Η εορτή των Θεοφανίων γιορτάζεται με λαμπρότητα στον ορθόδοξο κόσμο και σε ορισμένες περιοχές, παραδόσεις κι έθιμα δίνουν ξεχωριστό χρώμα, όπως στην Ερμιόνη Αργολίδας, που αναβιώνει το έθιμο του «γιάλα-γιάλα».

Στην Ερμιόνη, σύμφωνα με το έθιμο του «γιάλα-γιάλα», την παραμονή των Φώτων οι νέοι, κυρίως αυτοί που θα καταταγούν στο στρατό, στολίζουν τις βάρκες στο λιμάνι με κλαδιά από φοίνικες.

Τη νύχτα, φορώντας παραδοσιακές στολές τραγουδούν και περνούν σπίτι- σπίτι δεχόμενοι κεράσματα, φτάνοντας το πρωί στο λιμάνι, όπου ανεβαίνουν στις στολισμένες βάρκες και τις κουνούν με δύναμη συνεχίζοντας το τραγούδι «γιάλα-γιάλα» μέχρι να γίνει ο καθαγιασμός των υδάτων, με την κατάδυση του Σταυρού και την εικόνα της Θεοτόκου στη θάλασσα όπου θα βουτήξουν για να τα πιάσουν.

Στις 11.00 το πρωί της Κυριακής, θα γίνει η τελετή του «γιάλα-γιάλα» κι ο καθαγιασμός των υδάτων από τον μητροπολίτη Ύδρας, Σπετσών, Αιγίνης, Ερμιονίδος & Τροιζηνίας, Εφραίμ, ενώ αμέσως μετά στο δημαρχείο Ερμιόνης, ο δήμος θα κόψει την πρωτοχρονιάτικη πίτα του και θα γίνουν τα εγκαίνια έκθεσης φωτογραφικού αρχείου του τέως δήμου Ερμιόνης.