Επτά δημοτικά σχολεία του δήμου Σοφάδων Καρδίτσας δεν λειτούργησαν τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου, καθώς οι γονείς των μαθητών διαμαρτύρονται για τη διασπορά τσιγγάνων μαθητών του 4ου Δημοτικού Σχολείου Σοφάδων στα υπόλοιπα δημοτικά σχολεία της περιοχής.

Η δημοτική αρχή του δήμου Σοφάδων επισκέφτηκε όλες τις σχολικές μονάδες προκειμένου να διαμορφώσει πλήρη εικόνα και άποψη για το θέμα που δημιουργήθηκε. Επίσης το μεσημέρι, επιτροπή γονέων όλων των Δημοτικών Σχολείων επισκέφτηκε τον δήμαρχο Σοφάδων προκειμένου να του εκθέσουν τους προβληματισμούς τους. Ο δήμαρχος Σοφάδων Μπάμπης Παπαδόπουλος μετά απ’ αυτά δήλωσε σύμφωνα με το thessalianews.gr:

«Κανένας συνδημότης μου δεν είναι αντίθετος με την ενσωμάτωση των τσιγγάνων στην ελληνική κοινωνία. Ούτε εγώ, ούτε κανένας άλλος, διαφωνεί με τη βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών εκπαίδευσης ή άλλων υπηρεσιών που αναβαθμίζουν τις συνθήκες διαβίωσης των τσιγγάνων με τους οποίους συμβιώνουμε εδώ και δεκαετίες.

Οι βίαιοι μέθοδοι όμως που εφαρμόζει το Υπουργείο Παιδείας και η Δ/νση Εκπαίδευσης καθώς και η σπουδή που δείχνουν προκειμένου να εφαρμόσουν και να επιβάλουν ξαφνικά και εν μέσω σχολικής χρονιάς τις επιταγές ενός προγράμματος του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας αδικούν τους ίδιους τους ωφελούμενους που δεν είναι άλλοι απ’ τους μαθητές και τους γονείς.

Κανένας δε ρώτησε και δεν ενημέρωσε τους γονείς γι αυτό που σχεδιαζόταν να γίνει εφαρμόζοντας στην πράξη τακτική γενιτσαρισμού διώχνοντας τους τσιγγάνους μαθητές χιλιόμετρα μακριά από το φυσικό τους χώρο. Έτσι κι αλλιώς όμως οι μέθοδοι αυτοί δυστυχώς δεν μπορούν να αλλάξουν τη δύσκολη πραγματικότητα για την πόλη των Σοφάδων όπου τα τελευταία χρόνια έχουν συσσωρευτεί 3.000 τσιγγάνοι οι οποίοι αποτελούν το 50% του πληθυσμού της πόλης».