Ανησυχία και προβληματισμός επικρατούν στους κόλπους της Δικαιοσύνης μετά την επίθεση με βόμβα στο σπίτι της προέδρου Εφετών Παρασκευής Καλαϊτζή στο Χαλάνδρι, τα ξημερώματα της περασμένης Τετάρτης.

Το γεγονός ότι είναι το δεύτερο χτύπημα από τον περασμένο Σεπτέμβριο σε βάρος δικαστικού λειτουργού, μετά την έκρηξη που είχε σημειωθεί στις 28 Σεπτεμβρίου του 2012 στην πολυκατοικία όπου διαμένει η ανακρίτρια Ιωάννα Χατζάκη στον Χολαργό, κάνει αρκετούς στον χώρο της Δικαιοσύνης να φοβούνται ότι οδεύουμε προς καταστάσεις ανάλογες με την ενδημική βία κατά δικαστικών, που εμφανίζεται σε πολλές χώρες της Λατινικής Αμερικής, όπου δολοφονούνται δικαστές από εγκληματικές συμμορίες.

Άλλοι στον χώρο της Δικαιοσύνης εκφράζουν βαθύτερες ανησυχίες, αναζητώντας αναλογίες με την κατάσταση που επικρατούσε στην Ιταλία, κυρίως τη δεκαετία του 1970, αλλά και πιο πρόσφατα, όταν λειτουργοί της Δικαιοσύνης δολοφονούνταν από δράστες που κινούνταν στον χώρο του ποινικού όσο και του πολιτικού εγκλήματος.

Ενώ πολλοί άλλοι δικαστικοί λειτουργοί εξέφρασαν την άποψη ότι, παρά το γεγονός ότι τα δύο χτυπήματα σε συναδέλφους τους -φαινομενικά- δεν συνδέονται, καθώς η πρόεδρος Εφετών Π. Καλαϊτζή και η ανακρίτρια Ι. Χατζάκη είχαν χειριστεί διαφορετικής φύσεως υποθέσεις, ωστόσο υποδηλώνουν την πρόθεσή κάποιων να στοχοποιήσουν τον θεσμό της Δικαιοσύνης -ανεξαρτήτως προσώπων- και να τρομοκρατήσουν δικαστές και εισαγγελείς, οι οποίοι το τελευταίο διάστημα χειρίζονται ιδιαίτερα σοβαρές υποθέσεις – κυρίως οικονομικού εγκλήματος και όχι μόνο, όπου τα συμφέροντα είναι μεγάλα και ισχυρά…

«Είναι πρωτόγνωρη η συγκυρία στη Δικαιοσύνη, να έχουν ανοίξει ταυτόχρονα τόσες πολλές και τόσο μεγάλες υποθέσεις σκανδάλων, τις οποίες χειρίζονται δικαστές και εισαγγελείς, δήλωσαν στο «Εθνος της Κυριακής» εκπρόσωποι της Δικαιοσύνης και πρόσθεσαν: «Αυτοί που το έκαναν ίσως ήθελαν να στείλουν ένα μήνυμα σε δικαστικούς λειτουργούς που χειρίζονται μεγάλες υποθέσεις, στις οποίες πολλές φορές μπερδεύονται τα όρια ανάμεσα στο ποινικό έγκλημα και την παράνομη δράση των κατηγορουμένων για υποθέσεις εγκλημάτων του ”λευκού κολάρου”. Είναι σαφές ότι ενοχλούνται και ανησυχούν ορισμένοι. Η επίθεση αυτή ήταν μήνυμα εκφοβισμού».

Με δεδομένο, μάλιστα, ότι εκκρεμεί σε δεύτερο βαθμό η εκδίκαση της υπόθεσης για την απαγωγή Παναγόπουλου, ίσως εξηγεί και το γιατί επελέγη η συγκεκριμένη δικαστής, η οποία μάλιστα είχε δεχτεί απειλές ακόμη και μέσα στη δικαστική αίθουσα, ενώ η ίδια είχε καταγγείλει στην Αστυνομία ότι δεχόταν απειλητικά τηλεφωνήματα.

Οπως δήλωσε χαρακτηριστικά στο «Εθνος της Κυριακής» ανώτερος εισαγγελικός λειτουργός, «ο μεγάλος φόβος απευθύνεται στους δικαστές που θα δικάσουν την υπόθεση του συνδικάτου σε δεύτερο βαθμό»! Υπάρχουν, πάντως, στη Δικαιοσύνη και πιο ψύχραιμες φωνές, που δήλωσαν ότι θεωρούν μεμονωμένο το περιστατικό με την έκρηξη βόμβας στο σπίτι της προέδρου Εφετών Π. Καλαϊτζή και ερμηνεύουν την επίθεση ως μήνυμα προσώπων που εμπλέκονται σε υποθέσεις του κοινού ποινικού δικαίου.