Γεννήθηκε στην Πλάκα και αποφοίτησε από το πειραματικό σχολείο του πανεπιστημίου Αθηνών. Στα δεκαεπτά του απέδρασε στην Αίγυπτο και πήρε μέρος σε πολεμικές επιχειρήσεις. Μετά το τέλος του πολέμου επέστρεψε στην Ελλάδα και εργάστηκε στις επιχειρήσεις της οικογένειάς του μέχρι το 1956. Από εκείνη τη χρονιά και για έξι χρόνια διετέλεσε διευθυντής εκδοτικού οίκου στο Παρίσι.

Από το 1962 μέχρι το 1970 εμφανίστηκε ως συγγραφέας και δημοσιογράφος. Αργότερα έγραφε χρονογραφήματα στην εφημερίδα «Καθημερινή», στον «Ταχυδρόμο» με το ψευδώνυμο «Ίακχος» και στα «Νέα» ως ο «Διακριτικός». Έχει γράψει πάρα πολλά βιβλία και έγινε ιδιαίτερα γνωστός από την εκπομπή που είχε στην τηλεόραση με τον τίτλο «το πεντάλεπτο του Ζάχου Χατζηφωτίου».

Παντρεύτηκε δύο φορές. Η Τζένη Καρέζη υπήρξε μία από τις δύο σε ένα γάμο που διήρκησε πέντε χρόνια, από το 1962 μέχρι το 1967. Εκείνη όμως τον χώρισε διότι δεν της ήταν πιστός.

Σήμερα, στα 89 του χρόνια, όπως λέει στο newsbeast.gr, αν και μεγάλος σε ηλικία, εξακολουθεί να εργάζεται.

Αρθρογραφεί στην εφημερίδα Εστία και παραμένει πρόεδρος σε πολλά ιδρύματα. Δεν φοβάται μάλιστα το θάνατο. «Γιατί να τον φοβηθώ; Είμαι 89 ετών. Μπορεί να μην είμαι 20 ετών αλλά προς το παρόν δεν αντιμετωπίζω κάποιο πρόβλημα υγείας», αναφέρει.

Και συνεχίζει για τη συγγραφική του αγάπη. «Έχω γράψει μέχρι τώρα 31 βιβλία αλλά έχω πρόβλημα με τα θέματα. Δεν ξέρει κανείς τι να γράψει έτσι όπως είναι τα πράγματα».
Υποστηρίζει δε ότι η οικονομική κρίση έχει επηρεάσει τη ζωή του. «Και ποιου τη ζωή δεν έχει επηρεάσει; Όταν για παράδειγμα είχα μία σύνταξη με 45 χρόνια σε εφημερίδες, πάνω από 2.000 ευρώ και τώρα παίρνω κάτω από 1.000 ευρώ, αντιλαμβάνεστε τη διαφορά. Αυτό δείχνει ότι το κράτος με κλέβει αυτή τη στιγμή», τονίζει.

Πιστεύει ότι ακόμη και με τις εκλογές δεν θα αλλάξει η κατάσταση στην Ελλάδα και λέει ότι αν οι Έλληνες κληθούν να πάνε στις κάλπες, θα είναι ότι το πιο επικίνδυνο μπορεί να γίνει τη δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτή τη στιγμή, αν ήταν νέος, θα έφευγε από τη χώρα για μια καλύτερη ζωή καθώς, όπως ισχυρίζεται, «το ΠΑΣΟΚ ήταν η αιτία όλων των κακών που έγιναν στην Ελλάδα», και δε μπορεί σε καμία περίπτωση να δεχθεί ότι «διοικούν ουσιαστικά οι υπάλληλοι της Τρόικας τη χώρα μου».

Βέβαια, ο Ζάχος Χατζηφωτίου, ανεξάρτητα από την πολτική συνείδηση για την κατάσταση στη χώρα μας, υπήρξε μια ζωή λάτρης του γυναικείου φύλου. «Τι θέλετε να ήμουν; Του ανδρικού; Οι πιο πολλοί στην τηλεόραση έτσι είναι. Εγώ προτίμησα τις γυναίκες», καταλήγει χαριτολογώντας.

Δείτε όλα τα πρόσωπα της στήλης «Πού βρίσκεται σήμερα;».