Το βασικό κατηγορούμενο για την υπεξαίρεση «μαμούθ» από τα ταμεία του δήμου Θεσσαλονίκης, πρώην ταμία Παναγιώτη Σαξώνη, «στοχοποίησε» δημοτικός υπάλληλος των οικονομικών υπηρεσιών, ο οποίος απολογείται από το πρωί ενώπιον του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, όπου δικάζεται η υπόθεση.

Πρόκειται για τον άλλοτε προϊστάμενο του Τμήματος Εσόδων και μετέπειτα αναπληρωτή και διευθυντή της Ταμειακής Υπηρεσίας του δήμου Θεσσαλονίκης, ο οποίος, κατά την πολύωρη απολογία του, αποποιήθηκε των ευθυνών του, τονίζοντας, μάλιστα, ότι ο ίδιος αποκάλυψε την υπεξαίρεση, θέτοντας άμεσα -όπως υποστήριξε- τον υπαίτιο αυτής, Π. Σαξώνη, σε αργία.

«Είμαι αμέτοχος σε όλη αυτήν την ιστορία, δεν έχω καμία σχέση. Είμαι αθώος. Με το χέρι στην καρδιά σας δηλώνω ότι δεν πήγε καν η σκέψη μου να καλύψω τον Σαξώνη», τόνισε ο κατηγορούμενος.

Σε ό,τι αφορά τους ισχυρισμούς του άλλοτε συναδέλφου του Π. Σαξώνη, ο οποίος στην προ ημερών απολογία τού απηύθυνε ποινικές ευθύνες για την υπόθεση κάνοντας λόγο για φιλικούς δεσμούς που τους συνέδεαν, ο κατηγορούμενος απάντησε με σκληρές εκφράσεις.

«Είναι ασύστολα ψεύδη. Δεν κάναμε ποτέ παρέα, ούτε ήμασταν φίλοι. Δεν είχα καμία απολύτως σχέση μαζί του πλην της υπαλληλικής. Η δική μου αισθητική είναι διαφορετική από τη δική του. Εκείνος είναι καταχραστής κι εγώ έντιμος άνθρωπος. Στα μαγαζιά του δεν πάτησα ούτε απ’ έξω. Βρίσκομαι εδώ εξαιτίας αυτού του απατεώνα. Για μένα αυτός ο άνθρωπος έχει πεθάνει, προ πολλού, είναι νεκρός, δεν θέλω ούτε να τον βλέπω, ούτε να τον ακούω».

Μίλησε για «ανεπαρκές σύστημα ελέγχου» στο δήμο, ενώ σε ερώτηση για το εάν το 6μηνο του 2007 κατά το οποίο διετέλεσε διευθυντής της Ταμειακής Υπηρεσίας αντιλήφθηκε ροή μετρητών που κατέληγαν στον Π. Σαξώνη, απάντησε: «Δεν αντιλήφθηκα κάτι. Δεν πρόλαβα να ενημερωθώ και να αλλάξω πράγματα. Γνώριζε ότι δεν γίνονταν εσωτερικοί έλεγχοι. Είχε το θράσος να συνεχίσει». Επέρριψε μάλιστα ευθύνες σε συναδέλφισσά του από το Τμήμα Εσόδων για απουσία ελέγχου στα καθήκοντα του Π. Σαξώνη.

Για τον τέως δήμαρχο Βασίλη Παπαγεωργόπουλου και τον άλλοτε γενικό γραμματέα Μιχάλη Λεμούσια επισήμανε ότι «ήταν γνωστό ότι ο Λεμούσιας ήταν δεξί χέρι του δημάρχου». «Ήταν φίλοι πολλά χρόνια», είπε, εκτιμώντας ότι γνώριζαν για τα οικονομικά του δήμου, παραπέμποντας στο ημερήσιο δελτίο εσόδων και εξόδων που τους κοινοποιούταν καθημερινά.

Η δίκη διεκόπη και θα συνεχιστεί με την ολοκλήρωση της απολογίας του συγκεκριμένου κατηγορούμενου.