Με την πρώτη σημαντική αλλαγή-προσθήκη, εδώ και χρόνια, σε ότι αφορά τον επιχειρησιακό σχεδιασμό στην περιοχή γύρω από το Καστελόριζο (Μεγίστη), απάντησε η Πολεμική Αεροπορία στην πρόσφατη υπέρπτησητων δύο τουρκικών μαχητικών RF-4E σε ύψος μόλις 300 μέτρων επάνω από το νησί.

Η περιοχή του Καστελόριζου, παρά το γεγονός ότι είναι κρίσιμης σημασίας σε ότι αφορά την εθνική πολιτική, αλλά και την άσκηση δικαιωμάτων ελέγχου της Ελλάδας στην ανατολική Μεσόγειο (ΑΟΖ με Κύπρο), εν τούτοις για μια σειρά λόγω που δεν είναι του παρόντως να αναλυθούν, δεν αποτελούσε τμήμα των καθημερινών επισκέψεων των ελληνικών μαχητικών, ίσως και γιατί οι ελληνικές πολιτικές ηγεσίες έκριναν ότι ίσως η συχνή παρουσία ελληνικών μαχητικών θα αποτελούσε «μαγνήτη» για μαχητικά της ΤΗΚ σε μια περιοχή που έτσι ή αλλιώς, έχει ιδιαιτερότητες σε ότι αφορά τον γενικότερο αμυντικό σχεδιασμό της.

Μέχρι στιγμής την ίδια τακτική ακολουθούσε και η τουρκική Αεροπορία, αλλά φάνηκε ότι πλέον βάζει το κάδρο και το Καστελόριζο αναγκάζοντας την Π.Α. να προσθέσει στην λίστα της άλλη μια περιοχή «υψηλού κινδύνου».

Τι σημαίνει «αλλαγή σχεδιασμού»: Σημαίνει ότι πλέον το Καστελόριζο δέχεται τις συχνές επισκέψεις των ελληνικών μαχητικών. Υπάρχει ειδικό rediness για το Καστελόριζο από την Κρήτη (F-16 Block 52+) και σε περίπτωση που εντοπιστούν τουρκικά μαχητικά στην περιοχή απογειώνονται τα ελληνικά χωρίς καν να περιμένουν τα πρώτα να προσεγγίσουν το νησί.

Έγινε αναπροσαρμογή σχεδίων, ειδικά ηλεκτρονικά συστήματα παρακολούθησης των τουρκικών επικοινωνιών έχουν εγκατασταθεί στην ευρύτερη περιοχή και υπάρχει η σκέψη για μεταφορά αντιαεροπορικού συστήματος στο νησί το οποίο πέρα από τα MANPAD Stinger δεν διαθέτει κάτι άλλο.

Όλα αυτά γιατί«Γνωρίζουμε ότι είναι δύσκολο να τους απαγορεύσουμε να πετάνε επάνω από το νησί, σύμφωνα τουλάχιστον με τους νυν κανόνες εμπλοκής που εγκρίνει η πολιτική ηγεσία. Αλλά θέλουμε να γνωρίζουν ότι μπορούμε να τους κάνουμε την ζωή δύσκολη και κα νιώθουν την ανάσα μας» τόνιζει ανώτατο στέλεχος της Π.Α.

Πάντως σε ότι αφορά των Στρατό Ξηράς, όλες οι πληροφορίες που περιέρχονταν σε γνώση των ελληνικών υπηρεσιών και αφορούσαν επιχειρησιακά σχέδια προσβολής ελληνικών εδαφών, είτε αυτό θα συνέβαινε στην Θράκη είτε σε νησιά του Αιγαίου, το Καστελόριζο περιέχεται στα τουρκικά σχέδια ως βασικός στόχος. Είναι γεγονός ότι οι Τούρκοι θέλουν να «τελειώνουν» με αυτή τη κουκίδα ελληνικής γης στην Α.Μεσόγειο.

Πηγή: defencenet.gr