Στο νόμο για τις Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, εντάχθηκε η κατασκευή τεσσάρων μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων στην Αττική, με απόφαση της Διϋπουργικής Επιτροπής ΣΔΙΤ, που συνεδρίασε υπό την προεδρία του υπουργού Ανάπτυξης, Κωστή Χατζηδάκη.

Η απόφαση της Διυπουργικής ελήφθη ύστερα από αίτηση που υπέβαλε στην Ειδική Γραμματεία ΣΔΙΤ του υπουργείου Ανάπτυξης ο Ειδικός Διαβαθμιδικός Σύνδεσμος Νομού Αττικής (ΕΔΣΝΑ), για την ένταξη τεσσάρων έργων σε Δυτική Αττική (Φυλή, Άνω Λιόσια), Βορειοανατολική και Νοτιοανατολική Αττική.

Οι μονάδες θα έχουν μέγιστη δυναμικότητα διαχείρισης έως 1,3 εκατομμύρια τόνους απορριμμάτων ετησίως και οι τέσσερις διαγωνισμοί για την κατασκευή τους αναμένεται να προκηρυχθούν μέσα στο 2012. Στόχος είναι η ολοκλήρωση τους σε ορίζοντα 14 μηνών, δηλαδή ως το τέλος του 2013.

Το ύψος των επενδύσεων εκτιμάται ότι θα διαμορφωθεί στα 350 εκατ. ευρώ, ενώ η συνολική αξία των συμβάσεων ανέρχεται σε 1,2 δισ. ευρώ. Στη φάση της λειτουργίας, θα δημιουργηθούν πάνω από 1.000 μόνιμες νέες θέσεις εργασίας και περισσότερες από 1.200, κατά την κατασκευή. Εξετάζεται η ένταξη των επενδύσεων στο ΕΣΠΑ, με στόχο αφενός την επιτάχυνση υλοποίησής τους και αφετέρου τη μείωση του τελικού κόστους χρήσης για τους πολίτες.

Υπενθυμίζεται ότι με τη μέθοδο των ΣΔΙΤ υλοποιούνται ήδη άλλα έξι έργα διαχείρισης απορριμμάτων.