Κάτω από δρακόντεια μέτρα ασφαλείας ολοκληρώθηκε η μεταγωγή των τελευταίων κρατουμένων στο νέο σωφρονιστικό κατάστημα των Χανίων, όπου πέρασαν το πρώτο τους βράδυ οι 160 κρατούμενοι, οι οποίοι κρατούνταν έως τώρα στη δικαστική φυλακή πίσω από την πλατεία Ελευθερίας, επί της οδού Γιαμπουδάκη.

Στην επιχείρηση συμμετείχαν άνδρες της εξωτερικής φρουράς, σωφρονιστικοί υπάλληλοι και δυνάμεις της αστυνομίας. Για τη μεταγωγή των κρατουμένων είχε εκπονηθεί ειδικό σχέδιο δράσης από τη διεύθυνση της φυλακής σε συνεργασία με την αστυνομία.

Με τη λειτουργία της φυλακής αυτής ανοίγει μια νέα σελίδα για τα σωφρονιστικά πράγματα της Κρήτης, καθώς, το παλαιό κατάστημα κράτησης, το οποίο ο ίδιος ο υπουργός Δικαιοσύνης, Αντώνης Ρουπακιώτης, χαρακτήρισε στην τελευταία επίσκεψη του «ποντικότρυπα», δεν πληρούσε τις στοιχειώδεις συνθήκες σωφρονισμού.

Η νέα δικαστική φυλακή των Χανίων είναι η πλέον σύγχρονη στην Ελλάδα. Ωστόσο, λόγω έλλειψης προσωπικού, αρχικά θα λειτουργήσουν δύο πτέρυγες από τις πέντε, η κάθε μία από τις οποίες διαθέτει 40 τρίκλινα δωμάτια με τουαλέτα και τηλεόραση. Επίσης, η φυλακή εποπτεύεται ηλεκτρονικά και διαθέτει πολλούς κοινόχρηστους χώρους, ενώ, ο προαυλισμός των κρατουμένων γίνεται σε άνετους και μεγάλους χώρους.