Ξεκίνησε σήμερα από τη Διεύθυνση Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο σχετικού προγράμματος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, η δωρεάν διανομή 725 τόνων τροφίμων σε συλλόγους και φορείς, από την οποία αναμένεται να επωφεληθούν 27.000 άνθρωποι στο νομό Θεσσαλονίκης.

Η διανομή γίνεται κάθε χρόνο ωστόσο φέτος, λόγω οικονομικής κρίσης, το ενδιαφέρον ήταν κατά πολύ αυξημένο ενώ τα τηλέφωνα της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας «έπαιρναν φωτιά» από τον περασμένο Νοέμβριο καθώς οι σύλλογοι ζητούσαν να ενημερωθούν για τις ημερομηνίες διανομής των τροφίμων.

«Τα τρόφιμα θα παραλάβουν συνολικά μέχρι την Πέμπτη 59 σύλλογοι, οι οποίοι στη συνέχεια θα τα διανείμουν στα μέλη τους. Συνολικά θα επωφεληθούν 4.232 άτομα που σιτίζονται σε συσσίτια φιλανθρωπικών ιδρυμάτων και γηροκομείων, 9.147 άπορα άτομα, παλιννοστούντες, μέλη συλλόγων ΑμΕΑ που εκπροσωπούνται από τους συλλόγους τους αλλά και 3.863 οικογένειες πολυτέκνων που εξυπηρετούνται από κοινωνικά παντοπωλεία και αντιπροσωπεύουν συνολικά 13.417 μέλη» ανέφερε στο ΑΠΕ – ΜΠΕ ο γεωπόνος της διεύθυνσης αγροτικής οικονομίας και κτηνιατρικής της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, Μαυρουδής Γκιόσης.

Ο ίδιος εκτιμά ότι από πέρσι το ενδιαφέρον αυξήθηκε κατά 15% καθώς, όπως εκτιμά, υπέβαλαν φέτος αιτήσεις φορείς που κάνουν συσσίτια και δεν είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον νωρίτερα, όπως για παράδειγμα, οι τέσσερις μητροπόλεις του νομού. Παρ όλα αυτά, οι ποσότητες των τροφίμων είναι συγκεκριμένες κάθε χρόνο καθώς το πλαφόν της δαπάνης που ορίζεται από Ευρωπαϊκό πρόγραμμα είναι 30 εκατομμύρια ευρώ για όλη την Ελλάδα. «Οι ποσότητες των τροφίμων είναι συγκεκριμένες, συνεπώς όσο περισσότεροι φορείς εκδηλώνουν ενδιαφέρον τόσο μειώνεται η ποσότητα των τροφίμων που δικαιούται κάθε άτομο» πρόσθεσε.