Η συμμετοχή της Κέρκυρας στο πρόγραμμα «SWAN», «Sustainable Water Aerodrome Network / Ενισχύοντας τις Περιφερειακές Μεταφορές δια μέσου της Ανάπτυξης Βιώσιμου Δικτύου Υδατοδρομίων» μέσω του προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας Interreg Greece – Italy 2014-2020), παρουσιάστηκε στη συνεδριακή αίθουσα του ΟΛΚΕ Α.Ε., με επικεφαλής τον Οργανισμό Λιμένος Κέρκυρας ΑΕ, ως εταίρο του Προγράμματος.

Το πρόγραμμα SWAN, αφορά την ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων μεταξύ της Κέρκυρας, Παξών, Οθωνών, Ερείκουσας, Μαθρακίου και περιοχών της Νότιας Ιταλίας. Αντικείμενο του έργου, συνολικού προϋπολογισμού 2.463.360,19 ευρώ, θα είναι η κατασκευή πλωτών εξεδρών για την προσέγγιση των υδροπλάνων στις προαναφερόμενες περιοχές με στόχο την ανάπτυξη ενός σύγχρονου δικτύου υδατοδρομίων το οποίο θα βελτιώσει τη διασύνδεση των κεντρικών λιμανιών με απομακρυσμένες περιοχές όπως είναι τα Διαπόντια Νησιά.

«Μέσω στο πλαίσιο του Προγράμματος “SWAN”, ο ΟΛΚΕ μετέχει ως ιθύνων εταίρος. Από το συνολικό προϋπολογισμό η ελληνική πλευρά λαμβάνει τη “μερίδα του λέοντος”, καθώς από τα 2.463.360,19 ευρώ, λαμβάνει το 1.027.000 ευρώ. Σύμφωνα με το πρόγραμμα, προβλέπεται να γίνει επέκταση των υδατοδρομίων στα Διαπόντια νησιά», ανέφερε ο πρόεδρος του ΟΛΚΕ Σπύρος Στεφανίδης.

«Ο δήμος Κέρκυρας στο Πρόγραμμα “SWAN” θα συνεργαστεί με τον ΟΛΚΕ και θα συμμετέχει σε συγκεκριμένες δράσεις και θα αναλάβει τη όλη προβολή του προγράμματος» ανέφερε ο αντιδήμαρχος Τουρισμού Βασίλης Καββαδίας, ως εκπρόσωπος του Δήμου.

«Το εν λόγω Πρόγραμμα αποτελεί σπουδαία αναπτυξιακή ευκαιρία μία ευκαιρία που θα οδηγήσει στην ανάπτυξη ενός δικτύου υδατοδρομίων μεταξύ του νησιού μας και περιοχών της Νότιας Ιταλίας. Όπως είναι γνωστό το πρώτο δίκτυο υδροπλάνων στην Ελλάδα θα λειτουργήσει στο Ιόνιο Πέλαγος και τη Δυτική Ελλάδα, με βάση την Κέρκυρα. Το πρόγραμμα θα λειτουργήσει πολλαπλασιαστικά στα οφέλη που θα αποκομίσει η τοπική οικονομία» ανέφερε, μεταξύ άλλων, η βουλευτής Κέρκυρας Φωτεινή Βάκη.

Στην ομιλία του ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Κώστας Παυλίδης, αναφέρθηκε στην καθυστέρηση του θεσμικού πλαισίου για της αδειοδότηση των υδατοδρομίων στην Ελλάδα, αλλά επισήμανε πως για πρώτη φορά κατοχυρώνεται ο δημόσιος χαρακτήρας της άδειας ίδρυσης των υδατοδρομίων.

Παράλληλα, από την πλευρά της Ιταλίας οι εκπρόσωποι του Δήμου Gallipoli και Nardo της Ιταλίας, στην ομιλία τους εστίασαν στα πολλαπλά οφέλη που θα προκύψουν από την ολοκλήρωση του έργου, όσον αφορά στην αναβάθμιση ποιότητα ζωής των κατοίκων και στην τουριστική – οικονομική ανάπτυξη των συμμετεχουσών περιοχών.