Το Μονομελές Πρωτοδικείο Ρόδου έκρινε καταχρηστική την απεργία των ξεναγών της Δωδεκανήσου, οι οποίοι αποφάσισαν να επιστρέψουν αύριο στην εργασία τους προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι τουρίστες που θα έρθουν στο νησί με τα κρουαζιερόπλοια.

Παράλληλα θα συνεχιστούν και οι διαπραγματεύσεις με τους τουριστικούς πράκτορες σε μία ακόμη προσπάθεια, να βρεθεί η «χρυσή τομή» για την υπογραφή της Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η απόφαση του δικαστηρίου εκδόθηκε αργά το μεσημέρι και αφορούσε την αγωγή που κατέθεσαν τη προηγούμενη εβδομάδα οι τουριστικοί πράκτορες κατά του σωματείου των ξεναγών της Δωδεκανήσου ζητώντας να κηρυχθεί η απεργία, την οποία έχουν κηρύξει από τις 18 Μαρτίου, παράνομη και καταχρηστική.

Η συζήτηση της αγωγής έγινε την προηγούμενη Παρασκευή 6 Απριλίου και σύμφωνα με το σκεπτικό της απόφασης, από τα στοιχεία αυτής προέκυψε ότι υπάρχει δυσαναλογία μεταξύ των αιτημάτων των ξεναγών και των επιπτώσεων που έχει αυτή η απεργία τους στη τοπική κοινωνία.

Πιο συγκεκριμένα, στην απόφαση αναφέρεται μεταξύ άλλων πως «από την απεργία παραβλέπονται τα συμφέροντα του κοινωνικού συνόλου, δυσφημίζεται έντονα το νησί ενόψει και της έναρξης της τουριστικής περιόδου με αποτέλεσμα να υπάρχουν επιπτώσεις στην οικονομική και κατ’ επέκταση και κοινωνική ζωή, καθώς και στην εύρυθμη λειτουργία του νησιού σε μία περίοδο ήδη επιβαρυμένη από την γενικότερη οικονομική κρίση που αντιμετωπίζει η χώρα μας».

Για τους λόγους αυτούς και η απεργία κρίνεται καταχρηστική αφού «παραβιάζεται η αρχή της αναλογικότητας με δεδομένο ότι η προκαλούμενη ζημία από την απεργία είναι δυσαναλόγως μεγάλη σε σύγκριση με τη ζημία που υφίσταται ή το όφελος που προσδοκούν τα μέλη του σωματείου που απεργεί».

Όπως έγινε γνωστό αμέσως μετά την απόφαση της δικαιοσύνης το σωματείο των ξεναγών αποφάσισε να αναστείλει, μόνο για αύριο όμως, την κινητοποίησή του υπό το βάρος και των σοβαρών επιπτώσεων που θα είχε η συνέχισή της.

Συγκεκριμένα οι ξεναγοί θεώρησαν ότι οι επιπτώσεις από την αλλαγή προγράμματος δύο κρουαζιεροπλοίων της εταιρείας Louis τα οποία απείλησαν ότι θα κατευθύνονταν στο Μαρμαρίς αντί για τη Ρόδο, θα ήταν καταστροφική για το νησί και για πολλούς επαγγελματίες.

Έτσι αύριο είναι και πάλι διαθέσιμοι να εργαστούν ενώ σύντομα θα πραγματοποιήσουν γενική συνέλευση για να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους.

Σε ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως «το Σωματείο Διπλωματούχων Ξεναγών Δωδεκανήσου αποφάσισε την αναστολή των κινητοποιήσεων κατ’ εξαίρεση για μία μέρα δηλαδή για την Τετάρτη 11 Απριλίου 2012, προκειμένου να δημιουργηθεί θετικό κλίμα εξεύρεσης λύσης για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας».

Αμέσως μετά την ανακοίνωση της απόφασης ο πρόεδρος των τουριστικών πρακτόρων της Ρόδου Κώστας Γεωργιάδης με δηλώσεις του εξέφρασε την ικανοποίησή του κάνοντας λόγο για δικαίωση . Παράλληλα τόνισε ότι με την επιστροφή των ξεναγών στην εργασία τους θα επέλθει εργασιακή ειρήνη και οι διαπραγματεύσεις για την υπογραφή σύμβασης εργασίας θα συνεχιστούν χωρίς πίεση. Μάλιστα εξέφρασε την ευχή οι συζητήσεις να συνεχιστούν σε κλίμα ηρεμίας για το καλό όλων.