Εντός των πεπερασμένων δυνατοτήτων της κυβέρνησης καλούνται να κινηθούν οι δήμοι σε ό,τι αφορά τα οικονομικά τους. Αυτό έκανε σαφές ο υπουργός Εσωτερικών, Τ. Γιαννίτσης, κατά τη συνάντηση που είχε με αντιπροσωπεία της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Αττικής (ΠΕΔΑ), σήμερα το μεσημέρι στο υπουργείο.

Ο κ. Γιαννίτσης επαναβεβαίωσε την πρόθεσή του να συνεργασθεί με τους δήμους, όπου αυτό είναι δυνατόν. Τόνισε, όμως, ότι για κάθε αύξηση πόρων σε οποιονδήποτε τομέα της δημόσιας διοίκησης θα πρέπει να αφαιρεθούν χρήματα από κάποιον άλλο τομέα. Σε ό,τι αφορά τα θεσμικά ζητήματα, ο υπουργός επισήμανε ότι λύνονται σε ικανοποιητικό βαθμό από το νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών.

Όπως σημειώθηκε κατά τη συνάντηση, τα 300 εκατ. ευρώ- από τα 450 εκατ. ευρώ που ζητούν οι δήμοι- έχουν ήδη εγγραφεί και εξασφαλιστεί. Σε ό,τι αφορά τη μείωση κατά 15% στη μηνιαία χρηματοδότηση για τη λειτουργία των δήμων (ΚΑΠ), ο υφυπουργός Εσωτερικών, Π. Κουκουλόπουλος φέρεται να άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο να ανασταλεί, ίσως, η μείωση, μετά τον Μάιο και τις επερχόμενες εκλογές.

Από την πλευρά της, η ΠΕΔΑ εμφανίζεται καταρχήν ανικανοποίητη από τη συνάντηση, καθώς για άλλη μια φορά, παραπέμπεται ουσιαστικά για την επίλυση των οικονομικών αιτημάτων της στο υπουργείο Οικονομικών.

Ο δήμαρχος Αθηναίων, Γ. Καμίνης στηρίζει, με δήλωσή του, τη συλλογική αντίδραση σύσσωμης της αυτοδιοίκησης και επισημαίνει ότι, «σε μια περίοδο έντονης κρίσης, κατά την οποία ο κοινωνικός ρόλος των δήμων καθίσταται όλο και πιο σημαντικός, η απάντηση δεν μπορεί να είναι λιγότεροι πόροι για την Αυτοδιοίκηση. Αντιθέτως, το αίτημα για ενίσχυση των κοινωνικών δομών, για απλούστευση των διαδικασιών και για καλύτερη εξυπηρέτηση του δημότη, γίνεται σήμερα ακόμη πιο επιτακτικό. Το πρόσφατο νομοσχέδιο του υπουργείου Εσωτερικών, δυστυχώς, δεν κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» τονίζει.