Σημείο τριβής και αντιπαράθεσης μεταξύ του δήμου Χανίων και έξι οικογενειών ιδιοκτητών ακινήτων στην οδό Σοφοκλή Βενιζέλου της πόλης, αποτέλεσε σήμερα η προσπάθεια του δήμου να προχωρήσει στην απαλλοτρίωση των ιδιοκτησιών τους, ώστε να ολοκληρωθεί στο σύνολό του το έργο ανάπλασης του συγκεκριμένου δρόμου.

Όταν το πρωί συνεργεία του δήμου παρουσία και αστυνομικής δύναμης έφθασαν στο σημείο για να προχωρήσει η απαλλοτρίωση, μέλη των οικογενειών που αντιδρούν απέτρεψαν τις εργασίες, υποστηρίζοντας ότι δεν έχουν ακολουθηθεί οι νόμιμες διαδικασίες.

Όπως υποστήριξε μιλώντας στο ΑΜΠΕ ο εκ των ιδιοκτητών ακινήτων στην περιοχή, Κώστας Μαθιουδάκης, δεν μπορεί να προχωρήσει η απαλλοτρίωση καθώς εκκρεμούν οι αιτήσεις ακύρωσης της πράξης εφαρμογής ενώ δεν υπάρχει τελεσίδικη απόφαση και για τον ορισμό της τιμής μονάδας.

«Δεν έχει ακολουθηθεί η νόμιμη διαδικασία που προβλέπεται σε αυτές τις περιπτώσεις. Δεν έχει γίνει ούτε διοικητική αποβολή ούτε έχει οριστεί η τελική τιμή μονάδας παρά μονόν η προσωρινή» σημειώνει ο ιδιοκτήτης, σύμφωνα με τον οποίο «το έργο είναι παράνομο και επικίνδυνο καθώς ένα κομμάτι έχει εξαιρεθεί της μελέτης και επιπλέον, έχουν εξαιρεθεί κάποιες ιδιοκτησίες από τη διαδικασία της απαλλοτρίωσης».

Σύμφωνα με το δήμαρχο Χανίων, Μανώλη Σκουλάκη, το έργο πρέπει να ολοκληρωθεί, ώστε να αποφευχθεί το ενδεχόμενο απένταξής του από το χρηματοδοτικό πρόγραμμα, στο οποίο έχει ενταχθεί. Όπως είπε, το θέμα θα συζητηθεί στο δημοτικό συμβούλιο Χανίων.

Οι ιδιοκτήτες, που αντιδρούν, απαντούν ότι το έργο κινδυνεύει να απενταχθεί, «λόγω των σοβαρών παρανομιών, που έχουν γίνει». Εξάλλου, έχουν υποβάλει έφεση κατά της απόφασης, που ορίζει την τιμή απαλλοτρίωσης.

Το δικαστήριο τούς είχε επιδικάσει 260 ευρώ ανά τετραγωνικό και σύμφωνα με τον δήμο ζητούν 600 -700 ευρώ το τετραγωνικό. Οι ιδιοκτήτες επιμένουν ότι πριν και την εκδίκαση της έφεσης που έχει προσδιοριστεί για τον Ιανουάριο του 2013, δεν μπορεί να εκτελεστεί το έργο.

«Από την στιγμή που τελέσθηκε η απαλλοτρίωση με προσωρινή τιμή, κατατέθηκαν τα χρήματα, οι περισσότεροι τα πήραν, πλην αυτών των έξι οικογενειών, για μας η απαλλοτρίωση θεωρείται ότι έγινε» υποστηρίζει ο δήμος.

Τα συνεργεία που βρέθηκαν στο σημείο προχώρησαν τις εργασίες απαλλοτρίωσης ιδιοκτησιών, για τις οποίες δεν υπάρχουν αντιδράσεις, ενώ η δημοτική αρχή των Χανίων προσέφυγε στον εισαγγελέα.