Αβραμόπουλος: Προτείνουμε κατάργηση όλων των χάρτινων ταυτοτήτων εντός διετίας

«Στα επόμενα 5 χρόνια να αντικατασταθούν με δελτία με βιομετρική φωτογραφία προσώπου και 2 δακτυλικά αποτυπώματα»


ΕΛΛΑΔΑ
21:46
17/04/2018
Αβραμόπουλος: Προτείνουμε κατάργηση όλων των χάρτινων ταυτοτήτων εντός διετίας
22
loading

Οι απειλές για την ασφάλειά μας, τόσο στην Ευρώπη όσο και παγκοσμίως, δεν έχουν περιοριστεί, δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος Δημήτρης Αβραμόπουλος κατά τη συνέντευξη Τύπου για τις νέες προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της ασφάλειας, στο Στρασβούργο.

Ο κ. Αβραμόπουλος ανέφερε ότι οι τρομοκράτες και οι εγκληματίες προσαρμόζουν γρήγορα τις στρατηγικές τους και χρησιμοποιούν νέα μέσα εναντίον μας συμπληρώνοντας ωστόσο ότι «σήμερα αποδεικνύουμε ότι είμαστε πιο γρήγοροι, πιο "έξυπνοι" και πιο προνοητικοί».

Όπως μετέδωσε το Αθηναϊκό Πρακτορείο, ο Ευρωπαίος επίτροπος για τη Μετανάστευσης και Εσωτερικών Υποθέσεων επισήμανε ότι «τα τελευταία δύο χρόνια χτίζουμε σταδιακά μια ισχυρή, πραγματική και αποτελεσματική Ένωση Ασφάλειας», διευκρινίζοντας πως «όλες οι επιμέρους προσπάθειές μας έχουν την ίδια σημασία και είναι αλληλένδετες: ισχυρότερα εξωτερικά σύνορα, διευκόλυνση της ανταλλαγής πληροφοριών, αυξημένη ασφάλεια για τους δημόσιους χώρους, προστασία για τους πολίτες μας στο διαδίκτυο και αποτελεσματικότερη δικαστική, αστυνομική και διοικητική συνεργασία».

Σε αυτό το πλαίσιο, ο κ. Αβραμόπουλος ανακοίνωσε πως σήμερα υιοθετείται ένα νέο πακέτο πολύ συγκεκριμένων μέτρων «που θα μας επιτρέψουν να είμαστε ένα βήμα μπροστά, περιορίζοντας ακόμα περισσότερο το πεδίο δράσης τρομοκρατών και εγκληματιών» και προσέθεσε: «Μετά από όλες τις επιθέσεις που έχουμε δεχθεί και τις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε από τους ξένους τρομοκράτες μαχητές που επιστρέφουν, δεν είναι πλέον αποδεκτό το γεγονός ότι σήμερα πάνω από 88 εκατομμύρια πολίτες της ΕΕ χρησιμοποιούν δελτία ταυτότητας από χαρτί, όχι μόνο για καθημερινή χρήση, αλλά και για να διασχίζουν τα εξωτερικά σύνορά μας. Οι συστηματικοί έλεγχοι των Ευρωπαίων πολιτών που εφαρμόζονται στα εξωτερικά μας σύνορα, μαζί με την προτεινόμενη διαλειτουργικότητα των συστημάτων πληροφοριών, βασίζονται σε μεγάλο βαθμό στη χρήση βιομετρικών δεδομένων».

Ειδικότερα, ο επίτροπος έκανε γνωστό πως γι' αυτόν τον λόγο «προτείνουμε σήμερα την κατάργηση – εντός διετίας – όλων των χάρτινων δελτίων ταυτότητας, και εντός πενταετίας, την εισαγωγή ταυτοτήτων στις οποίες θα αποθηκεύονται (σε "μικροτσίπ") η βιομετρική φωτογραφία προσώπου και δύο δακτυλικά αποτυπώματα. Κανένας εγκληματίας ή τρομοκράτης δεν θα μπορεί να κρυφτεί πλέον πίσω από πλαστές ταυτότητες».

Επίσης, παρατήρησε, μετά τις επιθέσεις στο Παρίσι, στις Βρυξέλλες, το Μάντσεστερ, το Λονδίνο, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι είναι αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για τα αυτοσχέδια εκρηκτικά και εξήγησε: «Τα εκρηκτικά αυτά κατασκευάζονται από χημικές ουσίες που μπορούν να αγοραστούν ακόμα και σε τοπικά καταστήματα ή στο διαδίκτυο. Ο καθένας μπορεί να αναζητήσει θειικό οξύ, ακετόνη ή νιτρικό αμμώνιο στο διαδίκτυο. Μόνο αυτά τα υλικά χρειάζονται για να κατασκευασθεί το TATP που αποτελεί το εκρηκτικό που επέλεξαν οι τρομοκράτες στις τελευταίες επιθέσεις και από το οποίο προκλήθηκε και ο μεγαλύτερος αριθμός θυμάτων τα τελευταία χρόνια.

Με τα σημερινά μέτρα προτείνουμε την απαγόρευση της διάθεσης συγκεκριμένων ουσιών σε τοπικά καταστήματα ή στο διαδίκτυο, καθώς και την υποχρέωση των Κρατών Μελών, πριν την έκδοση άδειας σε πολίτες για την αγορά των ουσιών αυτών, να επαληθεύουν τη νομιμότητα του αιτήματος και να προβαίνουν σε ενδελεχή έλεγχο ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένου του ποινικού μητρώου. Ακόμα, οι επιχειρήσεις θα υποχρεούνται να αναφέρουν στις αρχές κάθε ύποπτη συναλλαγή εντός 24 ωρών».

Παράλληλα, ο επίτροπος συνέστησε σε όλα τα κράτη-μέλη να βελτιώσουν τις διαδικασίες σχετικά με την εισαγωγή και την εξαγωγή πυροβόλων όπλων, καθώς και να διασφαλίσουν ότι αυτά δεν θα πέσουν στα λάθος χέρια. Τα κράτη-μέλη θα πρέπει να προβαίνουν σε συστηματικούς ελέγχους, να διασφαλίζουν τη διακρίβωση της ταυτότητας των πυροβόλων όπλων, όπως, επίσης, και να ενισχύουν την ανταλλαγή πληροφοριών, υπογράμμισε.

Τέλος, πρότεινε την παροχή στις διωκτικές αρχές σύγχρονων μέσων για την απόκτηση ηλεκτρονικών αποδεικτικών στοιχείων στο πλαίσιο της διερεύνησης και δίωξης εγκλημάτων, συμπεριλαμβανομένων της τρομοκρατίας και του ηλεκτρονικού εγκλήματος. «Επίσης, προτείνουμε μέτρα ώστε να επιτραπεί στις διωκτικές αρχές η έγκαιρη πρόσβαση σε χρηματοοικονομικές πληροφορίες που απαιτούνται για τις έρευνες που σχετίζονται με την τρομοκρατία και τις εγκληματικές δραστηριότητες» συμπλήρωσε και επισήμανε: Όλες μας οι προσπάθειες είναι αλληλένδετες. Όσα μέτρα έχουμε πάρει μέχρι στιγμής, δεν έχουν συμβάλει μόνο σε μια ασφαλέστερη Ευρωπαϊκή Ένωση για τους πολίτες μας, αλλά και μας έχουν βοηθήσει στην καταπολέμηση των απειλών της τρομοκρατίας και του οργανωμένου εγκλήματος, τόσο σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

22
σχόλια
 1. avatar ΜΑΚΑΚΑΣ

  Αν νομίζεις ότι το τσιπάκι κρατάει μέσα μόνο τις πληροφορίες που σου λέει η αστυνομία τότε είσαι γελασμένος

 2. avatar Ελλαδαρα!!!!!

  Τα πραγματα ειναι απλα, σε σχεση με την πλειοψηφια των εθρωπαικων στα θεματα δημοσιου τομεα-υπερεσειων και οχι μονο ειμαστε 50 χρονια πισω...Πρεπει να το συνοδητοποιησουμε οσο πιο γρθγορα γινετε μπασ και φτιαξουν λιγο τα πραγματα!Ας ειμαστε λιγο αντικειμενηκει και ας αναγνωρησοθμε τα συν και τα πλην μας και ας μην τρωγομαστε!

 3. avatar ΜΙ6

  @ ΓΙΑΝΝΗΣ Φιλε λες αρλουμπες. Γνωριζεις οτι με βαση την νομοθεσια της ΕΕ δεν επιτρεπεται κανεις να αμφισβητησει την εγγυροτητα της ταυτοτητας σου, εφοσον η Ελλαδα ειναι στην ΕΕ? Αν σου κανανε προβλημα τοτε κατι αλλο φταει και οχι η ταυτοτητα σου. Εμενα πηγαν να μου κανουν προβλημα προν 3 χρονια στο εξωτερικο και μολις ζητησα τον υπευθυνο, μαζευτικανε σουζα ολοι τους γιατι καταλαβανε οτι ξερω τι λεει η νομοθεσια.
  Αρα λοιπον την επομενη φορα ζητα τον υπευθυνο και τελειωνε.
  Οι καινουργιες ταυτοτητες δεν ειναι πανακια. Εχουν χιλιαδες προβληματα. Καταρχας παρα πολυ ευκολα μπορει καποιος να την αχρηστευσει με ηλεκτρομαγνητικο πεδιο, και αναγκαζεσαι μετα να βγαλεις καινουργια μιας και το τσιπακι μεσα καιγεται. Δευτερον καποιος που γνωριζει απο υπολογιστες μπορει να "σηκωσει" μεσα σε λιγες ωρες μεσα απο τσιπακι ενα σωρο πληροφοριες, που δεν θα ηθελες εσυ να μοιραστεις. Επισης αν νομιζεις οτι το τσιπακι κραταει μεσα μονο τις πληροφοριες που σου λεει η αστυνομια τοτε εισαι γελασμενος.

  1. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

   Εγώ λέω αρλούμπες;;; Έγραψα πουθενά ότι δεν μου τη δέχτηκαν;;; Έγραψα ότι μας δημιούργησε μεγάλο πρόβλημα όχι ότι δεν τη δέχτηκαν. Όλοι περνούσαν τις ταυτότητες τους με το barcode κι εμάς καθόταν και τα έγραφε χειρόγραφα τόσες ταυτότητες για να μας τις περάσει... Η ταυτότητά μου αρλούμπα μου είχε μέσα το ελληνικό γράμμα "Φ", προσπαθούσαμε με χίλιους 2 τρόπους να την περάσουμε στο σύστημα με αγγλικό "F" και δεν την περνούσε με τίποτα γιατί δεν συμφωνούσε ο αλγόριθμος. Να ξέρεις τα γράμματα στις Ταυτότητες δεν είναι τυχαία αλλά με κωδικοποιημένη αλληλουχία και δεν το δεχόταν το F. Ευτυχώς ο άνθρωπος σκέφτηκε και το ενδεχόμενο να περάσει το F ως PH και τελικά ευτυχώς πέρασε! Όλο το ταξίδι μας ήταν ένα αγχος με αυτές τις ταυτότητες. Γι αυτό αρλούμπα μου πριν κάνεις τον εξυπνίδη ψάξτο εσύ καλύτερα λίγο γιατί εγώ το έχω ζήσει... Άκου αρλούμπες...

  2. avatar Έλεγα κι εγώ

   Γιατί δεν έχουμε τις ευρωπαϊκές ταυτότητες;;
   Για να μην έχουμε όλα αυτά τα προβλήματα γίνεται αυτό ε;
   Πίσω από τον κόσμο δηλαδή η Γερμανία που έχει τις καινούργιες και όλα τα υπόλοιπα κράτη....

 4. avatar ΚΑΠ

  Ταυτότητες με RFID, βιομετρικά στοιχεία και δακτυλικά αποτυπώματα. Ταυτότητες δίχως το θρήσκευμα και ταυτότητες δίχως την εθνόσημο αλλα της ΕΕ. Ο καιρος γαρ εγγύς... κάποιοι τα έλεγαν παλιότερα αλλά τους χλεύαζαν

 5. avatar pincher32

  Καποιος που ειναι στρατιωτικος να φανταστω πως θα συνεχισει να πληρωνει διαβατηρια καθε 5 χρονια γιατι δε λετε να κανετε κατι με τις ταυτοτητες...[...]

 6. avatar Συντεχνία Φωτογράφων

  Στο κόστος της νέας ταυτότητας θα προστεθεί και το κόστος της φωτογραφίας που θα την βγαζουμε σε φωτογραφειο (10€ + φωτο). Αυτό το κατάφεραν οι φωτογράφοι ύστερα από πίεση προς το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Αρχικά είχε αποφασιστεί η φωτογράφηση να γίνεται εντος των Αστυνομικών Τμημάτων χωρίς κανένα κόστος για τους πολίτες.

 7. avatar Ζω

  Εκτός από τους λάθρο που θα κινούνται ελεύθερα

 8. avatar τώρα….

  για τις καινούργιες ταυτότητες σχολίασες η για να μας δείξεις ότι...πετάς συχνά για εξωτερικό ρε βλάχο?

  1. avatar Λίζα ´

   Το ότι η ταυτότητες μας δεν έχουν καμμία σχέση με τις ευρωπαϊκές δε νομίζω να το αμφισβητείς...

   1. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

    Ευχαριστώ Λίζα! Το έχω αντιμετωπίσει και γω...

 9. avatar γιαννάκη μου…..

  σε λίγο που και αυτές θα...αποδειχθούν ανεπαρκείς θα σου βάλω και το τσιπάκι να τελειώνουμε...

  1. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

   Το τσιπάκι φίλε μου σου το έχουν βάλει εδω και χρόνια και δεν το χεις παρει χαμπάρι... Ονομάζεται smartphone... Έχουν όλα μα όλα τα στοιχεία σου το δακτυλικό σου αποτύπωμα και την ίριδα του οφθαλμού σου... Σε διαβεβαιώ σε έχουν φακελωμένο πλήρως οπότε η ταυτότητα δεν σε σωζει...

   1. avatar AM δε

    Αμ δεν εχω smart phone, δεν εχω facebook. Εσυ που εχεις την πατησες.

    1. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

     Εσύ φίλε μου άναψε μια φωτιά στην ταράτσα σου πάρε και μια κουβέρτα και έναν καθρέπτη να κάνεις σινιάλο στην απέναντι κορφή...!

    2. avatar Αμ ναι

     Θες δε θες ......
     Αμ πως ;

 10. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

  Άντε επιτέλους μακάρι! Τις προάλλες πετάξαμε για Ιταλία και αντιμετωπίσαμε 100 προβλήματα με αυτές... Αλλου μας χλέυαζαν κι αλλού κάναμε πατέντες για να μπορέσουμε να μπούμε στο αεροπλάνο μας...

  1. avatar Λίζα ´

   Γιάννη εγώ θα συμφωνήσω μαζί σου γιατί αντιμετωπίζω συχνά το ίδιο πρόβλημα.

   1. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

    Σε ευχαριστώ πολύ Λίζα...

  2. avatar ironmark

   Η δικιά μας, σε σχέση με το πατσαβούρι-παλιόχαρτο που εχουν οι Ιταλοί για ταυτότητα, ειναι 1000 φορές καλύτερη

   1. avatar ΓΙΑΝΝΗΣ

    Οι ιταλοί φίλε μου όπως και όλοι οι ευρωπαίοι πλέον έχουν κάρτα σαν το δίπλωμα οδήγησης...

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει