Για τα… μάτια του κόσμου αποδεικνύεται η εξάμηνη αναστολή χορήγησης οικοδομικών αδειών στη Σαντορίνη την οποία είχε αποφασίσει στα τέλη Δεκεμβρίου το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ). Αν και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου διαρρηγνύει τα ιμάτιά της υποστηρίζοντας ότι στόχος της είναι η προστασία του νησιού, στην πράξη ευνοεί όσους θέλουν να συνεχίσουν στην «αναπτυξιακή» λογική του τσιμέντου, όπως προκύπτει από έγγραφο που απέστειλε στις 15 Φεβρουαρίου στο Τμήμα Πολεοδομίας Θήρας.

Η κατάθεση φακέλων για οικοδομικές άδειες μπορεί να συνεχίζεται στη Σαντορίνη και η Πολεοδομία απρόσκοπτα να θεωρεί όρους δόμησης, βάσει του εγγράφου του ΥΠΕΚΑ. Επομένως επί της ουσίας η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών πηγαίνει στις ελληνικές καλένδες.

Ολα αυτά γιατί η επιβληθείσα αναστολή, όπως αναφέρεται στο έγγραφο, δεν αναστέλλει και την ισχύ του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) της εν λόγω ΖΟΕ (Ζώνη Οικιστικού Ελέγχου) και συνεπώς «δεν στερεί τη δυνατότητα από τους ενδιαφερόμενους να υποβάλουν φακέλους μελετών οικοδομικών αδειών, τους οποίους η υπηρεσία σας θα πρέπει να πρωτοκολλεί και να θεωρεί όρους δόμησης όσο διάστημα ισχύει η αναστολή».

Με άλλα λόγια, «όποιος πρόλαβε τον Κύριο οίδε». ΌΠως γράφει σήμερα το «Βήμα της Κυριακής», αυτό σημαίνει ότι για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για το νησί, η οποία εκδόθηκε εν αναμονή του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη δόμηση στο νησί, μηχανικοί και πολίτες εξασφαλίζουν ευνοϊκότερη δόμηση με την ισχύουσα νομοθεσία.

Το νέο προεδρικό διάταγμα τροποποιεί επί το αυστηρότερο το ισχύον του 1990 κι αυτό το γνωρίζουν καλά στη Σαντορίνη, καθώς αντίγραφο του σχεδίου ΠΔ διαβιβάστηκε στις αρχές του έτους στον Δήμο Θήρας για διαβούλευση. Από τις 20 Φεβρουαρίου βρίσκεται για επεξεργασία στο Συμβούλιο της Επικρατείας.

Δεν είναι τυχαίο ότι το τελευταίο δίμηνο στο πολεοδομικό γραφείο της Σαντορίνης κατατίθενται καθημερινά δεκάδες φάκελοι.
Σύμφωνα με το σχέδιο που έχει στα χέρια του ο Δήμος Σαντορίνης, στην Καλντέρα θα απαγορεύεται η δόμηση και θα επιτρέπεται μόνο η επισκευή των νόμιμων υφισταμένων κτισμάτων, χωρίς επέκταση. Σήμερα επιτρέπεται δόμηση μόνο για κατοικία 150 τ.μ. στα δέκα στρέμματα. Στα εκτός σχεδίου το ανώτατο όριο κατάτμησης και αρτιότητας οικοπέδων για κατοικία, καταστήματα, γραφεία και χώρους αναψυχής θα αυξηθεί στα οκτώ στρέμματα (κατά παρέκκλιση θα ισχύουν και τα 4 στρέμματα), ενώ σήμερα επιτρέπεται η δόμηση ακόμη και σε 1.200 μέτρα.