Την επομένη των μαζικών διαδηλώσεων κατά του νέου σχεδίου λιτότητας που ψήφισε η ελληνική Βουλή, ορισμένοι από τους υποψηφίους στις γαλλικές προεδρικές εκλογές του Απριλίου 2012 εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους προς τους Έλληνες.

Ο υποψήφιος του Αριστερού Μετώπου, σχηματισμού που συστεγάζει το Κομμουνιστικό Κόμμα με άλλες δυνάμεις, Ζαν-Λικ Μελενσόν, διαδήλωσε χθες βράδυ επικεφαλής 500 ατόμων μπροστά από την πρεσβεία της Ελλάδος, στην λεωφόρο Ιενά, σε μία από τις πιο εκλεκτές περιοχές στο Παρίσι, στο 16ο διαμέρισμα.

Οι διαδηλωτές κρατούσαν κόκκινες σημαίες του κόμματός τους και φώναζαν συνθήματα όπως «Αντίσταση», ή «Αλληλεγγύη στον ελληνικό λαό».

«Δεν γνωρίζω τι μπορεί να πιστεύουν αυτοί οι γραφειοκράτες που επέβαλαν νέα σχέδια λιτότητας στην Ελλάδα, έρχεται όμως μία στιγμή που ο κόσμος δεν έχει τίποτε πλέον να χάσει», τόνισε ο Μελενσόν, μιλώντας στο Reuters.

«Η ΕΚΤ διακατέχει τίτλους του ελληνικού χρέους, παίρνει τόκους από τους τίτλους αυτούς, πατάνε στο κεφάλι!», τόνισε ο ίδιος.

Από την πλευρά της η υποψήφια των Οικολόγων Εβά Ζολί θα μεταβεί την Παρασκευή στην Αθήνα «για να στηρίξει τον ελληνικό λαό».

«Δεν έχω σταματήσει, στο πλάι του Ντάνι Κον-Μπεντίτ να καταγγέλλω τα νέα σχέδια λιτότητας που έρχονται να προστεθούν στα παλιά σχέδια λιτότητας. Ακόμη και οι οίκοι αξιολόγησης τονίζουν πως το σχέδιο λιτότητας από μόνο του δεν αποτελεί λύση», τόνισε η ευρωβουλευτής.

«Θα πρέπει να δημιουργήσουμε μία ακόμη πιο αλληλέγγυα Ευρώπη, με μία πραγματική οικονομική διακυβέρνηση, μία κοινή φορολογική πολιτική, μία κοινή διαχείριση ενός τμήματος του χρέους», πρόσθεσε η ίδια.

Από την πλευρά του, ο κεντρώος υποψήφιος Φρανσουά Μπαϊρού επέσεισε το ελληνικό παράδειγμα ως «σκιάχτρο» για να δικαιολογήσει την πολιτική λιτότητας στον προϋπολογισμό που προασπίζεται.

«Η Ελλάδα είναι η εικόνα εκείνου που μπορεί να συμβεί σε μία χώρα όπως η δική μας εάν συνεχίσει να εξοκείλει. Αυτό μας επικρέμαται εάν δεν μπορέσουμε να δείξουμε σοβαρότητα στη διαχείριση των εσωτερικών μας πραγμάτων», τόνισε ο Μπαϊρού.