Τον κίνδυνο να κληθεί η Ελλάδα να επιστρέψει στην ΕΕ ποσό 3,5 εκατ. ευρώ, που δόθηκαν από κοινοτικά κονδύλια για τη δημιουργία της Καρδιοχειρουργικής Κλινικής στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου αν αυτή δεν λειτουργήσει άμεσα, επισήμανε σήμερα ο διοικητής της 7ης Υγειονομικής Περιφέρειας (ΥΠΕ) Κρήτης Αντώνης Γρηγοράκης.

Σύμφωνα με τον κ. Γρηγοράκη, η κλινική πρέπει να έχει λειτουργήσει μέχρι τον Ιούνιο του 2013 και σε αντίθετη περίπτωση το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να επιστρέψει το ποσό των 3,5 εκατ. ευρώ που έχει λάβει μέσω του ΕΣΠΑ.

Όπως δήλωσε ο διοικητής της ΥΠΕ Κρήτης, έχει ζητηθεί παρέμβαση των συναρμόδιων υπουργείων ώστε να γίνει τελικά ο διορισμός του διευθυντή της Καρδιοχειρουργικής, προκειμένου να ξεκινήσει η λειτουργία της. «Είναι επιτακτική ανάγκη», είπε, «να λειτουργήσει η καρδιοχειρουργική κλινική για να μη χρειαστεί να επιστρέψουμε τα χρήματα που έχουμε ήδη πάρει».

Η λειτουργία της Καρδιοχειρουργικής κρίνεται εξαιρετικά αναγκαία, αφού είναι η μοναδική στην Κρήτη και θα εξυπηρετεί παράλληλα και τους κατοίκους των νησιών του Νοτίου Αιγαίου που καλύπτει το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηρακλείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μόνο που απομένει για να λειτουργήσει η κλινική είναι ο διορισμός του επίκουρου καθηγητή Καρδιοχειρουργικής, Γ. Λαζόπουλου, ο οποίος έχει εκλεγεί από το Πανεπιστήμιο Κρήτης.