Με τεράστιο πλήγμα στην κοινωνία μεταφράζουν εγκληματολόγοι και αστυνομικοί το δύο ετών «λουκέτο» στις αστυνομικές ακαδημίες της χώρας. Λένε δηλαδή ότι το γεγονός ότι δεν θα προσλαμβάνεται προσωπικό στις σχολές αστυφυλάκων αλλά και στην αξιωματικών σε μία συγκυρία που πολλοί συνάδελφοί τους συνταξιοδοτούνται θα προκαλέσει τεράστια προβλήματα στην πάταξη του εγκλήματος ενώ από την άλλη, θα «παγώσει» το όνειρο των νέων που θέλουν να ενταχθούν στο Σώμα.

Προκειμένου λοιπόν, όπως αναφέρουν, να αποφευχθεί το προσωρινό – για την ώρα- «λουκέτο», αντιπροσωπεία της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων έχει συνάντηση την επόμενη εβδομάδα με τον υπουργό Δημοσίας Τάξεως, Νίκο Δένδια, με σκοπό να του ζητήσουν να προσλαμβάνει τμηματικά νέους αστυνομικούς για την αποφυγή περαιτέρω προβλημάτων.

Το newsbeast.gr επικοινώνησε πάντως με τον κορυφαίο εγκληματολόγο, Άγγελο Τσιγκρή, καθώς και τον πρόεδρο της ΠΟΑΣΥ, Χρήστο Φωτόπουλο, οι οποίοι δίνουν τη δική τους ερμηνεία στο προσωρινό κλείσιμο των σχολών.

Ανασφαλείς οι πολίτες

Απόλυτα λανθασμένη στρατηγική χαρακτηρίζει το κλείσιμο των αστυνομικών σχολών ο εγκληματολόγος, Άγγελος Τσιγκρής. Και αναφέρει χαρακτηριστικά: «Έχω την αίσθηση ότι με την ανασφάλεια, την γιγάντωση της εγκληματικότητας που βιώνει σήμερα η Ελλάδα και είναι πρωτόγνωρη όχι μόνο για τα ελληνικά δεδομένα αλλά και για τα ευρωπαϊκά (μη σας πω και παγκόσμια) είναι απόλυτα λανθασμένη στρατηγική να κόβεις τις προσλήψεις αστυνομικών και να κλείνεις τις αστυνομικές σχολές», λέει.

Και συμπληρώνει: «Αν το συγκεκριμένο γεγονός συνδυαστεί με τη μείωση των αποδοχών στο προσωπικό, με την έλλειψη υλικοτεχνικής υποδομής, με τα αυτοκινούμενα μέσα καθώς και με την αποστρατεία πολλών αστυνομικών δημιουργείται συρρίκνωση στο ζήτημα της δημόσιας ασφάλειας και την ίδια στιγμή γιγαντώνεται το έγκλημα».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΠΟΑΣΥ, Χρήστος Φωτόπουλος, αναφέρεται στο «ραντεβού» που έχει με την ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου την επόμενη εβδομάδα προκειμένου να τους πείσουν ώστε να γίνει τμηματική πρόσληψη νέων συναδέλφων του. Σημειώνει δε τα προβλήματα που θα υπάρξουν λόγω της συνταξιοδότησης πολλών αστυνομικών και στέκεται στην απουσία αστυνομικών από το έγκλημα.

«Το κλείσιμο των σχολών σημαίνει ότι θα έχουμε πρόβλημα στην αναπλήρωση των κενών που ήδη υπάρχουν, στη λειτουργία των Υπηρεσιών, συν το γεγονός ότι οι σχολές έχουν υποβαθμιστεί και η εκπαίδευση στην ουσία δεν υπάρχει διότι και οι λειτουργικές δαπάνες έχουν περιορίσει κατά πολύ το πρόγραμμα της εκπαίδευσης. Άρα, θα έχουμε έναν ανεκπαίδευτο αστυνομικό για να διασφαλίζει τον πολίτη. Έτσι, αυτό άμεσα αλλά και μακροπρόθεσμα θα είναι σε βάρος της κοινωνίας», θεωρεί.

Και πιστεύει: «Θα υπάρξει πρόβλημα καθώς θα συνταξιοδοτηθούν αρκετοί αστυνομικοί, δεν θα γίνονται προσλήψεις δηλαδή τα κενά θα μεγαλώνουν και θα υποστούν νέο χτύπημα τα ταμεία».

Και αναφέρεται στη συνάντησή τους με τον κ. Δένδια. «Γι’ αυτό εμείς την επόμενη εβδομάδα θα ζητήσουμε από την Πολιτεία να προσλάβει τμηματικά προσωπικό για να μην κλείσουν οι σχολές», καταλήγει.