Κάποτε ο πανέμορφος αυτός παραδοσιακός οικισμός ήταν έρημος, καθώς οι κάτοικοί του τον είχαν εγκαταλείψει. Εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια όμως, οι άνθρωποι του Παλαιού Παντελεήμονα επιστρέφουν στον τόπο τους και αναδεικνύουν το γραφικό χωριό του νομού Πιερίας σε έναν από τους δημοφιλέστερους προορισμούς του.

Χτισμένος σε υψόμετρο 440 μέτρων στις ανατολικές πλαγιές του Ολύμπου, σε απόσταση περίπου 100 χιλιομέτρων από τη Θεσσαλονίκη, ο Παλαιός Παντελεήμονας είναι ένα από τα καλύτερα δείγματα παραδοσιακής μακεδονίτικης αρχιτεκτονικής στην βόρεια Ελλάδα. Συνδυάζει όμως και την ηπειρώτικη παράδοση, καθώς ήταν ηπειρώτες τεχνίτες εκείνοι που έβαλαν το λιθαράκι τους στην καλαίσθητη και πανέμορφη ανάπτυξή του. Η ερήμωσή του μάλλον ωφέλησε το χωριό, που έχει διατηρήσει αναλλοίωτο το παραδοσιακό του χρώμα και την ιδιαίτερη ατμόσφαιρά του.

Τα αυτοκίνητα μένουν εκτός οικισμού, κι έτσι οι επισκέπτες περιδιαβαίνουν στα καλντερίμια, ανάμεσα στα πέτρινα σπίτια, απολαμβάνοντας την καλαισθησία του οικισμού και τη φύση που τον περιβάλλει. Πνιγμένος σε καστανιές, κουμαριές, οξιές και πλατάνια, ο Παλαιός Παντελεήμονας συνδυάζει τον όμορφο οικισμό με το εκπληκτικού κάλλους περιβάλλον του, το οποίο προσφέρεται και για πλήθος δραστηριοτήτων στη φύση. Η τουριστική ανάπτυξη των τελευταίων χρόνων έχουν κάνει το χωριό διάσημο, χωρίς όμως να ισοπεδώσουν τον χαρακτήρα και την ταυτότητά του.

ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ ΠΑΛΑΙΟΣ ΠΑΝΤΕΛΕΗΜΟΝΑΣ