«Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών ο προτεινόμενος ορισμός του βιασμού»

Αντιδράσεις μετά τη δημοσίευση του υπό διαβούλευση νέου Ποινικού Κώδικα


ΕΛΛΑΔΑ
23:33
07/03/2019
«Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών ο προτεινόμενος ορισμός του βιασμού»
1
loading

Οπισθοδρόμηση για τα δικαιώματα των γυναικών χαρακτηρίζει η Διεθνής Αμνηστία τον προτεινόμενο ορισμό του βιασμού, στον υπό διαβούλευση νέο Ποινικό Κώδικα που δόθηκε χτες στη δημοσιότητα από το υπουργείο Δικαιοσύνης.

Η οργάνωση έχει ξεκινήσει εκστρατεία με αίτημα την τροποποίηση του άρθρου 336, που περιλαμβάνει τον ορισμό του βιασμού, έτσι ώστε αυτός να ορίζεται με βάση την απουσία συναίνεσης.

Ωστόσο, όπως αναφέρει σε σχετική της ανακοίνωση, στο προτεινόμενο σχέδιο του νέου Ποινικού Κώδικα, "όχι απλώς δεν υιοθετείται ένας ορισμός του βιασμού με βάση τη συναίνεση, αλλά ο ισχύων μέχρι σήμερα ορισμός, αντικαθίσταται με έναν ακόμη χειρότερο". Η νέα πρόταση, εξηγεί, περιορίζει τις περιπτώσεις της «απειλής σπουδαίου και άμεσου κινδύνου», μόνο σε εκείνες που αφορούν «απειλή κατά της ζωής ή της σωματικής ακεραιότητας».

Με αυτόν τον τρόπο, οριοθετείται ακόμη περισσότερο η έννοια της απειλής (ως αποκλειστικά σωματικής) και κλείνει οποιοδήποτε περιθώριο διαφορετικής ερμηνείας.

Η Διεθνής Αμνηστία θα θέσει στη δημόσια διαβούλευση αίτημα τροποποίησης του άρθρου 336 και της υιοθέτησης ενός ορισμού του βιασμού, με βάση την απουσία συναίνεσης και καλεί το υπουργείο Δικαιοσύνης να αναλάβει πρωτοβουλία για αυτή την τόσο απαραίτητη νομοθετική αλλαγή.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

1
σχόλιο
 1. avatar πλισμαν

  περι προσβολης της γενετησιας ορμης? περι βαναυσης προσβολης της ανθρωπινης αξιοπρεπειας? περι ασεμνων θεαματων? περι εκθεσης σε κινδυνο με σκοπο το κερδος?
  περι ασυστολης βιας λεκτικης και σωματικης? περι παρανομης χρησης δημοσιας περιουσιας
  προς ιδιον ωφελος? περι παραβιασης του οικιακου ασυλου? περι ηθικης ικανοποιησης?
  περι ηθικων αυτουργων? περι διασπορας ψευδων ειδησεων? περι αυτοδικιας? περι ηθικης
  εξοντωσης? κατ συρροη και κατ εξακολουθηση Ξυπνα αλεξη...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει