Μια εναλλακτική άποψη για προστασία κατά το σεισμό

Η θεωρία του «Τριγώνου της Ζωής» και η κριτική που έχει δεχθεί


ΕΛΛΑΔΑ
11:06
07/12/2012
Μια εναλλακτική άποψη για προστασία κατά το σεισμό
10
loading

Η πιο γνωστή μέθοδος για να προστατευτούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού, προτείνει μεταξύ άλλων τη μετακίνησή μας κάτω από κάποιο γραφείο ή κάσα πόρτας όπου και θα πρέπει να παραμείνουμε μέχρι να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα.

Μια λιγότερο γνωστή και αμφιλεγόμενη θεωρία, είναι αυτή του λεγόμενου «Τριγώνου της Ζωής» (Triangle of Life), που αναπτύχθηκε από τον Doug Copp.

Η αρχή πάνω στην οποία βασίζεται η θεωρία είναι αυτή των λεγόμενων «τριγώνων» τα οποία δημιουργούνται κατά την κατάρρευση κτιρίων. Σύμφωνα με τον Doug Copp αυτά σχηματίζονται δίπλα σε αντικείμενα ή έπιπλα καθώς τα ερείπια πέφτουν πάνω τους. Ως «τρίγωνο» ο Copp χαρακτηρίζει την περιοχή που θα μείνει ανέπαφη δίπλα στα αντικείμενα αυτά, καθώς εκεί θα δημιουργηθεί ένα κενό.

Με βάση τη συλλογιστική αυτή, ο Doug Copp προχώρησε στην καταγραφή και διάδοση 10 βασικών συμβουλών για την προστασία κατά τους σεισμούς. Ορισμένες από τις οδηγίες αυτές έρχονται σε πλήρη αντίθεση με όσα προτείνονται από τους πιο γνωστούς οργανισμούς που ασχολούνται με τη μελέτη και προστασία από τους σεισμούς, συμπεριλαμβανομένου και του ελληνικού Οργανισμού Αντισεισμικού Σχεδιασμού και Προστασίας (Ο.Α.Σ.Π.).

Οι «δεκάλογος» του Doug Copp για την προστασία από τους σεισμούς είναι ο εξής:

1. Όλοι όσοι «βουτούν και κρύβονται» κατά την κατάρρευση των κτιρίων, συνθλίβονται μέχρι θανάτου. Οι άνθρωποι που κρύβονται κάτω από αντικείμενα, όπως θρανία και αυτοκίνητα, επίσης συνθλίβονται.

2. Οι γάτες, τα σκυλιά και τα μωρά, συχνά, ενστικτωδώς, διπλώνονται σε εμβρυακή στάση. Θα πρέπει να κάνετε το ίδιο κατά τη διάρκεια σεισμών. Είναι το φυσικό ένστικτο ασφάλειας και επιβίωσης. Μπορείτε να επιβιώσετε σε ένα μικρό κενό. Σταθείτε δίπλα σε ένα αντικείμενο, δίπλα σε ένα καναπέ, δίπλα σε ένα μεγάλο, ογκώδες αντικείμενο που θα συμπιεστεί ελαφρά αλλά θα αφήσει κενό δίπλα του.

3. Τα ξύλινα κτίρια είναι οι ασφαλέστερες κατασκευές που θα μπορούσαμε να βρεθούμε κατά τη διάρκεια ενός σεισμού. Το ξύλο έχει ελαστικότητα και ταλαντώνεται από τη δύναμη του σεισμού. Εάν καταρρεύσει, μεγάλα «κενά» σημεία θα δημιουργηθούν.

4. Εάν κοιμάστε την ώρα του σεισμού, μετακινηθείτε δίπλα από το κρεβάτι καθώς εκεί θα δημιουργηθεί το κενό (το «Τρίγωνο της Ζωής»).

5. Σε περίπτωση που δεν μπορείτε να βγείτε έξω από κάποιο παράθυρο ή πόρτα την ώρα του σεισμού, ξαπλώστε κάτω και πάρτε την εμβρυακή στάση δίπλα σε κάποιο καναπέ ή μια μεγάλη καρέκλα.

6. Όλοι όσοι στέκονται κάτω από την κάσα μιας πόρτας την ώρα του σεισμού, κατά την κατάρρευση του κτιρίου σκοτώνονται. Εάν κάθεστε κάτω από την πόρτα και η κάσα πέσει είτε προς τα μπρος, είτε προς τα πίσω, θα συνθλιβείτε από την οροφή.

7. Ποτέ μην πάτε στις σκάλες καθώς η ταλάντωση τους διαφέρει από αυτή του υπόλοιπου κτιρίου, ενώ συγκρούονται μεταξύ τους μέχρι την κατάρρευσή τους. Έτσι εάν κάποιος βρίσκεται εκεί, θα βρει το θάνατο από τα σκαλιά που διαλύονται. Ακόμη και αν τελικά το κτίριο δεν καταρρεύσει, μην πλησιάσετε τις σκάλες καθώς πιθανότατα θα έχουν πάθει βλάβες. Μπορεί να καταρρεύσουν έπειτα από το σεισμό, εξαιτίας της συγκέντρωσης του πλήθους που θα προσπαθεί να βγει από το κτίριο.

8. Εάν είστε στο εσωτερικό του κτιρίου, μετακινηθείτε προς τους πιο εξωτερικούς τοίχους αυτού. Το ιδανικό είναι να βρεθείτε έξω και από αυτούς. Είναι καλύτερα να βρίσκεστε όσο το δυνατό στο πιο εξωτερικό σημείο του κτιρίου παρά στο κέντρο του. Όσο πιο «βαθιά» στο εσωτερικό του κτιρίου βρίσκεστε, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες ο δρόμος διαφυγής να είναι μπλοκαρισμένος.

9. Όσοι βρίσκονται μέσα σε όχημα την ώρα του σεισμού, υπάρχει η πιθανότητα ανισόπεδο τμήμα (δρόμος που βρίσκεται πιο πάνω) να καταρρεύσει και να τους καταπλακώσει. Στο μεγάλο σεισμό του Σαν Φρανσίσκο φάνηκε ύστερα, ότι κενά («Τρίγωνα της Ζωής») ύψους 1 μέτρου είχαν δημιουργηθεί δίπλα στα καταπλακωμένα αυτοκίνητα, εκτός από αυτά που οι κολώνες είχαν πέσει εγκάρσια πάνω τους.

10. Το χαρτί δεν συμπιέζεται. Μεγάλα κενά μπορούν να βρεθούν γύρω από όγκους χαρτιού.

Αυτές είναι οι προτροπές που δίνονται από τον Doug Copp και διαδίδονται μέσω μηνυμάτων ηλεκτρονικού ταχυδρομείου.

Ωστόσο, πρέπει να τονιστεί ότι σφοδρή κριτική έχουν ασκηθεί στις απόψεις και προτροπές του Copp από οργανισμούς όπως ο Αμερικανικός Ερυθρός Σταυρός, το Κέντρο Γεωλογικών Ερευνών των ΗΠΑ (United States Geological Survey) και άλλους.

Μια από τις βασικές διαφωνίες είναι ότι οι συμβουλές του Copp προϋποθέτουν την πλήρη κατάρρευση του κτιρίου, κάτι που δεν είναι δεδομένο ότι θα συμβεί, ειδικά σε σύγχρονα κτίρια. Επίσης, τονίζεται ότι κατά τη διάρκεια ενός σεισμού δεν είναι σοφό να κάτσει κάποιος δίπλα σε ένα όχημα (9η συμβουλή), καθώς το όχημα πιθανόν να μετακινηθεί από το σεισμό και να υπάρξει τραυματισμός.

Η βασική συμβουλή που δίνεται από τους περισσότερους οργανισμούς καθώς και από τον Ο.Α.Σ.Π., συμπυκνώνεται στη φράση «Σκύβω, Καλύπτομαι, Κρατιέμαι» (Drop, Cover, και Hold On).

Διαβάστε ορισμένες από τις συμβουλές που δίνει ο Ο.Α.Σ.Π. για την προστασία κατά τη διάρκεια του σεισμού:

Αν βρεθείτε έξω από κτίριο, μείνετε έξω. Αν βρεθείτε μέσα, μείνετε μέσα. Σε περίπτωση σεισμού, πολλοί τραυματισμοί γίνονται την ώρα που μπαίνουμε στα κτίρια ή βγαίνουμε από αυτά.

Αν βρεθείτε μέσα:
-Σταθείτε μακριά από έπιπλα ή αντικείμενα που μπορεί να πέσουν.
-Μπείτε κάτω από ένα γερό ξύλινο τραπέζι, γραφείο, θρανίο και κρατήστε με τα χέρια σας το πόδι του επίπλου.
-Σε περίπτωση που δεν υπάρχουν κατάλληλα έπιπλα καθίστε στο μέσον του δωματίου, λυγίστε τα γόνατα μειώνοντας όσο γίνεται το ύψος σας και προστατεύστε με τα χέρια το κεφάλι σας.
-Σταθείτε κάτω από την κάσα εσωτερικής πόρτας ΜΟΝΟ σε κτίρια με φέρουσα τοιχοποιία (από πέτρα τούβλο ή πλίνθους).
-Μείνετε μακριά από μεγάλες γυάλινες επιφάνειες (παράθυρα, πόρτες, κ.λ.π.)
-Μη βγαίνετε στα μπαλκόνια.
-Μη τρέχετε προς την έξοδο.
-Μη χρησιμοποιείτε ποτέ το ασανσέρ. Κινδυνεύετε να εγκλωβιστείτε.

Αν βρεθείτε έξω:
-Μείνετε μακριά από κτίρια και στύλους με ηλεκτροφόρα καλώδια.
-Απομακρυνθείτε από τους εξωτερικούς τοίχους των κτιρίων.
-Μην μπαίνετε μέσα σε κτίρια. Μείνετε σε ελεύθερους χώρους.
-Απομακρυνθείτε από τις ακτές. Ύστερα από ισχυρό σεισμό μπορεί να δημιουργηθούν θαλάσσια κύματα με μεγάλη ταχύτητα και ύψος.
-Αν κυκλοφορείτε με αυτοκίνητο σταθμεύστε στο πιο κοντινό ασφαλές σημείο χωρίς να εμποδίζετε την κυκλοφορία μακριά από αερογέφυρες, φωτεινούς σηματοδότες και ηλεκτροφόρα καλώδια.

Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Τρυποκάρυδος

  Το Triangle of Life θεωρείται αστικός μύθος, απάτη (hoax), μύθος κλπ., μια βόλτα στο διαδίκτυο θα σας ενημερώσει. Κυκλοφορεί χρόνια στο διαδίκτυο. Όλοι ψάχνουμε τον μαγικό τρόπο προστασίας, ο οποίος δεν υπάρχει, ας ακολουθήσουμε τουλάχιστον τις οδηγίες που δίνονται από την Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας.

 2. avatar greg180

  Διαβαστε αυτα που λεει ο οασπ, προετοιμαστε την οικογενεια σας...δωστε ραντεβου σε περιπτωση σεισμου σε ενα σημειο εξω πχ πλατεια διοτι τα κινητα δ ε ν θα λειτουργουν

 3. avatar shellocker

  Γιατι κανενας δε λεει να παιρνουμε μαζι μας τα κινητα? Τα κινητα μπορουν να εντοπιστουν απο τις αρχες και δεν ειναι σεναριο επιστημονικης φαντασιας αυτο που λεω. Σκεφτειτε λοιπον να ειστε σε ενα μεγαλο κτιριο το οποιο καταρρεει, ειστε καπου εκει μεσα εγκλωβισμενος και τα σωστικα συνεργεια σκαβουν εδω και εκει για να εντοπισουν εγκλωβισμενους. Αν μπορουν να εντοπισουν το κινητο, και φυσικα αν το εχετε μαζι σας, ξερουν προς τα που θα πρεπει να κατευθυνθουν και δε θα χασουν χρονο να ψαχνουν ασκοπα στα τυφλα! Δεν το παιζω ξερολας, μια προταση κανω.

 4. avatar ineth

  Από μικρό παιδί κατάλαβα πως ένα θρανίο δεν θα κρατήσει μια οροφή, Η λογική μου ελεγε να πηγαίνω δίπλα σε τοίχους πάντα, όχι ακριβώς δίπλα αλλά κοντά. Όταν πρωοδιάβασα για αυτό πριν καμιά δεκαετία επαληθεύθηκα. Συνιστώ αυτη τη διαδικασία σε όλους μου τους ανθρώπους και την επιβάλω στην οικογένειά μου.

  1. avatar vamfakoulas

   Ο τυπος εχει μπερδεψει το σεισμο με το παγωτο. Στην τελευταια φωτο σου δειχνει το τριγωνο της ζωης στα αριστερα του αυτοκινητου, στα δεξια που εχει πεσει ολο το βαρος του σπιτιου ποιο σχημα ειναι? Οπως και στην προτελευταια που σου δειχνει τις ακρες απο το γραφειο-ντουλαπα. Αν ομως κατσεις στη μεση γινεσαι σουβλακι.Μιλαμε ο τυπος σου λεει να ξαπλωσεις διπλα στον καναπε για να σωθεις.. ineth , δεν πας κατω απο το τραπεζι για να σωθεις απο τους 3 οροφους που θα πεσουν πανω σου, αλλα για να αποφυγεις ολα τα αλλα που θα πεσουν. ΟΣΑ ΤΡΙΓΩΝΑ ΚΑΙ ΝΑ ΚΑΝΕΙΣ ΑΜΑ ΦΑΣ ΕΝΑ ΣΟΒΑ ΣΤΟ ΚΕΦΑΛΙ ΤΕΛΕΙΩΣΕΣ.
   Τα τριγωνα που λεει ο λουκουμας, ΘΑ δημιουργηθουν. Το θεμα ειναι το ΠΟΥ θα δημιουργηθουν. Ο σεισμος δεν ειναι κατι συγκεκριμενο για να κανεις αυτο ή το αλλο και να προφυλαχθεις. Ενας σεισμος μπορει να ειναι εγκαρσιος ή διαμηκης, επιφανειακος ή σε μεγαλο βαθος. Καλυτερα δες τον σεισμο σαν μια καταιγιδα. Μπορει να βρεξει, οποτε παιρνεις μια ομπρελα και εισαι αρχοντας. Μπορει να χιονισει οποτε πρεπει να προσεχεις που εχει πιασει παγο. Μπορει να ριξει χαλαζι, οποτε δεν βγαινεις εξω. Μπορει να ριξει κεραυνους, οποτε κλεινεις τηλεορασεις κλπ για να μην γινει κανα μπαμ. Και αν εσυ ειχες απο μικρο παιδι τη λοξα (εγω ας πουμε ελεγα παντα οτι τα οσπρια και τα λαχανικα ειναι κακα και πρεπει να τρωμε ΜΟΝΟ σοκολατες και γαριδακια...αλλα δεν εχω επαληθευθει ακομα) δεν σου φταιει σε τιποτα η οικογενεια σου και οι γνωστοι σου να τους παρεις στο λαιμο σου.

 5. avatar Χρήστος

  Το τρίγωνο της ζωής δεν αναφέρεται ΠΟΥΘΕΝΑ στα φυλάδια του ΟΑΣΠ και καλό είναι να ΜΗΝ προωθούμε συμβουλές που δεν εχει εγκρίνει ο ΟΑΣΠ. Αρκετά λεφτά φαγώθηκαν με το δηλητήριο του μπλε σκορπιού και την φραπελιά

  1. avatar Ευρύνοος

   Πόσα λεφτά φαγώνονται με τα χημικά φάρμακα και τις δήθεν θεραπείες που πληρώνουν τα ασφαλιστικά ταμεία στις φαρμακευτικές ενώ στο τέλος οι καταταλαιπωρημένοι ασθενείς πεθαίνουν το ξέχασες;Τους φαρμακευτικούς αντιπρόσωπους που μπαινοβγαίνουν ανενόχλητοι σε ιατρεία και νοσοκομεία προοθώντας φάρμακα τους ξέχασες; Πές μου και τί παρενέργειες έχουν η φραπελιά και ο μπλέ σκορπιός;

  2. avatar mateo

   Τι μας θυμησες τωρα ! Παω να πιω την φραπελια μου χαχαχα

 6. avatar sailor

  Η πρώτη θεωρία μιλάει για καταρεύσεις ενώ η δεύτερη για απλές ζημιές, σοβάδες που πέφτουν άντε και κανα τοίχο στη χειρότερη!!!!Η απώλεια ζωών έρχεται όμως με την κατάρευση και οχι με τους σοβάδε...πλην εξαιρέσεων φυσικά!!!

  1. avatar vamfakoulas

   Και ομως, στατιστικα οι περισσοτεροι θανατοι σε σεισμους οφειλονται σε πτωσεις αντικειμενων. Τα τριγωνα που σου δειχνει εχουν σταματησει την καταρευση, δεν ομως ποσα μπαζα υπαρχουν μεσα στα τριγωνα αυτα και σκεψου οτι το κεφαλι σου εχει για προφυλαξη μονο τα χερια σου..
   Και για να μην ξαναποσταρω, στην προτελευταια φωτο ειναι ασφαλες το να κατσεις στα τριγωνα και οχι κατω απο το γραφειο? Μα εκει δεν εχει ουτε σκονη!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει