«Προχωρούμε με γενναίες αποφάσεις στην εμπέδωση της διαφάνειας στην πολιτική του φαρμάκου, εξυγιαίνοντας το σύστημα τιμολόγησης και καθιστώντας το απόλυτα διαφανές. Το όφελος για τα ασφαλιστικά ταμεία θα ξεπερνά τα 300 εκατ. ευρώ», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας Μάριος Σαλμάς, σχετικά με το νέο Δελτίο Τιμών των Φαρμάκων.

Με τη νέα αγορανομική διάταξη για την τιμολόγηση των φαρμάκων, θα μπορούν και πάλι να χορηγούνται τα ακριβά σκευάσματα από τα φαρμακεία, γεγονός που όμως βρίσκει αντίθετους τους φαρμακοποιούς, καθώς για τα ακριβά φάρμακα με χονδρική τιμή άνω των 200 ευρώ, δεν θα έχουν ποσοστό αλλά συγκεκριμένο ποσό κέρδους, το οποίο ανέρχεται στα 30 ευρώ.

Ο Πανελλήνιος Φαρμακευτικός Σύλλογος θεωρεί ότι η διακίνηση αυτών των φαρμάκων είναι ζημιογόνος για τον φαρμακοποιό, αφού, το κέρδος των 30 ευρώ δεν καλύπτει ούτε τη φορολογία και δηλώνει ότι οι φαρμακοποιοί δεν πρόκειται να το αποδεχτούν.

Για τα υπόλοιπα άρθρα της διάταξης, ο ΠΦΣ εκφράζει την ικανοποίησή του, καθώς, όπως αναφέρει, υλοποιείται η μόνιμη διεκδίκηση του κλάδου για δίμηνη, τουλάχιστον, πίστωση που τους δίδεται από τη φαρμακοβιομηχανία και η οποία μπορεί να φτάσει έως τους τρεις μήνες.

Επίσης, θεωρούν κατάκτηση το γεγονός ότι επανέρχεται η δυνατότητα πρόσθετης έκπτωσης έως 5% από τη βιομηχανία προς τις αποθήκες και τα φαρμακεία.