Σαν σήμερα

Τα σημαντικότερα γεγονότα της 3ης Δεκεμβρίου στο newsbeast.gr


ΕΛΛΑΔΑ
0:06
03/12/2017
Σαν σήμερα
7
loading

1799: Ο αυστριακός στρατός νικά τον γαλλικό στη μάχη του Βίσλοχ.

1818: Το Ιλινόι γίνεται η 21η Πολιτεία των Η.Π.Α.

1822: Οι Tούρκοι του Ναυπλίου, μετά από την υπογραφή συμφωνίας,παραδίδουν την πόλη και τα φρούριά της στον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη. Η πτώση του Παλαμιδίου, που ανάγκασε τους Τούρκους να παραδώσουν την πόλη, οφείλεται στην από 29-11-1822 πολιορκία του Φρουρίου από τους Έλληνες και στην απειλητική προειδοποίηση του Θ. Κολοκοτρώνη προς την ηγεσία των Τούρκων.

1885: Λαμβάνει χώρα ο μεγαλύτερος σε διάρκεια αγώνας πυγμαχίας. Κρατά 6 ώρες και 15 λεπτά. Οι αντίπαλοι, ο Τζέϊμς Κέλι και ο Τζόναθαν Σμιτ αγωνίζονται στη Μελβούρνη χωρίς γάντια.

1912: Ναυμαχία της Έλλης (Α΄ Βαλκανικός Πόλεμος).Ο ελληνικός στόλος, με επικεφαλής το θωρηκτό «Αβέρωφ», καταναυμαχεί τον τουρκικό και εξασφαλίζει την κυριαρχία του στο Αιγαίο. Πρωταγωνιστής της ελληνικής νίκης είναι ο Ναύαρχος Παύλος Κουντουριώτης.

1940: Ο ελληνικός Στρατός (Μεραρχία Ιππικού), μετά από σκληρό αγώνα με τους Ιταλούς, καταλαμβάνει την Πρεμετή στη Β. Ήπειρο.

1944: Πέφτει η πρώτη σφαίρα στα Δεκεμβριανά, μία από τις μελανότερες σελίδες της σύγχρονης ιστορίας της χώρας μας. 28 νεκροί και περίπου 100 τραυματίες, ο τραγικός απολογισμός των αιματηρών επεισοδίων που συνόδευσαν τη διαδήλωση προς το μνημείο του Άγνωστου Στρατιώτη στην πλατεία Συντάγματος.

1959: Υιοθετείται η σημαία της Σιγκαπούρης, έξι μήνες αφότου η Σιγκαπούρη έγινε αυτοδιοικούμενη εντός της Βρετανικής αυτοκρατορίας.

1960: Υπογράφεται σύμφωνο συνεργασίας μεταξύ των ατομικών επιτροπών Ελλάδας και Γαλλίας για τη χρήση της ατομικής ενέργειας για ειρηνικούς σκοπούς.

1962: Κατάσχεται η εφημερίδα Αθηναϊκή και καταδικάζονται σε 18μηνη φυλάκιση, χωρίς αναστολή, ο ιδιοκτήτης Ιωάννης Παπαγεωργίου και ο διευθυντής Γ. Κυριακίδης, εξαιτίας άρθρου του Ηλία Μπρεδήμα, βουλευτή της Ένωσης Κέντρου, υβριστικού προς το πρόσωπο της βασίλισσας. Η δίκη γίνεται αιτία σφοδρών αντιπαραθέσεων κυβέρνησης-Ένωσης Κέντρου.

1964: Ως πολιτικό μήνυμα της αριστερής πτέρυγας της Ένωσης Κέντρου προς τον πρωθυπουργό εκλαμβάνεται η καταψήφιση του "κομματικού" υποψηφίου για τη θέση του αντιπροέδρου της Βουλής, Νικόλαου Αλαβάνου, και η υπερψήφιση, σε συνεργασία με την Ε.Δ.Α., του Αντώνιου Πετραλιά.

1965: Εκατοντάδες Ρωσοπόντιοι έρχονται για μόνιμη εγκατάσταση στην Ελλάδα.

1967: Οι τελευταίες μονάδες της ελληνικής μεραρχίας, η οποία εστάλη στην Κύπρο επί Γεωργίου Παπανδρέου, εγκαταλείπουν το νησί και το αφήνουν ανυπεράσπιστο σε εφαρμογή της Συμφωνίας Παπαδόπουλου - Τσαγλαγιαγκίλ.

2004: Ο ιδιοκτήτης της εταιρείας «Balco», Βίκτορ Κόντε, σε συνέντευξή του στο ABC αποκαλύπτει ότι η Μάριον Τζόουνς στη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Σίδνεϊ έκανε χρήση απαγορευμένων ουσιών.

Γεννήσεις

1755 - Γκίλμπερτ Στιούαρτ, Αμερικανός ζωγράφος

1911 - Νίνο Ρότα, Ιταλός μουσικοσυνθέτης

1948 - John Michael «Ozzy» Osbourne, Άγγλος τραγουδιστής της Rock, μέλος των Black Sabbath

1960 - Τζούλιαν Μουρ, Αμερικανίδα ηθοποιός

1970 - Κριστιάν Καρεμπέ, Γάλλος ποδοσφαιριστής

1981 - Γιάννης Αμανατίδης, Έλληνας ποδοσφαιριστής

1984 - Αβραάμ Παπαδόπουλος, Έλληνας ποδοσφαιριστής

Θάνατοι

1888 - Καρλ Τσάις, Γερμανός κατασκευαστής φακών

1894 - Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, σκωτσέζος συγγραφέας. («Το Νησί των Θησαυρών», «Δόκτωρ Τζέκιλ και Μίστερ Χάιντ»)

1919 - Πιερ Ωγκύστ Ρενουάρ, Γάλλος ζωγράφος

1992 - Φαίδων Ιωάννου, Έλληνας χορευτής με διακρίσεις στην Ιταλία

1999 - Τζον Σκάτμαν, Αμερικάνος Τραγουδιστής

2014 - Κώστας Λινοξυλάκης, διεθνής ποδοσφαιριστής του Παναθηναικού

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

7
σχόλια
 1. avatar Δεκεμβριανά – Β

  Ο Ε.Λ.Α.Σ., η στρατιωτική οργάνωσις του Ε.Α.Μ. φαίνεται να ήτο ακόμη περισσότερον, υπό την κυριαρχίαν των κομμουνιστών. Καθώς επληροφορήθημεν από έναν ανώτερο στρατιωτικό, ευρισκόμενο εις συνεχή επικοινωνία με 69 περίπου άλλους αξιωματικούς – συνδέσμους, οι όποιοι με την σειρά τους είχαν υπηρεσιακή επαφή με τον Ε.Λ.Α.Σ., διαρκούσης της γερμανικής κατοχής, εις την αρχήν ο Ε.Λ.Α.Σ. περιλάμβανε αξιωματικούς και άνδρας με καλά στρατιωτικά προσόντα και υψηλά Εθνικά ιδανικά. Την εποχή εκείνη, προφανής σκοπός του Ε.Λ.Α.Σ. ήτο να απελευθερώσει την χώραν από τους Γερμανούς, άλλα καθ’ όσον μπορούμε να κρίνομε μικρά πραγματική ένοπλος δράσις, άσχετος προς σαμποτάζ, διεξήχθη μεταξύ αυτού και των Γερμανών. Μας ανεφέρθη ότι εις διαφόρους μονάδας του Ε.Λ.Α.Σ. είχαν τοποθετηθεί Πολιτικοί Επίτροποι (Κομισάριοι) και ότι αυτοί εμπόδιζαν την στενή συνεργασία μεταξύ των Βρετανών Συνδέσμων Αξιωματικών και των δυνάμεων του Ε.Λ.Α.Σ., πράγμα το όποιον ήτο η αρχική επιδίωξη. Τα όπλα τα οποία ερρίπτοντο από τους Βρετανούς, απεκρύπτοντο, κατά συμπέρασμα δι’ άλλους σκοπούς, και ο οπλισμός του Ε.Λ.Α.Σ. διαρκούσης τής γερμανικής κατοχής συνίστατο, σχεδόν αποκλειστικώς, από όπλα αρπαγέντα από τους Ιταλούς.

 2. avatar Δεκεμβριανά – Α

  Η έκθεση ΣΙΤΡΙΝ (Walter Citrine)
  1945-02-20 / DIMLADAS17

  Η ΕΚΘΕΣΙΣ ΤΩΝ ΗΓΕΤΩΝ ΤΩΝ ΒΡΕΤΑΝΙΚΩΝ ΣΥΝΔΙΚΑΤΩΝ ΔΙΑ ΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΤΟΥ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 1944 ΕΙΣ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ

  Την 22αν Ιανουαρίου 1945 έφθασε εις Αθήνας επιτροπή Βρετανών συνδικαλιστών ηγετών, με σκοπόν να εξετάσει τα. θέματα τα σχετιζόμενα με την θέσιν του ελληνικού συνδικαλιστικού) κινήματος.
  ..................................
  Ή επιτροπή των Βρετανών συνδικαλιστών παρέμεινεν εις Αθήνας από την 22αν Ιανουαρίου μέχρι την 3ην Φεβρουαρίου 1945, ήτοι επί δέκα τρεις ημέρας Μετέβη εις πολλάς περιοχάς εντός, πέριξ και εκτός των Αθηνών. Συνάντησε ηγέτας της Κυβερνήσεως και των κομμουνιστών, εξέτασε πτώματα και μετέβη εις τους τόπους τής ομαδικής σφαγής των Ελλήνων πατριωτών και συνωμίλησεν με συγγενείς. των θυμάτων και επιστρέψαντες εις Βρεττανίαν υπέβαλλε λεπτομερή έκθεσιν, γνωστή περισσότερον ως Έκθεσις Σιτρίν. Τα πρόσωπα που απετέλεσαν την επιτροπήν, η προέλευσης τούτων οι πληροφορίες που συνεκέντρωσαν, καθιστούν την Έκθεσιν Σιτριν, μια πλήρη και αντκειμενικήν περιγραφήν των φοβερών ημερών που πέρασε ο Ελληνικός λαός κατά την περίοδο του Δεκεμβρίου 1944. Είναι μία από τις πιο σοβαρές, αξιόπιστες και αντικειμενικές μαρτυρίες του δράματος του ελληνικού λαού

  Πλήρης μετάφρασις ολοκλήρου της Εκθέσεως εκ του πρωτοτύπου του ευρισκόμενου εις το Ελληνικόν Υπουργείο των Εξωτερικών

 3. avatar Πώς φθάσαμε στα “Δεκεμβριανά”

  Και ξημέρωσε 3 του Δεκέμβρη 1944. Η μέρα δρασκέλισε τον Υμηττό σκορπώντας χαμόγελα. Δεν είχε μαντέψει φαίνεται ότι θα ξεσπούσε το κακό... ...Πέρασαν 51 χρόνια, από τότε που οι ταγματασφαλίτες και τα τανκς του Σκόμπι, με την καθοδήγηση του Γ. Παπανδρέου και των Εγγλέζων, ματοκύλισαν την Αθήνα.

  Πέρασαν 51 ολόκληρα χρόνια από τις 3 Δεκέμβρη του 44 και εμείς οι αντιστασιακοί δε θα ξεχάσουμε ποτέ ποιοι στάθηκαν υπαίτιοι για τα αιματηρά γεγονότα που επακολούθησαν και έμειναν στην ιστορία σαν η "Μάχη της Αθήνας" και τα "Δεκεμβριανά".

 4. avatar Πώς φθάσαμε στα “Δεκεμβριανά”

  Στις 18 του Οκτώβρη αγγλικά στρατεύματα αποβιβάζονται στον Πειραιά. Τα συνοδεύει ο στρατηγός Σκόμπι. Μαζί τους αποβιβάζεται και ο Γεώργιος Παπανδρέου, πρωθυπουργός της Ελλάδας διορισμένος από τους Αγγλους. Τον διορισμό του αυτό τον πέτυχε με υπόσχεση - που είχε στείλει γραπτή μέσω του Ιωάννη Ράλλη - στον Αγγλο πρεσβευτή στο Κάιρο Λίπερ, ότι θα ξανάφερνε στον θρόνο του τον Γλύξμπουργκ και θα έθετε την Ελλάδα υπό την έλεγχο της Αγγλίας. Η υποδοχή του Γ. Παπανδρέου ήταν καλά οργανωμένη. Τον ανέμενε κυβερνητικό κλιμάκιο, ένοπλα τμήματα μαζί και αντάρτες του ΕΛΑΣ της 2ας Μεραρχίας. Στην ομιλία του από τον εξώστη του τότε υπουργείου Συγκοινωνιών ο Γ. Παπανδρέου σκόρπισε υποσχέσεις, για να κερδίσει χρόνο, ώσπου να προετοιμάσει τη σύγκρουση, διακηρύσσοντας το περίφημο εκείνο: "πιστεύουμε και εις τη Λαοκρατίαν". Ενα χρόνο αργότερα, σε κάποιο γεύμα δήλωνε: "ήλπιζεν ο κομμουνισμός - και αυτή υπήρξε η αυταπάτη του - ότι ήτο δυνατόν ημείς να παριστάνωμεν την κυβέρνηση και εκείνος να διαθέτει την πραγματική δύναμη...".

 5. avatar Πώς φθάσαμε στα “Δεκεμβριανά”

  Στα τέλη Αυγούστου 1944 ο Τσόρτσιλ έγραφε: "Εξαιρετική μου επιθυμία είναι να ενσκήψουμε εξ ουρανού, για να προλάβουμε το ΕΑΜ, χωρίς να δημιουργήσουμε κρίση".

  Και πράγματι, στις 14 Οκτώβρη του 44, μόλις ένα 24ωρο μετά την αποχώρηση των Γερμανών από την Αθήνα, Αγγλοι αλεξιπτωτιστές πέφτουν στα Μέγαρα και στη συνέχεια μπαίνουν "απελευθερωτές" στη λευτερωμένη από τον ΕΛΑΣ Αθήνα. Ο λαός τους υποδέχεται με ενθουσιασμό σαν συμμάχους, με συνθήματα υπέρ του ΕΑΜ και του ΕΛΑΣ και ζητούν να τιμωρηθούν οι προδότες - συνεργάτες των Γερμανών και Ιταλών φασιστών.

  Οι Αγγλοι αμέσως κατέλαβαν το κέντρο της Αθήνας και στρατωνίστηκαν στα στρατηγικά της σημεία. Και από την επομένη μέρα άρχισαν οι προκλήσεις των ταγματασφαλιτών. Το αίμα των πρώτων νεκρών βάφει τους δρόμους της Αθήνας. Ετσι άρχισαν Αγγλοι και ταγματασφαλίτες να μεθοδεύουν βήμα βήμα τη σύγχυση, προετοιμάζοντας την ένοπλη σύγκρουση του Δεκέμβρη.
  https://www.rizospastis.gr/story.do?id=3678333

 6. avatar Γερμανοτσολιάδες

  Οι φασίστες συνεργάτες των Γερμανών κατακτητών αιματοκύλισαν την Αθήνα σε μια ειρηνική διαδήλωση. Απόγονοι τους οι χουντικοί της δικτατορίας και οι σημερινοί ακροδεξιοί.

  1. avatar Το κεντρί

   Γερμανοτσολιάδες@
   Πολύ σωστός! Οι χρυσαυγίτες είναι οι απόγονοι των ρουφκιάνων της κατοχής και όχι μόνο:-)

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει