Την πρότασή του έναν και μόνο αριθμό για κάθε πολίτη, με την επέκταση της ισχύος του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) στην Αστυνομική Ταυτότητα και στο Φορολογικό Μητρώο, επανέφερε στο προσκήνιο, με γραπτή δήλωσή του, ο πρώην Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Σιούφας.

Αφορμή για την περάμβασή του στάθηκαν οι πρόσφατες δηλώσεις του διοικητή του Ι.Κ.Α κ. Ροβέρτου Σπυρόπουλου για διασταυρώσεις και έλεγχο των συντάξεων που καταβάλλονται από το ΙΚΑ, αλλά και από άλλους ασφαλιστικούς φορείς, στη βάση του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης.

Στη δήλωσή του ο κ. Σιούφας υπενθυμίζει ότι ο ΑΜΚΑ καθιερώθηκε με το νόμο 2084/1992 που εισηγήθηκα και ψηφίστηκε στη Βουλή, και αφορά στους ασφαλισμένους, στους συνταξιούχους και στους εργοδότες και άρχισε να εφαρμόζεται από τις αρχές του 1993. «Στο σχέδιό μου, προβλεπόταν να εξελιχθεί ο Α.Μ.Κ.Α. σε μοναδικό αριθμό για κάθε πολίτη, όπως συμβαίνει στις Η.Π.Α, αλλά και σε άλλες χώρες, όπου ο ίδιος αριθμός ισχύει τόσο για την Κοινωνική Ασφάλιση – υγεία, την Αστυνομική Ταυτότητα και για το Φορολογικό Μητρώο», τονίζει και προσθέτει:

«Η θεσμοθέτηση ενός και μοναδικού αριθμού για όλες τις συναλλαγές των πολιτών με το Δημόσιο και με οποιοδήποτε τρίτο θα έχει άμεσες και ευεργετικές επιπτώσεις στην καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της εισφοροδιαφυγής, θα ενισχύσει τη διαφάνεια των εμπορικών και οικονομικών συναλλαγών και θα περιορίσει αποτελεσματικά τη γραφειοκρατία».

«Εκτιμώ ότι οι πολιτικές ηγεσίες των υπουργείων Οικονομικών, Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, επιβάλλεται να εξετάσουν και να προχωρήσουν άμεσα στη λύση αυτή, στο πλαίσιο των υπό εξέλιξη μεταρρυθμίσεων. Είναι η απλούστερη λύση με πολλαπλά οφέλη για την Πολιτεία και τους Πολίτες», καταλήγει η γραπτή δήλωση του κ. Σιούφα.