Πατούλης: Η κυβέρνηση δεν αγαπά την αυτοδιοίκηση

«Προϋπολογισμό του παραλογισμού» καταγγέλλει ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ


ΕΛΛΑΔΑ
22:10
03/12/2018
Πατούλης: Η κυβέρνηση δεν αγαπά την αυτοδιοίκηση
3
loading

«Θα βρει την αυτοδιοίκηση απέναντι όποιος διανοηθεί να διαταράξει τη σταθερότητα των τοπικών κοινωνιών», προειδοποίησε ο πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας Γιώργος Πατούλης, στην εισήγησή του στο ετήσιο τακτικό συνέδριό της.

Ο κ. Πατούλης υπογράμμισε πως το φετινό συνέδριο διεξάγεται σε μία κρίσιμη συγκυρία με δεδομένο ότι απομένουν λίγοι μήνες πριν τις αυτοδιοικητικές εκλογές του προσεχούς Μαΐου, ενώ από τις αρχές του νέου έτους οι δήμοι θα κληθούν να λειτουργήσουν με βάση το νέο πλαίσιο που καθορίζει ο «Κλεισθένης», χωρίς να έχουν επιλυθεί τα τεράστια προβλήματα που επιφέρει ο νέος νόμος.

Παράλληλα, όπως επισήμανε σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, η αυτοδιοίκηση και φέτος είναι οικονομικά στραγγαλισμένη από έναν «προϋπολογισμό του παραλογισμού» που δεν δίνει καμία προοπτική ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση δεν αγαπά την αυτοδιοίκηση», τόνισε. Για να είναι αποτελεσματική υπέρ των πολιτών η αυτοδιοίκηση απαιτείται, είπε, επανασχεδιασμός των λειτουργιών και των αρμοδιοτήτων της, να αποτελέσει προτεραιότητα η αποκέντρωση πόρων, αρμοδιοτήτων κι ευθυνών, με βάση τις αρχές της εγγύτητας, της επικουρικότητας και της αποτελεσματικότητας κ.ά.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι ο νόμος «Κλεισθένης» δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες της χώρας και δεν έλαβε υπόψιν καμία από τις προτάσεις της αυτοδιοίκησης. «Προτεραιότητα αυτών που τον συνέταξαν ήταν οι εκλογικές σκοπιμότητες» είπε για να υπογραμμίσει ότι η ΚΕΔΕ από την πρώτη στιγμή ανέδειξε τον κίνδυνο της μη διασφάλισης της κυβερνησιμότητας των δήμων. Ο κ. Πατούλης ζήτησε κατάργηση του Κλεισθένη και δημιουργία από την αρχή ενός νέου θεσμικού πλαισίου «με ένα άλλο νομοσχέδιο, που θα έρθει από μια άλλη κυβέρνηση και το οποίο θα αλλάξει την ίδια τη φιλοσοφία του μοντέλου λειτουργίας του Κράτους».

Επικαλούμενος την πρόταση της ΚΕΔΕ για ριζική διοικητική μεταρρύθμιση στην αυτοδιοίκηση, κατέθεσε προς έγκριση δέκα βασικές κατευθύνσεις οι οποίες είναι οι εξής:

 • αναβάθμιση της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας αυτοδιοίκησης σε ένα νέο σύστημα διοικητικής οργάνωσης της χώρας
 • φορολογική αποκέντρωση με ενίσχυση της δημοσιονομικής αυτονομίας και της οικονομικής αυτοτέλειας των δήμων
 • διοικητική μεταφορά στην αυτοδιοίκηση όλων των αποκεντρωμένων υπηρεσιών της κεντρικής και της αποκεντρωμένης δημόσιας διοίκησης
 • ενίσχυση του αναπτυξιακού ρόλου της αυτοδιοίκησης
 • θεσμοθέτηση συστήματος μητροπολιτικής διακυβέρνησης και ειδικές μορφές διοίκησης στις νησιωτικές περιφέρειες και τους μικρούς νησιωτικούς και ορεινούς δήμους
 • οργάνωση και λειτουργικός εκσυγχρονισμός των Περιφερειών, των δήμων και των νομικών τους προσώπων
 • κατοχύρωση της διοικητικής αυτοτέλειας της αυτοδιοίκησης
 • ενίσχυση της διαφάνειας και της αποτελεσματικότητας των ελέγχων
 • αναβάθμιση του ανθρώπινου δυναμικού των δήμων και
 • εκσυγχρονισμό της καταστατικής θέσης των αιρετών και ανάπτυξη της πολυχωρικής συνεργασίας.

Τέλος, αναφερόμενος στην αναθεώρηση του Συντάγματος, κατέθεσε πρόταση σύμφωνα με την οποία ζητείται η φορολογική αποκέντρωση κι ένα νέο συνταγματικό πλαίσιο για τους φορολογικούς πόρους των ΟΤΑ «ώστε να απαλλαγούμε από την άμεση εξάρτηση μας από το κράτος, που καθιστά τη συνταγματικά κατοχυρωμένη αυτονομία μας "γράμμα κενό"». Επίσης, ο κ. Πατούλης ζήτησε την αποκέντρωση με την εκχώρηση αρμοδιοτήτων και των αντίστοιχων πόρων, ακολουθώντας το πετυχημένο παράδειγμα των ανεπτυγμένων ευρωπαϊκών κρατών, τη Συνταγματική καθιέρωση «Συμβουλίου Αυτοδιοίκησης» ως επίσημου κοινού θεσμικού εκπροσώπου της πρωτοβάθμιας και της δευτεροβάθμιας Τοπικής Αυτοδιοίκησης απέναντι στην εκτελεστική εξουσία και την κεντρική διοίκηση, τη συνταγματική κατοχύρωση υποχρεωτικής διαβούλευσης και νομοθετικής πρωτοβουλίας για τη συμμετοχή στο νομοθετικό έργο των θεσμικών φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τη ρητή αναφορά στον νέο καταστατικό χάρτη της χώρας των αρχών της εγγύτητας και της επικουρικότητας βάσει των οποίων οι ΟΤΑ έχουν τεκμήριο αρμοδιότητας στις τοπικές δημόσιες υποθέσεις και την αποσαφήνιση επακριβώς της έννοιας των τοπικών υποθέσεων κ.ά.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

3
σχόλια
 1. avatar ΞΈΡΕΤΕ ΤΙ ΜΑΣ ΛΕΣ ΤΏΡΑ ΌΤΙ ΤΟ ΤΥΡΙ

  ΕΊΝΑΙ ΜΑΎΡΟ, ΦΥΣΙΚΆ ΕΣΎ ΟΠΩΣ ΚΑΙ ΆΛΛΟΙ ΔΗΜΑΡΧΟΙ ΕΊΣΤΕ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΚΟΠΗΣ, ΤΗΣ ΛΕΖΑΝΤΑΣ ΤΟΥ ΣΑΛΟΝΙΟΎ, ΑΥΤΆ ΠΡΈΠΕΙ ΝΑ ΤΑ ΞΕΧΑΣΕΙΣ, ΔΕΝ ΥΠΆΡΧΕΙ ΤΟΠΙΚΉ ΑΥΤΟΔΙΟΊΚΗΣΗ ΣΤΗ ΧΏΡΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΑΣ ΕΛΠΊΣΟΥΜΕ ΌΤΙ ΜΕ ΤΗΝ ΑΠΛΉ ΑΝΑΛΟΓΙΚΉ ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΝΑΘΕΏΡΗΣΗ ΙΣΩΣ!!

 2. avatar Kostas01

  Μεγάλε Δήμαρχε και πρόεδρε της ΚΕΔΕ !!!
  αν ανατρέξει κάποιος σε όλες τις δηλώσεις σου πάντα μέσα στα κείμενα υπάρχει Όρος χρήματα ...προϋπολογισμός.... για το δημότη τίποτα !!!! Όλα για την τσέπη σου....

 3. avatar Δελφινι

  ενω εσυ χωρις αυτη δεν μπορεις!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει