Ρύθμιση των κτηνοτροφικών χρεών ζητά με επιστολές του από τον Πρωθυπουργό Γιώργο Παπανδρέου και τον υφυπουργό Οικονομικών, Φίλιππο Σαχινίδη, ο Σύνδεσμος Ελληνικής Κτηνοτροφίας, προκειμένου να διασφαλισθεί η επιβίωση των κτηνοτροφικών εκμεταλλεύσεων (αιγοπροβατοτροφία, αγελαδοτροφεία, χοιροτροφία, πτηνοτροφία).

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζει τα τελευταία χρόνια ο κλάδος είναι πολλά και οξυμένα, επισημαίνει στις επιστολές του ο ΣΕΚ και έχουν δημιουργηθεί από τους ελλιπείς ελέγχους και την κακή λειτουργία της αγοράς (ελληνοποιήσεις), την μείωση της αξίας της ζωικής παραγωγής τα πέντε τελευταία χρόνια κατά -4,71%, την αύξηση του κόστους των ζωοτροφών, την επενδυτική δραστηριότητα κλ.π.

Η πρόταση του ΣΕΚ για την ρύθμιση των χρεών των κτηνοτρόφων, προβλέπει τα εξής:

– Πάγωμα των δανείων των κτηνοτρόφων (φυσικών και νομικών προσώπων) όλων των κλάδων της κτηνοτροφίας, ληγμένα και ενήμερα, για 3 χρόνια άτοκα με την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου με ημερομηνία 30-4-2010.

-Αποπληρωμή των δανείων σε 15 έτη με το εκάστοτε ισχύον επιτόκιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

-Για την ένταξη στη ρύθμιση α) Η επιχείρηση θα πρέπει να λειτουργεί τα 2 προηγούμενα της ρύθμισης έτη και β) η ρύθμιση να αφορά δάνεια έως 500.000€ ή τα πρώτα 500.000 € ή μεγαλύτερου δανείου.

-Ο πρόεδρος του ΣΕΚ Παναγιώτης Πεβερέτος επισημαίνει ότι η κτηνοτροφία τα τελευταία χρόνια δεν έχει λάβει καμία ενίσχυση, σε αντίθεση με τη φυτική παραγωγή, η οποία τα 3 τελευταία χρόνια έχει πάρει πάνω από 1,5 δισ. ευρώ ενισχύσεις – αποζημιώσεις (ΕΛΓΑ – πακέτο Χατζηγάκη κ.λ.π.).

Σημειώνεται ότι με την κτηνοτροφία ασχολούνται περισσότερες από 150.000 οικογένειες κτηνοτρόφων, που πρακτικά σημαίνει ότι οι απασχολούμενοι υπερβαίνουν τις 300.000 άτομα.

Μάλιστα μεγάλος αριθμός εξ’ αυτών είναι εγκατεστημένοι στις ορεινές και προβληματικές περιοχές της χώρας, δηλαδή δραστηριοποιούνται σε εξαιρετικά δύσκολες γεωκλιματικά συνθήκες. Η συνολική παραγωγή γάλακτος ανέρχεται στους 1.700.000 τόνους και η παραγωγή κρέατος στους 500.000 τόνους περίπου.

Επιπλέον 15.000 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στην:

α. Μεταποίηση προϊόντων κτηνοτροφίας, τυποποιητήρια κρέατος, βιομηχανία αλλαντικών δηλαδή τυροκομεία, γαλακτοβιομηχανία, σφαγεία.

β. Καταστήματα πώλησης (κρεοπωλεία – γαλακτοκομικά είδη)

γ. Μεταφορικές εταιρείες και επιχειρήσεις

δ. Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης ζωοτροφών

ε. Επιχειρήσεις παραγωγής και πώλησης κτηνιατρικών φαρμάκων