Επικαλούμενη τα δικαιώματα της επιλογής των καταναλωτών και της ασφάλειας των συναλλαγών, η Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδος/ΙΝΚΑ εκφράζει με γραπτή δήλωσή της την αντίθεσή της στην υποχρεωτική χρήση τραπεζικών καρτών για συναλλαγές άνω των 500 ευρώ.

Το ΙΝΚΑ δηλώνει ότι κάτι τέτοιο προσβάλλει τουλάχιστον δύο από τα κεκτημένα του καταναλωτικού κινήματος και συγκεκριμένα:

-Το Δικαίωμα της Επιλογής:

Με αυτά τα επιτόκια και αυτή τη γραφειοκρατία πρέπει ο πολίτης να έχει το δικαίωμα της επιλογής μεταξύ μετρητών ή κάρτας, όπως σημειώνει σχετικά το ΙΝΚΑ.

– Το Δικαίωμα της Ασφάλειας:

Η απώλεια κάρτας δημιουργεί μεγαλύτερο κίνδυνο από την απώλεια συγκεκριμένου ποσού μετρητών, «πέρα από το γεγονός του φακελώματος κάθε συναλλαγής από της τράπεζες, που δεν γνωρίζουμε τι τραπεζικό απόρρητο τηρούν», αναφέρει ακόμα το ΙΝΚΑ.

Επισημαίνει δε ότι με τις πιστωτικές κάρτες καταγράφονται οι αγορές και δημιουργείται ολοκληρωμένο προφίλ του χρήστη τους. Έτσι ο καθένας θα εκτίθεται σε μια τεράστια βάση δεδομένων, όπου καταργείται ο προσωπικός χώρος και συνήθειες και ιδιαιτερότητες του χαρακτήρα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για εμπορικούς σκοπούς.

TAGS
Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.