Πώς θα καθοριστεί τι ώρα θα αρχίζουν τα σχολεία

Η ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
7:31
12/09/2018
Πώς θα καθοριστεί τι ώρα θα αρχίζουν τα σχολεία
7
loading

Ξεκίνησαν χθες τα σχολεία και ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου επισημοποίησε το άνοιγμα της συζήτησης για το ωράριο.

Συγκεκριμένα τις 9 το πρωί θα ξεκινούν τα μαθήματα στα Λύκεια από την επόμενη σχολική χρονιά 2019-20, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Παιδείας Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στους μαθητές του 1ου ΕΠΑΛ Αγίων Αναργύρων, όπου παρέστη στην τελετή του καθιερωμένου αγιασμού.

Μάλιστα ο υπουργός Παιδείας χαριτολογώντας είπε προς τους μαθητές: «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» για να ακολουθήσουν χειροκροτήματα από τους μαθητές.

Για το λόγο αυτό θα συγκροτηθούν δύο επιτροπές μία επιστημονική και μία τεχνική για να τεκμηριώσουν το θέμα της έναρξης των μαθημάτων μία ώρα αργότερα.

Το ενδεχόμενο να αλλάξει η ώρα έναρξης των μαθημάτων στα σχολεία από την μεθεπόμενη σχολική χρονιά (2019-2020), γνωστοποίησε ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, μιλώντας στις αρχές Αυγούστου στην ΕΡΤ.

«Είναι μια σκέψη που επεξεργαζόμαστε, γιατί διεθνείς έρευνες δείχνουν ότι αυτό ευνοεί πολύ τα παιδιά και τις οικογένειες», είπε τότε, χαρακτηρίζοντας «δύσκολο, αλλά όχι ανέφικτο» το να ξεκινούν τα μαθήματα σε δημοτικά, γυμνάσια και λύκεια στις 9:00 το πρωί, αντί στις 8:15. Όπως συμπλήρωσε, εάν εφαρμοστεί η αλλαγή αυτή, τότε και η ώρα λήξης του σχολικού ωραρίου θα μετακινηθεί κατά 45 λεπτά αργότερα.

Ερωτηθείς χθες για την έναρξη των μαθημάτων στις 9:00 το πρωί, ο υπουργός απάντησε: «Αυτή τη βδομάδα, το αργότερο την επόμενη εβδομάδα, συγκροτούμε μία επιστημονική επιτροπή -τα μέλη της οποίας τα είχα συμβουλευτεί και νωρίτερα, πριν διατυπώσουμε αυτή τη σκέψη- όπως επίσης και μία ομάδα εργασίας από εκπαιδευτικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες για τα τεχνικά ζητήματα.

Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για τα Δημοτικά είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το σημερινό καθεστώς. Θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς και θα μπορούν τα συνεχίσουν να απασχολούνται τα παιδιά μέχρι την έναρξη των μαθημάτων.

Είμαστε σε συνεννόηση με τις Περιφέρειες ως προς την μεταφορά των παιδιών, βεβαίως για το Γυμνάσιο και για το Λύκειο δεν υπάρχει απολύτως κανένα πρόβλημα.

Για το θέμα αυτό, όλες οι επιστημονικές μελέτες δείχνουν ότι τα σχολεία πρέπει να αρχίζουν αργότερα από ό,τι αρχίζουν. Τα παιδιά του Δημοτικού που θα πηγαίνουν νωρίτερα στο σχολείο γιατί οι γονείς εργάζονται, θα είναι με τους εκπαιδευτικούς και κάθε μέρα έχουν ένα πρόγραμμα.

Τα παιδιά αυτά θα ξυπνάνε την ίδια ώρα που ξυπνάνε σήμερα. Με τους υπολογισμούς που έχουμε κάνει προκύπτει ότι αυτά τα παιδιά είναι αρκετά λιγότερα από το πόσο θα ευεργετηθούν τα περισσότερα. Άρα γι’ αυτά τα παιδιά δεν αλλάζει τίποτα, αλλά όλα τα υπόλοιπα παιδιά και οι οικογένειες θα ευεργετηθούν. Κανείς δεν είναι ριγμένος».

Ως προς την εφαρμογή της ρύθμισης, ο υπουργός ανέφερε: «Κάνουμε τις ομάδες εργασίας για να το μελετήσουμε αλλά, για την ώρα, θέλουμε να είναι μια καθολική ρύθμιση. Μπορεί να το πάμε και αυτό βαθμιαία. Θα το δούμε. Το βασικό που μας ενδιαφέρει είναι ότι προσπαθούμε να κάνουμε πολιτική με πράγματα που ισχύουν επιστημονικά και παιδαγωγικά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Dawnbringer69

  Αν τα 16χρονα θέλουν τον μπαμπά και την μαμά για να πάνε σχολείο, κάτι δεν πάει καλά. Αν αλλάξει το ωράριο στα λύκεια, και τα φροντιστήρια, θα εναρμονιστούν. Αν υπάρχουν φροντιστήρια φυσικά που δουλεύουν αμέσως μετά τα σχολεία που τα παιδιά θα είναι κουρουμπελο μετά από 8 ώρες. Και με την αλλαγή σε μόνιμα θερινή ώρα έχει νόημα.

  Μην τα βλέπουμε όλα πάντα είτε αρνητικά είτε με ότι είδους γυαλιά έχει ο καθένας..

 2. avatar 143

  Για παιδιά του Λυκείου κάτι γίνεται. Από κεί και κάτω ηλικιακά, αν δεν είναι το σχολείο ΔΙΠΛΑ στο σπίτι, τα παιδιά τα πηγαίνουν οι γονείς, είτε με τα πόδια, είτε με αυτοκίνητο, είτε με λεωφορείο. Πότε θα πηγαίνουν αυτοί οι γονείς στην δουλειά τους; Στις 9:30; Απ΄την άλλη τα παιδιά του λυκείου θα τελειώνουν αργότερα. Πότε θα προλαβαίνουν τα φροντιστήρια;
  Τελικά αν τα συνυπολογίσει αυτά ο κος υπουργός πρέπει να διώξει με τις κλωτσιές αυτόν που του έδωσε την συμβουλή.

 3. avatar Refερι

  2 λάθη μαζεμένα. Δηλαδή και θα ξυπνάνε ΤΑ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ και όχι τα λιγότερα οπως λέει η υπουργάρα μας την ίδια ώρα ΚΑΙ θα περιμένουν να πάει 9 το πρωί και ΝΑ Σχολάνει και αργότερα. Ρε διάνοια οι γονείς που δουλεύουν τι θα κάνουν; ΠΟΥ ΘΑ ΠΑΡΑΤΑΜΕ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ; ΑΛΛΑ ΤΙ ΛΕΩ Ε; ΜΕ ΤΟΣΗ ΑΝΕΡΓΙΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΦΕΡΑΤΕ ΜΑΛΛΟΝ ΘΑ ΚΑΘΟΝΤΑΙ ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ...

  1. avatar Πένυ

   «Εκείνο που πρέπει να ξέρουν οι εργαζόμενοι για τα Δημοτικά είναι ότι δεν θα αλλάξει τίποτα από το σημερινό καθεστώς. Θα μπορούν να αφήνουν τα παιδιά τους νωρίς και θα μπορούν τα συνεχίσουν να απασχολούνται τα παιδιά μέχρι την έναρξη των μαθημάτων».

  2. avatar τριαλαρο

   εκτός αυτού αν σχολάνε 45 λεπτά αργότερα, αυτά τα παιδιά δε θα προλαβαίνουν να φάνε και στις περιπτώσεις που είναι εφικτό να κοιμηθούν και λίγο το μεσημέρι.
   το 3ο λάθος κατ'εμέ είναι ότι ανακοίνωσε κάτι το οποίο δεν έχει μελετηθεί αν είναι εφικτό και αν είναι σωστό για τα παιδιά.
   ρεφερι υπουργός παιδείας είναι, χέστ[...]ε για τους γονείς.

  3. avatar τζακ

   Για το Λύκειο μιλάει, πάνε μόνοι τους.

   1. avatar ΓΓΠ

    Δεν μιλάει μόνο για το λύκειο. Λίγη ανάγνωση πριν το σχολιασμό δεν βλάπτει.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει