«Είτε ντόπιος, είτε πρόσφυγας ή μετανάστης-στρια, κανένας άνθρωπος δεν πρέπει να στερείται αξιοπρεπών συνθηκών ζωής. Υπερασπιζόμενοι την αξιοπρέπεια των πιο αδύναμων, υπερασπιζόμαστε την δική μας αξιοπρέπεια».

Με αυτή την προτροπή, τα μέλη της Πρωτοβουλίας Έμπρακτης Αλληλεγγύης στους Πρόσφυγες, στο Ρέθυμνο, ζητούν από την επίσημη πολιτεία και τους φορείς, να μεριμνήσουν ώστε να υπάρχουν ασφαλή περάσματα για τους πρόσφυγες, να σταματήσουν οι απελάσεις και να προσφέρονται και να παρέχονται ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους.

«Περισσότεροι από 15.000 άνθρωποι, μεταξύ αυτών και μικρά παιδιά, βρίσκονται εγκλωβισμένοι σε φρικτές συνθήκες στα ελληνικά νησιά, 1.490 ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, παιδιά που έχουν χάσει τους γονείς τους ή άλλους συγγενείς, παραμένουν εκτός κατάλληλων δομών, ενώ στη Λέσβο βρίσκονται αυτή τη στιγμή περισσότεροι από 6.000 πρόσφυγες, σε εγκαταστάσεις που προορίζονταν για 2.000. Στη Χίο ξεπερνούν τις 2.000, ενώ οι εγκαταστάσεις προορίζονταν για 800 και στη Σάμο, όπως και στην Κω, η κατάσταση είναι παρόμοια» αναφέρει η Πρωτοβουλία, επισημαίνοντας:

« Όλοι αυτοί οι άνθρωποι προσπαθούν να επιβιώσουν, να αντιμετωπίσουν τη βροχή και το κρύο, με συνθήκες υγιεινής ανύπαρκτες και ακατάλληλο φαγητό. Θυμίζουμε πως έξι άνθρωποι που αναζητούσαν άσυλο και προστασία στην Ευρώπη, πέθαναν πέρσι τον χειμώνα στη Μόρια. Οι θάνατοί τους συνδέονται με τις απάνθρωπες συνθήκες διαμονής κατά τη διάρκεια του χειμώνα. Τα λεγόμενα hot spot είναι μη βιώσιμα και μέχρι στιγμής, δεν έχει ανακοινωθεί κανένα ξεκάθαρο σχέδιο για να αποφευχθούν τραγωδίες σαν αυτή του περασμένου χειμώνα».

Δεδομένου ότι τις προηγούμενες ημέρες έφτασαν στην Κρήτη οι 262 πρόσφυγες που θα φιλοξενηθούν σε ενοικιαζόμενες οικίες, βάσει σχετικού προγράμματος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ, τα μέλη της Πρωτοβουλίας στο Ρέθυμνο υπενθυμίζουν το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν αρκετοί μετανάστες, σχετικά με τις καθυστερήσεις στις περιπτώσεις οικογενειακής επανένωσης και στη μετεγκαταστάση προσφύγων στις υπόλοιπες ευρωπαϊκές χώρες.

Παράλληλα, γνωστοποιούν την περίπτωση του εννιάχρονου αγοριού από τη Συρία που βρίσκεται μόνο του στο στρατόπεδο ΒΙΑΛ στη Χίο και προσπάθησε να αυτοκτονήσει φτιάχνοντας βρόγχο με τη μπλούζα του.

«Η μετατροπή των νησιών σε φυλακές είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η ελληνική κυβέρνηση φροντίζει να τηρεί…και εξαιτίας αυτής της συμφωνίας, οι εγκαταλειμμένοι πρόσφυγες πειθαναγκάζονται να συμμορφωθούν σε μια διαρκή συνθήκη βίας και καταπάτησης στοιχειωδών ανθρώπινων δικαιωμάτων. Το μήνυμα είναι σαφές: όποιος προσπαθήσει να ξεφύγει από τον πόλεμο και τη φτώχεια στη χώρα του, όποιος προσπαθήσει να διεκδικήσει καλύτερες συνθήκες ζωής στην Ευρώπη, θα φυλακιστεί και θα υποφέρει. Εμείς δεν συναινούμε στη δημιουργία υπανθρώπων» τονίζουν τα μέλη της πρωτοβουλίας στο Ρέθυμνο.