Τον κίνδυνο των πλημμυρών αντιμετωπίζουν, ενόψει του χειμώνα, περιοχές συνολικής έκτασης εκατό χιλιάδων στρεμμάτων στον κάμπο του ενός εκατομμυρίου στρεμμάτων που βρίσκεται γύρω από τον ποταμό Στρυμόνα και τη λίμνη Κερκίνη. Στην περιοχή αυτή πριν από δύο χρόνια έσπασαν τα αναχώματα με αποτέλεσμα να πλημμυρίσουν πολλές εκτάσεις, ενώ υπάρχουν προβλήματα προσχώσεων στη λίμνη, ασταθούς εδάφους, χωματοληψιών και καταστροφής των αναχωμάτων λόγω αυθαιρεσιών κατοίκων και επίδοξων ψαράδων.

Η κατάσταση εξετάστηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή του αντιπεριφερειάρχη Σερρών, Γιάννη Μωϋσιάδη και υπηρεσιακών παραγόντων.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Μωϋσιάδης τόνισε ότι αναμένεται η υπογραφή σύμβασης σε έργο προϋπολογισμού 1,2 εκ. ευρώ που δημοπρατήθηκε και προβλέπει την επισκευή των αναχωμάτων που είχαν σπάσει στον άνω ρου του Στρυμόνα και τη δημιουργία λεκανών προστασίας για τη συγκέντρωση των φερτών υλικών.

Σε ό,τι αφορά το πρόβλημα της στεγανότητας της λίμνης Κερκίνης τόνισε ότι υπάρχει μελέτη για την αντιμετώπιση των διαρροών. Σημείωσε μάλιστα ότι το σχετικό έργο, για το οποίο έχει ήδη εξασφαλιστεί κονδύλι 3,3 εκ. ευρώ και αναμένεται χρηματοδότηση άλλων 2,3 εκ. ευρώ ως το τέλος του χρόνου, έχει ως στόχο την αναβάθμιση της στάθμης της λίμνης.

Επίσης, μίλησε για τα έργα καθαρισμού της βλάστησης στον κάτω ρου και στην κοίτη του Στρυμόνα, που περιλαμβάνουν συνεργασίες με τη Διεύθυνση Δασών, τους Δήμους της περιοχής και την Πυροσβεστική Υπηρεσία για την ξύλευση των λευκοκαλλιεργειών, την καύση των υπολειμμάτων, καθώς και σε μικροπαρεμβάσεις για τα αναχώματα σε Μίρκινο και Παλαιοκώμη.