Με μεγάλη πλειοψηφία έγινε δεκτή αργά το μεσημέρι η πρόταση του προέδρου της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδας και δημάρχου Αγρινίου Παύλου Μοσχολιού, για κινητοποιήσεις των δήμων, μπροστά στο οικονομικό αδιέξοδο στο οποίο έχουν περιέλθει.

Όπως αναφέρει το agriniopress.gr, κατά την διάρκεια της έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της ΠΕΔ, που έγινε στην Πάτρα, υπήρχαν φωνές από δημάρχους για ακόμη πιο δυναμικές κινητοποιήσεις, όπως παραιτήσεις, λουκέτα διαρκείας , μέχρι και… κατασκηνώσεις δημάρχων έξω από την βουλή! Αιτία όλων αυτών, είναι η πρωτοφανής οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει πολλοί δήμοι και στην Δυτική Ελλάδα, εξαιτίας της δραματικής μείωσης των πόρων από την Πολιτεία.

Αποτέλεσμα οι δήμοι να μην μπορούν όχι μόνον να αντεπεξέλθουν στις στοιχειώδεις ανάγκες λειτουργίας τους, αλλά μερικοί από αυτούς να μην μπορούν καν να πληρώσουν τους εργαζομένους τους. Και επειδή η κατάσταση προβλέπεται να είναι ακόμη πιο ζοφερή, προωθούνται κινητοποιήσεις πανελλαδικά, κάτι που αναμένεται να αποφασίσει την Πέμπτη η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος, αλλά και η Περιφερειακές Ενώσεις, όπως έγινε σήμερα με αυτήν της Δυτικής Ελλάδας.

Στην εισήγηση του, ο πρόεδρος της ΠΕΔ Παύλος Μοσχολιός, περιέγραψε με μελανά χρώματα την κατάσταση που βιώνουν σήμερα οι δήμοι και έκανε λόγο για κατάσταση που οδηγεί σε αδιέξοδο, την στιγμή που οι δήμοι, απαιτείται να έχουν υποστήριξη από την Πολιτεία, μιας και πολλοί από αυτούς αποτελούν βασικούς στυλοβάτες κοινωνικής συνοχής, εφαρμόζοντας προγράμματα και δράσεις, για την προστασία των πληθυσμών εκείνων που πλήττονται από την βαθιά λιτότητα και την ύφεση. Αντί της στήριξης όμως, υπάρχει η πλήρης εγκατάλειψη και αφαίμαξη θεσμοθετημένων πόρων με αποτέλεσμα πολλοί δήμοι να βρίσκονται λίγο πριν το λουκέτο.

Ο κ. Μοσχολιός, πρότεινε κινητοποιήσεις που θα κλιμακωθούν και προβλέπουν καταρχήν κλείσιμο των δήμων την ερχόμενη Πέμπτη, μέρα που διεξάγεται το έκτακτο συνέδριο της ΚΕΔΕ, και διήμερο κλείσιμο την επόμενη εβδομάδα.
Από εκεί και πέρα η ΚΕΔΕ, θα δώσει το δικό της στίγμα με τις αποφάσεις που θα λάβει την Πέμπτη και όπως όλα δείχνουν και το κεντρικό όργανο των δήμων θα προσανατολιστεί σε κινητοποιήσεις.