Τα μέλη του διοικητικού συμβουλίου της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων (ΠΕΔ) Κεντρικής Μακεδονίας, ζήτησαν την απόσυρση του σχεδίου νόμου που έδωσε προς διαβούλευση το υπουργείο Εσωτερικών και ρυθμίζει σειρά θεμάτων της τοπικής αυτοδιοίκησης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίαση τους. Παράλληλα, με ψήφισμα που εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία, ζητούν από την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ) να προχωρήσει σε αγωνιστικές κινητοποιήσεις.

Ο πρόεδρος της ΠΕΔ, δήμαρχος Νεάπολης Συκεών, Σίμος Δανιηλίδης, αναφερόμενος σε όσα γράφονται ότι η τρόικα ζητάει περικοπή 450 εκ. ευρώ από τους ΟΤΑ, σημείωσε ότι οποιαδήποτε περαιτέρω μείωση πόρων θα φτάσει την αυτοδιοίκηση στα όρια της μη βιωσιμότητας.

Παράλληλα, δήλωσε αντίθετος με τη μείωση του αριθμού των αντιδημάρχων που προβλέπεται στο σχέδιο νόμου.

Επισήμανε την ανάγκη η ΚΕΔΕ να μπει μπροστά σε κινητοποιήσεις που θα υπερασπιστούν τα δίκαια των ΟΤΑ.

Ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης στο ΔΣ, Λάζαρος Κυρίζογλου, μίλησε για εμπαιγμό και εξαπάτηση της τοπικής αυτοδιοίκησης και πρόσθεσε ότι με το σχέδιο νόμου το κράτος επιχειρεί να «μπλεχτεί στα πόδια» της τοπικής αυτοδιοίκησης.

Το ψήφισμα καταψήφισε ο Μιχάλης Κωνσταντινίδης, από την παράταξη «Λαϊκή Συσπείρωση», επισημαίνοντας ότι η απάντηση δεν βρίσκεται στις κινητοποιήσεις, αλλά στη συνολική σύγκρουση με το πολιτικό πλαίσιο.