Προθεσμία έως τις 9 Απριλίου έχουν οι υπάλληλοι των πέντε δήμων που θα διασπαστούν να δηλώσουν την προτίμησή τους, για τη μεταφορά τους σε έναν από τους αντίστοιχους συνιστώμενους δήμους.

Δήλωση προτίμησης υποβάλλουν οι μόνιμοι υπάλληλοι, οι υπάλληλοι αορίστου και ορισμένου χρόνου, οι απασχολούμενοι με σύμβαση μίσθωσης έργου και οι δικηγόροι ή νομικοί σύμβουλοι με σχέση έμμισθης εντολής των δήμων που καταργούνται. Υπενθυμίζεται ότι αυτοί είναι οι δήμοι Κέρκυρας, Κεφαλονιάς, Λέσβου, Σάμου και Σερβίων – Βελβεντού, οι οποίοι μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές διαιρούνται και συστήνονται οι νέοι δήμοι Βόρειας Κέρκυρας, Κεντρικής Κέρκυρας, Νότιας Κέρκυρας, Αργοστολίου, Ληξουρίου, Σάμης, Μυτιλήνης, Δυτικής Λέσβου, Ανατολικής Σάμου, Δυτικής Σάμου, Σερβίων και Βελβεντού.

Οι δηλώσεις υποβάλλονται στη διεύθυνση Διοικητικού – Προσωπικού του υπό κατάργηση δήμου, ενώ να σημειωθεί ότι η διαδικασία αφορά και όσους μόνιμους και αορίστου χρόνου υπαλλήλους παραιτήθηκαν από τη θέση τους λόγω υποψηφιότητας στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές.

Έως τις 9 Ιουλίου, τα δημοτικά συμβούλια των υπό κατάργηση δήμων λαμβάνουν αποφάσεις για την κατάρτιση Μεταβατικών Οργανισμών Εσωτερικής Υπηρεσίας για τους νέους δήμους που συστήνονται. Στη συνέχεια, με απόφαση του οικείου δημοτικού συμβουλίου, το τακτικό προσωπικό και οι δικηγόροι/νομικοί σύμβουλοι με σχέση έμμισθης εντολής του υπό κατάργηση δήμου κατανέμονται σε συνιστώμενες θέσεις των μεταβατικών ΟΕΥ, αντίστοιχης κατηγορίας, εκπαιδευτικής βαθμίδας και κλάδου /ειδικότητας.

Η διαδικασία δεν αφορά τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών, καθώς αυτά μεταφέρονται αυτοδίκαια στους οικείους συνιστώμενους δήμους με τον αντίστοιχο εξοπλισμό, τις οργανικές θέσεις που έχουν συσταθεί σε αυτά και το προσωπικό του κλάδου ∆ιεκπεραίωσης Υποθέσεων Πολιτών που υπηρετεί σε αυτά.