Σε όλες τις κατηγορίες επιχειρήσεων τροφίμων εκτείνονται οι έλεγχοι που έκανε τη χρονιά που πέρασε ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων. Συγκεκριμένα έγιναν συνολικά 8.987 έλεγχοι, 6.472 τακτικοί έλεγχοι, 2.052 επανέλεγχοι και 463 που αφορούσαν διαχείριση έκτακτων περιστατικών.

Ανά κατηγορία επιχειρήσεων, οι έλεγχοι αφορούν παρασκευή και συσκευασία τροφίμων (15,5%), αποθήκευση και μεταφορά τροφίμων (4,2%), επιχειρήσεις λιανικού εμπορίου (22,6%), επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών (39,8%) και παρασκευαστές που πωλούν λιανικώς (17,9%).

Σε 544 επιχειρήσεις διαπιστώθηκε η ύπαρξη μη συμμόρφωσης. Οι συγκεκριμένες επιχειρήσεις χωρίζονται στις εξής κατηγορίες: παροχή υπηρεσιών (50,2%), παρασκευαστές λιανικής (16,6%), παρασκευαστές–συσκευαστές (14,6%), λιανική (14,8%) και αποθήκευση (3,8%).

Οι περιπτώσεις μη συμμόρφωσης διακρίνονται στα παρακάτω είδη: γενική υγιεινή (41%), HACCP (20,8%), επισήμανση (19,2%), μη ασφαλή προϊόντα (10,2%) και νοθεία–απάτη (2,4%).

Τα μέτρα που ήδη εφαρμόστηκαν από τον ΕΦΕΤ προκειμένου να εξασφαλιστεί η συμμόρφωση των επιχειρήσεων τροφίμων είναι  τα παρακάτω :

  • Η κατάσχεση ή δέσμευση τροφίμων όταν δεν τηρούνταν τα πρότυπα ασφάλειας ή ποιότητας.
  • Η ανάκληση τροφίμων όταν συνέτρεχαν οι σχετικοί λόγοι.
  • Η ανάκληση έγκρισης σε σοβαρές περιπτώσεις μη συμμόρφωσης.
  • Η επιβολή διοικητικών και ποινικών κυρώσεων σε περιπτώσεις που διαπιστώθηκαν στοιχειοθετημένες παραβάσεις της νομοθεσίας.

Συνολικά έγιναν 164 κατασχέσεις μη ασφαλών τροφίμων που αφορούσαν 72 τόνους προϊόντων, ανεστάλη η λειτουργία 4 επιχειρήσεων και επιβλήθηκαν διοικητικές κυρώσεις σε 554 επιχειρήσεις και ποινικές κυρώσεις σε 31 επιχειρήσεις.

(φωτογραφία αρχείου)