Το 67% των μαθητών αντιμετωπίζουν πρόβλημα τερηδόνας, σύμφωνα με τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της Κινητής Μονάδας Προληπτικής Οδοντιατρικής της Περιφέρειας Κρήτης, η οποία έχει την πρωτοβουλία του προγράμματος στοματικής υγιεινής, που εφαρμόζεται στα δημοτικά σχολεία του νησιού.

Μια πρωτοβουλία που στηρίζουν η περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, η Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης και οι Οδοντιατρικοί Σύλλογοι της Κρήτης.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε πιλοτικά από το Ηράκλειο και πρόκειται άμεσα να επεκταθεί και στις άλλες περιφερειακές ενότητες της Κρήτης.

Μια πρώτη αποτίμηση της λειτουργίας της μονάδας, έγινε σήμερα, παρουσία του περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρου Αρναουτάκη, του πρόεδρου του Περιφερειακού Συμβουλίου και υπεύθυνου των Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας, Γιώργου Πιτσούλη και των επικεφαλής των φορέων που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

«Πρόκειται για μια σημαντική προσπάθεια προληπτικής οδοντιατρικής που κάνουμε σε συνεργασία με τους Οδοντιατρικούς Συλλόγους, τους φορείς της εκπαίδευσης και τους μαθητές για το καλύτερο αποτέλεσμα. Θεωρούμε, ότι είναι μια σημαντική πρωτοβουλία της Περιφέρειας που θέλουμε να αγκαλιάσει όλη την Κρήτη και τους μαθητές της σε όλα τα σχολεία και να έχουμε σημαντικά αποτελέσματα στην πρόληψη και τη στοματική υγιεινή» δήλωσε ο περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης.

Μέχρι τώρα, από την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής, έχουν εξεταστεί περισσότερα από 700 παιδιά και στόχος είναι μέχρι το τέλος του χρόνου να εξεταστούν περισσότερα από 2500 παιδιά επισήμανε ο υπεύθυνος των Κινητών Μονάδων της Περιφέρειας, Γιώργος Πιτσούλης.

Παράλληλα, ο κ. Πιτσούλης ανακοίνωσε την επικείμενη δημιουργία μιας ακόμα Κινητής Ιατρικής Μονάδας, η οποία θα επισκέπτεται σχολικές μονάδες για τον εμβολιασμό των μαθητών.

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Οδοντιατρικού Συλλόγου Ηρακλείου Σταμάτης Χαρίτος, αναφέρθηκε στα στατιστικά στοιχεία που εξάγονται από την Κινητή Μονάδα Προληπτικής Οδοντιατρικής, επισημαίνοντας, ότι από τους πρώτους μαθητές που έχουν εξεταστεί, προκύπτουν σημαντικά στοιχεία, αν σκεφτούμε, ότι η τερηδόνα εμφανίζεται σε ποσοστό 67%, η ουλίτιδα 8%, ενώ ορθοδοντικής εκτίμησης χρήζει το 65% των μαθητών. Η επίσκεψη της Κινητής Μονάδας και στις άλλες Περιφερειακές Ενότητας θα μας δώσει ακριβή στοιχεία για όλη την Κρήτη. Και αυτό αποτελεί την αρχή της λύσης του προβλήματος» κατέληξε ο κ. Χαρίτος.