Χαρτογραφικά δεδομένα για τις περιοχές του Έβρου που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες αναμένει στο αμέσως επόμενο διάστημα η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας.

Συγκεκριμένα, μετά από εντολή του γγ Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της ΓΓΠΠ ενεργοποίησε ως Εθνικό Σημείο Επαφής την Υπηρεσία Copernicus / Emergency Management Service – Rapid Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με σκοπό την παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για τις περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Έβρου της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων πολιτικής προστασίας που εμπλέκονται στην καταγραφή ζημιών και στη διαχείριση των συνεπειών από το καταστροφικό φαινόμενο.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο, το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση, ωστόσο η διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και αναμένεται άμεσα η διάθεση χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων για τις περιοχές που έχουν πληγεί.

Το «Copernicus Emergency Management Service» είναι ένα πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την παρακολούθηση της Γης από το διάστημα. Η συλλογή δεδομένων γίνεται από ένα σύνθετο σύστημα δορυφόρων, αλλά και δεδομένων πεδίου (in situ), που καλύπτουν έξι θεματικές περιοχές: ξηρά, θάλασσα, ατμόσφαιρα, κλίμα, διαχείριση εκτάκτων αναγκών και ασφάλεια.

(φωτογραφια αρχείου)