Τα λάθη που εντοπίζει το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά

Ευθύνες στον κρατικό μηχανισμό επιρρίπτει ο πραγματογνώμονας


ΕΛΛΑΔΑ
13:42
21/08/2018
Τα λάθη που εντοπίζει το πόρισμα για τη φονική πυρκαγιά
8
loading

Στον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, Ηλία Ζαγοραίο, κατέθεσε το 80σέλιδο πόρισμα του για τη φονική πυρκαγιά της Ανατολικής Αττικής, ο αντιστράτηγος ε.α Ανδριανός Κουρμπάτσης, ο οποίος διενήργησε το προηγούμενο διάστημα πραγματογνωμοσύνη και αυτοψία κατά εντολής δύο οικογενειών θυμάτων, με πληρεξούσιο δικηγόρο τον Αντώνη Φούσσα.

Ο κ. Κουρμπάτσης αναφέρει πως όταν φθάσουν στα χέρια του όλα τα στοιχεία θα φτιάξει μία συμπληρωματική αναφορά.

Ο πραγματογνώμονας εντοπίζει μια σειρά από εγκληματικά λάθη, ενέργειες και παραλείψεις,  οι οποίες σε συνδυασμό με τις στρεβλώσεις στην οργανωτική δομή του μηχανισμού της πολιτικής προστασίας, είχε ως αποτέλεσμα να επηρεάσουν σημαντικά τον δασοπυροσβεστικό μηχανισμό κατά τη διάρκεια της πυρκαγιάς.

Συγκεκριμένα, κάνει λόγο για λάθη και ευθύνες στην Γενική Γραμματεία πολιτικής Προστασίας, στο Πυροσβεστικό Σώμα, στην ΕΛΑΣ, στους Δήμους και στις Περιφέρειες, χωρίς όμως να αποκλείει ευθύνες και σε άλλες αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες.

Το έλλειμμα, σύμφωνα με τον πραγματογνώμονα, εντοπίζεται κυριώς στον συντονισμό, την επικοινωνία και τη συνεργασία των εμπλεκόμενων δυνάμεων της πολιτικής προστασίας της χώρας,  η οποία δεν κατόρθωσε από τη λήξη της περασμένης αντιπυρικής περιόδου μέχρι και την έναρξη της τρέχουσας να είναι στην πράξη και όχι επί ασκήσεως, κατάλληλα προετοιμασμένη και να βρίσκεται πάντα ετοιμοπόλεμη και σε κατάσταση αυξημένης ετοιμότητας.

Δείτε εδώ ολόκληρο το πόρισμα

ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ


ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar γερων αυθαιρεσιος

  περι αυθαιρετων εμποδίων προς κάθε έξοδο ασφάλειας δεν θα μας πει κάτι ο πραγματογνωμονας ;

 2. avatar fire40

  Οι πραγματογνωμοσυνες γινονται κατοπιν παραγγελιας ειτε των παθοντων ειτε ανεξαρτητων αρχων. Τα πορισματα που προκυπτουν ειναι παντα διαφορετικα και εξαρταται ποιος ειναι αυτος που ψαχνει. Γι\' αυτο μη βιαζεστε για ευκολα συμπερασματα!

  1. avatar Pran

   Ακριβώς το ίδιο συμβαίνει και με τους εισαγγελείς. Η τεκμειρίωση του πάντως είναι επαρκής και λογική, απλά ξεφεύγει απο την κυβερνητική γραμμή...

 3. avatar Stateless

  Μια ζωή αυτή ήταν η Ελλάδα και είναι και θα είναι έτσι.

 4. avatar Ναι ναι…

  Πόσο τέλειο μπιστ που το έχεις διαθέσιμο

 5. avatar Ροζ πίθηκος

  Να μου κοπούν και τα 2 χέρια απο την ρίζα ή να ψωφίσω αύριο αν έχω ποτέ μου ψηφίσει αυτούς που μας κυβερνάνε σήμερα.. αλλά η αλήθεια να λέγετε.. αν για κάθε παραπλανητικό τίτλο υπήρχε ένα πρόστιμο 50 ευρώ τότε θα είχαμε βγεί απο την κρίση και θ αείχε μηδενιστεί το χρεός της χώρας... Έχει παραγίνει το κακό..

 6. avatar ΠΡΟΔΟΤΗΣ

  Τα ακους Αλεξάκο?

  1. avatar papmi

   Πού να σ ακούσει τώρα ο Οδυσσέας! !! Έχει βουλώσει τα αυτιά του για να μην ακούει τα όσα μύρια μπινελίκια του σέρνουν !!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει