Αλλάζει η ώρα που θα αρχίζουν τα σχολεία

«Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» σχολίασε ο υπουργός Παιδείας απευθυνόμενος στους μαθητές


ΕΛΛΑΔΑΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ
9:46
11/09/2018
Αλλάζει η ώρα που θα αρχίζουν τα σχολεία
55
loading

Συμβολική χαρακτήρισε την παρουσία του στο 1ο ΕΠΑΛ Αγ. Αναργύρων για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, ο υπουργός Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων, Κώστας Γαβρόγλου, καθώς θέλησε να επισημάνει την αναβάθμιση της επαγγελματικής εκπαίδευσης.

Ο υπουργός χειροκροτήθηκε από τους μαθητές όταν ανακοίνωσε ότι του χρόνου θα ξεκινούν τα μαθήματα από τις 09:00. «Για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω» σχολίασε.

Πρόκειται για μία απόφαση, πάντως, που δεν έχει παρθεί επίσημα, παρά μόνο μέχρι στιγμής, επίσημα είχε γίνει γνωστή η πρόθεση του υπουργού.

«Ο βασικός λόγος της παρουσίας μου εδώ είναι για να εκφράσω την έμφαση που δίνουμε και θα δώσουμε στα ΕΠΑΛ ως κυβέρνηση και ως υπουργείο» είπε ο κ. Γαβρόγλου και πρόσθεσε, απευθυνόμενος στους μαθητές: «Έχει σημασία να κερδίσετε την κοινωνία, να πάψει να πιστεύει ότι στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που δεν τα καταφέρνουν στο σχολείο. Αυτό τελείωσε. Στα ΕΠΑΛ πάνε τα παιδιά που επέλεξαν να πάνε στα ΕΠΑΛ».

Ο κ. Γαβρόγλου αναφέρθηκε στις επιτυχίες των αποφοίτων των ΕΠΑΛ στις εισαγωγικές εξετάσεις της Τριτοβάθμιας, αλλά και στα καινούργια προγράμματα σπουδών. Μάλιστα, εξήγησε στους μαθητές τις επιλογές που τούς δίνει το ΕΠΑΛ και σημείωσε ότι από του χρόνου, τον Σεπτέμβριο του 2019, θα έχουν οι μαθητές των ΕΠΑΛ τη δυνατότητα να πηγαίνουν στα διετή προγράμματα σπουδών των πανεπιστημίων χωρίς εξετάσεις και αποφοιτώντας από εκεί θα λαμβάνουν πτυχίο επαγγελματικών προσόντων ευρωπαϊκών προδιαγραφών.

Επίσης, ο υπουργός στάθηκε στο ζήτημα της βίας στα σχολεία, τονίζοντας ότι «η βία δεν είναι αστείο. Πρέπει να φύγει από τα σχολεία μας. Δεν έχει τόπο σε δημοκρατική κοινωνία». Τέλος, εξήρε τη στάση και το έργο των εκπαιδευτικών κατά τα χρόνια της κρίσης, καθώς, όπως είπε «το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα δεν κατέρρευσε και αυτό οφείλεται αποκλειστικά στους εκπαιδευτικούς».

Όπως ανέφερε: «Το πρόβλημα της σχολικής βίας που έχει πάρει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις και σε άλλες χώρες, δεν θα λυθεί ούτε με ευχολόγια, ούτε και με γραφειοκρατικές διαδικασίες. Είμαστε όλοι και όλες – και λόγω της επικράτησης νέων τεχνολογιών και νέων μορφών επικοινωνίας- εκτεθειμένοι σε βία πολλών μορφών. Χρειάζεται όλοι και όλες να ξαναδούμε την καθημερινότητα μας, το όριο των ανοχών μας, ακόμη και αυτό το αξιακό μας σύστημα. Κι αυτό γιατί συστατικό στοιχείο του εκφοβισμού είναι ένας ιδιόμορφος ρατσισμός. Είναι η μη ανοχή στη διαφορετικότητα.

Η αντιμετώπιση του εκφοβισμού δεν σημαίνει πως πρέπει να βγάλουμε από την καθημερινότητά μας τα αστεία ή τα πειράγματα, την πλάκα. Αστείο όμως δεν είναι η μαγκιά. Δεν είναι η συμμορία. Δεν είναι η βία και η κοροϊδία. Αν μας διασκεδάζει να επιβάλουμε τη δύναμή μας πάνω σε άλλους, σημαίνει ότι απλά δεν εκτιμάμε αρκετά τον εαυτό μας. Είναι απαράδεκτο για μια δημοκρατική κοινωνία, να πιστεύουμε ότι κανονικό είναι μόνον αυτό που εμείς είμαστε ή εμείς πιστεύουμε, αδιαφορώντας για το «κανονικό» του άλλου. Γιατί η κοινωνία μας είναι ακριβώς το σύνολο των διαφορετικοτήτων: στην εμφάνιση, στη σωματική διάπλαση, στο χρώμα του δέρματος, στους σεξουαλικούς προσανατολισμούς, στις θρησκευτικές πεποιθήσεις, στις πολιτιστικές αξίες και σε πολλά άλλα.

Μπορεί αρκετοί από εσάς να θεωρείτε ότι όλα αυτά είναι ηθικολογίες των μεγάλων που δεν καταλαβαίνουν τα παιδιά, που δεν καταλαβαίνουν τους νέους. Ακόμη, όμως, και αν είναι έτσι, ας συμφωνήσουμε σε δύο πράγματα:

Το πρώτο είναι η καθεμιά και ο καθένας να σκεφτεί με τον εαυτό του τα παραπάνω. Και ας προσπαθήσει να βρει επιχειρήματα που τα αντικρούουν ή επιχειρήματα που τα ενισχύουν. Και να συζητήσετε μεταξύ σας τα επιχειρήματα αυτά.

Το δεύτερο, είναι να βρούμε τρόπους να συζητάμε σε κάθε σχολείο: οι εκπαιδευτικοί, οι γονείς, οι μαθήτριες και οι μαθητές. Να συζητάμε, όμως. Όχι απλά να εντοπίζουμε το πρόβλημα, και να πηγαίνουμε σπίτι. Να συζητάμε, και οι μεγάλοι να ακούνε τους νεότερους και οι νεότεροι τους μεγάλους. Να ακούνε. Να μία σημαντική πτυχή του σχολείου. Να μάθουμε να ακούμε όλοι όλους. Να ακούμε δεν σημαίνει αναγκαστικά να συμφωνήσουμε και να δεχτούμε ό,τι λέει ο άλλος. Να ακούμε σημαίνει να καταλάβουμε τι ακριβώς λέει ο άλλος, και, κυρίως, γιατί το λέει. Να προσπαθήσουμε, δηλαδή, να μπούμε στη θέση του άλλου ώστε να καταλάβουμε και εμείς αν όσα πιστεύουμε και κάνουμε, είναι σωστά».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

55
σχόλια
 1. avatar ΚΑΣΣΑΝΔΡΑ

  Και πότε θα σχολάνε το μεσημέρι; Ένα παιδί πρέπει μέχρι τις 2-2.30 να φάει το μεσημεριανό φαγητό. Δεν γίνεται να τρώει στις 4. Πότε θα ξεκουραστεί και πότε θα προλάβει τις απογευματινές δραστηριότητες;
  Και συνήθως αργά το μεσημέρι είναι δύσκολο να παρακολουθήσεις μάθημα. Πεινάς και νυστάζεις.

 2. avatar το μυαλό σου και μια λίρα

  Μέχρι του χρόνου ποιος ζει, ποιος πεθαίνεις! Εσύ πάντως ΔΕΝ θα είσαι ούτε υπουργός, ούτε βολευτής. ΟΥΣΤ!

 3. avatar ΑΧΑΧΟΥΧΑ

  Η ΝΕΑ ΦΟΥΡΝΙΑ ΑΕΡΓΩΝ/ΑΙΩΝΙΩΝ ΦΟΙΤΗΤΩΝ ΕΙΝΑΙ ΕΔΩ...

 4. avatar Χρήστος Σταράτος

  Δλδ ποιος από σας ρε [...] που σχολιάζεται πηγαίνουν τον 16χρονο γιο τους στο σχολείο; Διαβάστε πρώτα ρε. Για τους μαθητές λυκείου των ΕΠΑΛ λέει...μπράβο ρε newsbeast...μας αποκαλύπτεις το ποιόν αυτών που ψηφίζουν...

  1. avatar Voidi

   Ωραίος. Για το λύκειο μιλάει. Μπράβο ρε αητε.
   Ξέρεις τι πρέπει να κάνει ένας μαθητής λυκείου? Φροντιστήρια, δραστηριότητες, διάβασμα τρελό, 1 ώρα παραπάνω το πρωί = καταστροφή. Θα πρέπει να κοιμούνται στις 1.00 το πρωί για να τα προλάβουν όλα. Άσε που στατιστικά μαθαίνουν στη ραθυμία. 1 ώρα πίσω πρέπει να το πάει όχι μπροστά.

 5. avatar petmath

  αν τα παιδια θελουν παραπανω υπνο ,να κοιμουνται νωριτερα !!!!!!

 6. avatar Διαλύει τα νοικοκυριά

  Και τις οικογένειες ο νεοταξιτης αρχιερέας...
  Πως θα πηγαίνουν στις δουλειές τους ρε μπετοβλακα?...
  Αι στα κομμάτια πια μαφιόζοι.

  1. avatar με μηδέν ένσημα γίνομαι υπουργάρα

   Αφού οι αριστεροί δεν δουλεύουν. Κάθονται στις βίλες τους και τα παιδιά τους πηγαίνουν σε ιδιωτικά σχολεία.
   Τι τους νοιάζει για τα δικά σου και τα δικά μου παιδιά; Μόνο για τα παιδιά των λαθρο των νοιάζει.
   Σύριζα δεν ψήφισες; Φάε αριστερά τώρα και κάτι ανεπάγγελτα τυπάκια σαν τον Γαβρόγλου και καλή χώνεψη!

 7. avatar Νίκος χασαπης

  Υπουργός παιδείας απλυτω: για να κοιμόσαστε λίγο παρά πανω.!!!

 8. avatar Ελληνοαμερικάνος

  Οι κομμουνιστες παντα ψάχνουν τρόπους για να βλάψουν τον Ελληνισμό και την ελλαδα. Συγχαρητήρια για την επιλογή σας να τους ψηφίσετε. Θα το πληρώσετε ακριβά οχι μονο εσεις αλλα και τα παιδια σας και τα δισέγγονα.

  1. avatar αντιαμερικάνος

   Go home yankee και πάρε και τις βάσεις σου

   1. avatar jealous

    ?????

 9. avatar Γαβρογλου

  Το μίσος των κομμουνιστών για οτιδηποτε ελληνικό, ειναι γνωστό.. δε μας κάνει καμία εντύπωση. Οι γενίτσαροι αυτοί έχουν τη προδοσία στο αίμα τους, κυριολεκτικά!
  Θέλω να δω όμως όταν θα αναλάβει η επόμενη μαριονέτα, ο Κυριάκος, ποιον θα τοποθετήσει στο υπουργείο παιδείας. Νομιζετε κάποιον που θα επαναφέρει σπουδαία βιβλία στα σχολεία, που θα "σπρώξει" τα παιδια στον αθλητισμό κ τη μουσική;
  Μην κοροϊδευόμαστε παιδια. Τη χώρα δε τη κυβερνάνε Έλληνες εδω κ δεκαετίες. Κ έτσι θα πάει κ στη συνέχεια. Δες τε τους υπουργούς παιδείας των κ καλα δεξιών κυβερνήσεων που είχαμε μέχρι τωρα κ θα καταλάβετε.
  Δεξιά-αριστερά.. κ παραμύθια της χαλιμάς. Δεν εμπιστευόμαστε κανέναν. Τους μάθαμε πια

 10. avatar Τελευταίο κουδούνι στις δέκα «για να τα ξύνουμε περισσότερο»

  ...ξαναείπε ο γαβρογλου, καταχειροκροτούμενος και απο τους καθηγητες...ενας μικρος μαθητης πηγε να διαμαρτυρηθει...-"Μα κυριε, ετσι δε θα μαθαίνουμε τιποτα"...-"Γιατί τωρα μαθαίνετε?" απάντησε ο υπουργος μεσα σε θυμηδια.

 11. avatar πρόγραμμα

  Πρώτο κουδούνι στις 9:00, και θα αρχίζουμε με ένα μισάωρο διάλλειμα. Στην συνέχεια 45 λεπτά γυμναστική και στην μετάένα μικρό διάλλειμα ενός τετάρου για να ακολουθήσει το μεγάλο διάλλειμα της μισής ώρα. Μετά από τόση ώρα μάθημα καλύτερα είναι να σχολάσουμε γιατί θα είμαστε και ιδρωμένοι μην κρυώσουμε κιόλας. Έτσι κι αλλοιώς η δουλειά είναι χολέρα. Κανένα επιδοματάκι, μια θεσούλα σκουπιδιάρη στο δήμο, την συνταξη του παπού και της γιαγιάς. Έλα τώρα ένα φρέντο εσπρέσο να έχουμε και δεν τρέχει τίποτε. Αθάνατε 'Ελληνα τεμπέλη.

 12. avatar Thirsty Devil

  Μπορεί για τα παιδιά να είναι καλύτερο αλλά έχει κι αρνητικές επιπτώσεις. Όσοι γονείς έχουν μικρά παιδιά και δουλεύουν από τις 8 θα καθυστερούν πολύ περισσότερο στη δουλειά τους η οποία δεν θα αλλάξει ωράριο. Ή θα πρέπει να βρουν άλλο τρόπο που μπορεί να έχει κόστος. Το "για να κοιμόμαστε λίγο παραπάνω" που είπε ο ποιητής, πρέπει να έχεις μυαλό αριστερού χορευτή του Συντάγματος για να το χάψεις, αφού η μέρα θα εξακολουθεί να έχει 24 ώρες.

 13. avatar NEF1

  Μπράβο Υπουργέ!!! Η αλλαγή της ώρας για την έναρξη των σχολικών μαθημάτων είναι κοσμογονική!!! Απορώ με την ευφυία ορισμένων που αντέχουν να πανηγυρίζουν με τέτοιου είδους "καινοτομίες".Μας υποχρέωσες!!!

 14. avatar Νεκρός της ΕΡΤ

  Μηπως να μην ανοιγουν και καθολου και να στελνουμε τα παιδια μας κατευθειαν στα κατηχητικα της ΚΝΕ και της ΝΕΟΛΕΡΑΣ, για να τα κανετε πορωμενα ρομποτακια? Θα σε βολευε περισσοτερο αυτο?

  1. avatar ένας Έλληνας

   Κατηχητικά έχουν οι θεοφώτιστοι χριστιανοί που μαυρίσαν τον Ελληνισμό

   1. avatar Voidi

    Κι όλη μέρα τακ τακ τακ...

 15. avatar Machiavelli

  Καλα, σκεφτονται καθόλου ή απλά πετανε μία ηλιθιότητα και ότι προκύψει? Η αγορα ανοίγει 9, για να φτασεις δουλεια θες τουλαχιστον 1 ώρα. Ποιός θα πηγαίνει τα παιδια σχολείο???? Επικοινωνούν καθόλου με την κοινωνία και τον εγκέφαλο ρε γ@μ*το?????????

 16. avatar Απλά

  Αφού το μόνο που καταλαβαίνετε εσείς στο ΣΥΡΙΖΑ είναι το πολιτικό κόστος, θα μιλήσω ανάλογα: Γαβρόγλου, τα παιδιά δεν ψηφίζουν, οι γονείς τους όμως ψηφίζουν. Και αυτούς τους κάνει το πρόγραμμα αχταρμά η αλλαγή ώρας που προτείνεις.

 17. avatar Αθλια

  Λογοκρισια

 18. avatar Εσυ

  Αχρηστε τι ωρα ξυπνάς και πας στο υπουργείο?

 19. avatar Nikos M

  Γιατρέ καντο κανένα μισάωρο πιο αργα να τελειωνει και ο Παπαδακης μη χάνουμε τσαμπα τις εκπομπές μας,α και που’σαι να σχολάνε πριν τις 14:00 μετά ξεκινάνε τα μεσημεριανά...ρε άντε παραιτηθείτε εχθες αχρηστοι μπαχαλακιδες...

 20. avatar Οπαλακιας

  Ένας λαός αμόρφωτος και υπναρας, είναι πιο εύκολα να υποταχθεί. Βασικά μέχρι ρεσεψιόν και σερβιτορους μας θέλουν.

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει