Υποχώρησαν τα ακραία καιρικά φαινόμενα στο Ρέθυμνο αφήνοντας πίσω τους εκτεταμένα προβλήματα στις περισσότερες επαρχιακές οδούς του νομού και τους κατοίκους να μετρούν τις καταστροφές στις περιουσίες και τις καλλιέργειες τους.

Υπάρχουν ακόμη σε μεγάλο βαθμό θέματα προσπέλασης και διέλευσης σε οικισμούς και χωριά και, για τον λόγο αυτό, οι αρχές ζητούν από τους πολίτες παρά την ύφεση και για λόγους ασφαλείας, να περιορίσουν, στις απολύτως αναγκαίες, τις μετακινήσεις τους και να παρακολουθούν τις συνεχείς ενημερώσεις από τις αρχές.

Τα εδάφη, σύμφωνα με τον περιφερειακό διοικητή της Π.Υ Κρήτης Νίκο Λαγουδάκη, έχουν απορροφήσει μεγάλες ποσότητες νερών με αποτέλεσμα να υπάρχει ακόμη ο κίνδυνος για πτώσεις βράχων και κατολισθήσεις. Ήδη από το πρωί, κλιμάκιο της Διεύθυνσης Τεχνικών Έργων μαζί με την αντιπεριφερειάρχη Ρεθύμνης Μαρία Λιονή και τον θεματικό αντιπεριφερειάρχη Γιάννη Παρασύρη, καθώς και περιφερειακούς συμβούλους Ρεθύμνης επισκέφτηκαν περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία, όπως τη Γέφυρα Σταυρωμένου -τμήμα της οποία κατέρρευσε- και την επαρχιακή οδό 14 προς Ρουσοσπίτι και Αγία Ειρήνη για να καταγραφούν οι ζημιές και να γίνει μια πρώτη αποτίμηση αυτών.

Ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης

Λόγω των ακραίων καιρικών φαινομένων που επικράτησαν στο Ρέθυμνο τα τελευταία 24ωρα, προκλήθηκαν εκτεταμένες ζημιές στο δίκτυο ύδρευσης. Χθες βράδυ έσπασε ο κεντρικός αγωγός μεταφοράς νερού από την Αργυρούπολη στη γέφυρα του Πετρέ εξαιτίας των ορμητικών νερών του ποταμού της περιοχής, ενώ παράλληλα, πλημμύρισε το αντλιοστάσιο στον Πλατανιά από την υπερχείλιση του ποταμού. Αποτέλεσμα της ζημιάς είναι αρκετές περιοχές του Ρεθύμνου να μην έχουν νερό σήμερα, και τα συνεργεία της ΔΕΥΑΡ να βρίσκονται στους χώρους των ζημιών, προσπαθώντας, να αποκαταστήσουν τις βλάβες. Σύμφωνα με τους υπεύθυνους της ΔΕΥΑΡ, η ευρεία έκταση της ζημιάς σε συνδυασμό με τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες που συνεχίζουν να επικρατούν και που, ενδεχομένως, να προκαλέσουν και άλλες βλάβες, δεν επιτρέπουν επί του παρόντος να προσδιοριστεί με ασφάλεια ο χρόνος αποκατάστασης της ομαλής υδροδότηση της πόλης και των προαστίων.

Προβλήματα στην κυκλοφορία

Αναφορικά με την κυκλοφορία στην Ε.Ο. 3 «Ρέθυμνο-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», όπου υπάρχουν ζημιές στο οδόστρωμα και κατολισθήσεις, θα ακολουθείται η διαδρομή «Ατσιπόπουλο- Πρινές-Γωνιά-‘Ανω Βαλσαμόνερο-Κάστελλος-Αρμένοι-Φωτεινός-Παλέ-Σπήλι-Αγία Γαλήνη», μέχρι νεωτέρας και για τα δύο ρεύματα κυκλοφορίας.

Το φαράγγι «Κουρταλιώτη» είναι κλειστό -λόγω καταστροφής της οδού στην είσοδό του από διακλάδωση για «Φρατί» από την υπερχείλιση του παρακείμενου ρέματος. Αντί του φαραγγιού «Κουρταλιώτη» καλούνται οι πολίτες να χρησιμοποιούν το φαράγγι «Κοτσιφού» για τα χωριά Σελλιά- Ροδάκινο και για τα χωριά Μύρθιος-Μαριού-Ασώματος. Επίσης λόγω επικίνδυνης καθίζησης του οδοστρώματος στο οδικό τμήμα «Γαράζο – Βενί» η κυκλοφορία των οχημάτων γίνεται από Χουμέρι – Λιβάδια – Δισκούρι- Αξός.

Ποια σχολεία θα είναι κλειστά αύριο

Από τον δήμο Αγίου Βασιλείου και τον δήμο Αμαρίου αποφασίστηκε τα σχολεία να παραμείνουν κλειστά, αύριο Τετάρτη 27 Φεβρουαρίου, προκειμένου να αποκατασταθούν οι ζημιές που προκλήθηκαν από τη θεομηνία και μέχρι να εξασφαλιστεί η ασφαλής πρόσβαση, παραμονή και αποχώρηση των μαθητών στα σχολεία. Σημειώνεται, ότι κλειστή παραμένει η επαρχιακή οδός Ρεθύμνης – Σπηλίου, καθώς και άλλοι δρόμοι προσέγγισης του Δημοτικού Σχολείου και του Νηπιαγωγείου Αρμένων.

Εξάλλου, με απόφαση του δήμου Ρεθύμνης, θα μείνουν αύριο κλειστά το 5ο Γυμνάσιο Ρεθύμνης και το 4ο Γενικό Λύκειο Ρεθύμνης, καθώς έχουν αποτεθεί στον προαύλιο χώρο φερτά υλικά. Κλειστό θα παραμείνει και το Ειδικό Επαγγελματικό Γυμνάσιο Λύκειο Ρεθύμνης, λόγω αδυναμίας πρόσβασης στο σχολείο.

Καταγραφή των ζημιών

Σχετικά με την καταγραφή των ζημιών σε οικείες, επιχειρήσεις και περιουσίες πολιτών (οικοσυσκευές κτλ.) από την Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης ανακοινώθηκε ότι οι πληγέντες από τα έντονα καιρικά φαινόμενα (πλημμύρες, κατολισθήσεις κ.α.) μπορούν να αιτηθούν την καταγραφή των ζημιών και να απευθύνονται στον οικείο δήμο, για την καταγραφή ζημιών σε επιχειρήσεις (ζημιές σε κτίριο επιχείρησης και εξοπλισμό) στην Π.Ε. Ρεθύμνης / τμήμα Πολιτικής Προστασίας (Κτίριο Περιφερειακής Ενότητας , Πλ Ηρώων Πολυτεχνείου, Τηλ: 28313 40711, 40777) και για τις καταστροφές σε αγροτικό και κτηνοτροφικό κεφάλαιο και εξοπλισμό στους ανταποκριτές του ΕΛΓΑ στον οικείο δήμο.

Σημαντικό είναι οι ιδιοκτήτες σε κάθε περίπτωση κατεστραμμένης / πλημμυρισμένης οικίας και επιχείρησης, πριν προχωρήσουν στην αποκατάσταση, να αποτυπώσουν με κάθε μέσο το μέγεθος της καταστροφής, όπως φωτογραφίες, βίντεο, ύψος νερού εντός του κτιρίου, κατεστραμμένα υλικά, καθώς και να διατηρήσουν τα κατεστραμμένα υλικά και αγαθά, ώστε να είναι διαθέσιμα στην αρμόδια επιτροπή που θα έρθει να ελέγξει την οικία ή την επιχείρηση.