«Είναι ένα καταπληκτικό μουσείο, καταρρίπτει στερεότυπα, αγκαλλιάζει με μοναδικό τρόπο τα γλυπτά, είναι πολύ μοντέρνο και πρωταγωνιστεί σε έναν διεθνή διάλογο με άλλα μουσεία ανά τον κόσμο» είπε η απερχόμενη υπουργός Πολιτισμού και Τουρισμού, Τατιάνα Καραπαναγιώτη, μιλώντας σε εκδήλωση για τα τρία χρόνια λειτουργίας του Μουσείου της Ακρόπολης.

«Ακόμη και αν δεν γυρίσουν τα μάρμαρα, έχουμε αυτό το μουσείο που είναι μια μεγάλη εμπειρία, μία τεράστια αγκαλιά. Μακάρι να γυρίσουν βεβαίως, αλλά ακόμη και αν δεν γίνει, έχουμε ένα μουσείο μαγικό. Tο έχω ζήσει από πολύ νωρίς, από τα “γεννοφάσκια” του, κάναμε παλαιότερα κ΄,άποια βίντεο για την εξέλιξη του μουσείου καθώς χτιζόταν, όποτε έχω μια ιδιαίτερη σχέση μαζί του» συμπλήρωσε η κ. Καραπαναγιώτη.

Ο πρόεδρος του Μουσείου της Ακρόπολης, Δημήτρης Παντερμαλής, κάνοντας τον απολογισμό της τρίτης χρονιάς λειτουργίας του μουσείου είπε ότι υπήρξε μείωση των επισκεπτών κατά 10%, οι οποίοι έφτασαν τους 1.143.886, μείωση που κρίνεται «αναμενόμενη λόγω της οικονομικής κρίσης και των κινητοποιήσεων που υπήρξαν στη χώρα μας».

Ιδιαίτερα ενθαρρυντικό είναι το γεγονός ότι 25% των επισκεπτών έχουν επισκεφθεί το μουσείο περισσότερες από τρεις φορές. «Αποδεικνύεται ότι δεν πρόκειται για μουσείο μιας χρήσης, αλλά για ένα μουσείο που έχει ένα συνεχή διάλογο με τους επισκέπτες και άρα θέλεις να ξανάρθεις» συμπλήρωσε ο κ. Παντερμαλής.

Αναφερόμενος στην ανασκαφή κάτω από το μουσείο, ο κ. Παντερμαλής είπε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει πότε θα ολοκληρωθεί κι αυτό γιατί τα χρηματικά αποθέματα του μουσείου, που ήταν περίπου 3,7 εκατ. ευρώ, μετά το «κούρεμα» μειώθηκαν και σήμερα είναι περίπου 900.000 ευρώ. γεγονός, που δεν επιτρέπει την ολοκλήρωσή της. Για να συνεχιστεί η ανασκαφή, με στόχο τη δημιουργία ενός μουσειακού χώρου 2,5-3 στρεμμάτων, θα αναζητηθούν χορηγοί και το μουσείο θα προσπαθήσει να αυξήσει έσοδά του με διάφορες εκδηλώσεις και δράσεις, όπως το ότι από φέτος θα τοποθετηθούν τραπεζάκια για καφέ και φαγητό στους εξωτερικούς του χώρους.

Η συνολική οικονομική κατάσταση του μουσείου είναι ισοσκελισμένη και τα εξοδά του για μισθοδοσία (περίπου 4 εκατ. ευρώ) συν τα λειτουργικά (περίπου 3 εκατ. ευρώ) καλύπτονται από τα έσοδά του κι ενώ δεν παίρνει χρήματα από τον κρατικό προϋπολογισμό, δεν έχει οφειλές.

Στα τρίτα γενέθλια του μουσείου ο κ. Παντερμαλής παρουσίασε την πρώτη νότια μετόπη της Κενταυρομαχίας, η οποία κατέβηκε την Πέμπτη από τον Παρθενώνα και θα παραμείνει στο μουσείο για μερικούς μήνες, όπου θα υποβληθεί σε συντήρηση με τους επισκέπτες να μπορούν να παρακολουθούν τη διαδικασία. Πρόκειται για κεντρική μετώπη της οποίας το βάρος φτάνει τα 1.230 κιλά, ενώ οι περισσότερες είναι περίπου 700-800 κιλά. Επίσης, παρουσιάστηκαν οι αλλαγές που έγιναν στην αρχαϊκή αίθουσα, με στόχο τη βελτίωση των μόνιμων συλλογών. Στο αρχαϊκό αέτωμα του αρχαίου ναού, που αναπαριστά τη γιγαντομαχία, το λιοντάρι στράφηκε κατά τέτοιον τρόπο, ώστε να συνδέεται οργανικά με τις αετωματικές μορφές, και προστέθηκε ένα μεγάλο κομμάτι από τη Σύμη. Συμπληρώθηκε το πόδι ενός ιππέα, προστέθηκε η ουρά κυνηγετικού σκυλιού και ετοιμάζεται η προσθήκη της ωμοπλάτης στο σώμα του κορυφαίου γίγαντα.

«Πρόκειται για ένα Μουσείο με αγάλματα και μουσική, η οποία βοηθάει τους επισκέπτες να καταλάβουν μία πιο σύνθετη τέχνη, τη γλυπτική. Στο μουσείο της Ακρόπολης η μία τέχνη συμπληρώνει την άλλη» είπε ο κ. Παντερμαλής.

Η απερχόμενη υπουργός, από την πλευρά της, αναφέρθηκε στην προσπάθεια να προωθηθεί ο Τουρισμός στην Ελλάδα και στο πλαίσιο αυτό οργανώνεται μια σημαντική παράσταση. Θα επαναλειτουργήσει το Αρχαίο Θεάτρο των Δελφών, όπου στις 21 Ιουλίου σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Αθηνών θα παρουσιαστεί ένα θεατρικό αναλόγιο, παράσταση με συμβολικό χαρακτήρα που θα προβάλει τη Ελλάδα σε ολόκληρο τον κόσμο.