Η ΟΛΜΕ προειδοποιεί με αποχή από τις σχολικές εκδρομές

Στήριξη στους συναδέλφους του 2ου Γυμνασίου Νάξου που διώκονται δικαστικά


ΕΛΛΑΔΑ
19:27
11/05/2017
Η ΟΛΜΕ προειδοποιεί με αποχή από τις σχολικές εκδρομές
4
loading

Με ψήφισμά της, η Ομοσπονδία Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης εκφράζει τη στήριξή της στους συναδέλφους του 2ου Γυμνασίου Νάξου που διώκονται δικαστικά.

Παράλληλα, απευθυνόμενη προς το υπουργείο Παιδείας, τονίζει ότι αν υπάρξει ολιγωρία, «και παρά το ότι έχουμε επίγνωση της παιδαγωγικής σημασίας των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε τη στάση μας, και με βάση ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων (2014), "να καλέσουμε τους συναδέλφους όλου του κλάδου να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες για να διαφυλάξουν την εργασιακή αλλά και την ψυχική τους ασφάλεια"».

Ειδικότερα, στην ανακοίνωση-ψήφισμα αναφέρεται:

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ εκφράζει την αλληλεγγύη και τη στήριξή του στους συναδέλφους και τις συναδέλφισσες του 2ου Γυμνασίου Νάξου, που εδώ και 8 χρόνια αντιμετωπίζουν πειθαρχικές και δικαστικές διώξεις για το σοβαρό τραυματισμό και το θάνατο μικρού μαθητή σε σχολικό περίπατο που πραγματοποίησε το 2ο Γυμνάσιο Νάξου το 2009.

Όλοι οι συνοδοί εκπαιδευτικοί (13 συνοδοί και η τότε δ/ντρια του σχολείου) καταδικάστηκαν πρωτόδικα σε 10 και 20 μήνες φυλάκιση με αναστολή για συλλογική ευθύνη σε «ανθρωποκτονία εξ αμελείας άνευ συνειδήσεως». Στο Εφετείο η ποινή των εκπαιδευτικών παρέμεινε, ενώ αθωώθηκαν ο τότε αντιδήμαρχος και ο Πολιτιστικός Σύλλογος που είχαν καταδικαστεί πρωτόδικα σε 20 μήνες με αναστολή. Κάποιοι από τους συναδέλφους προσέφυγαν στον Άρειο Πάγο που θα εκδικάσει την υπόθεσή τους στις 16 Μαΐου.

Θεωρούμε μεγάλης σημασίας την εργασιακή διάσταση αυτού του ζητήματος. Στη θέση των συναδέλφων θα μπορούσε να βρεθεί δυνητικά κάθε εκπαιδευτικός. Οι σχολικοί περίπατοι, οι εκπαιδευτικές επισκέψεις, οι πολυήμερες εκδρομές, αφορούν ένα σημαντικό και κοπιώδες κομμάτι της εργασίας μας. Η ευθύνη της τήρησης των κανόνων ασφαλείας εντός και εκτός σχολείου ανήκει στην Πολιτεία, η οποία επίσης έχει ευθύνη για τις ελλείψεις και τις αστοχίες του υφιστάμενου νομικού πλαισίου, τις οποίες καλούνται να «πληρώσουν» αποκλειστικά οι εκπαιδευτικοί.

Το ΔΣ της ΟΛΜΕ ζητά από το Υπουργείο Παιδείας:

 1. Να δεσμευτεί ότι δε θα υπάρξει καμία περαιτέρω πειθαρχική ή υπηρεσιακή δίωξη των συναδέλφων (ψήφισμα ΓΣ Προέδρων 2014).
 2. Το Υπουργείο Παιδείας με τις απαραίτητες νομοθετικές παρεμβάσεις να καλύπτει νομικά όλους τους εκπαιδευτικούς που ορίζονται συνοδοί σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες (θέση ΟΛΜΕ, 2ο Συνέδριο, 1985).

Σε διαφορετική περίπτωση, αν υπάρξει ολιγωρία από το Υπουργείο, και παρά το ότι έχουμε επίγνωση της παιδαγωγικής σημασίας των εξωσχολικών δραστηριοτήτων, είμαστε υποχρεωμένοι να αναθεωρήσουμε τη στάση μας, και με βάση ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Προέδρων (2014), «να καλέσουμε τους συναδέλφους όλου του κλάδου να απέχουν από το να συνοδεύουν σε περιπάτους, εκδρομές και εξωσχολικές δραστηριότητες για να διαφυλάξουν την εργασιακή αλλά και την ψυχική τους ασφάλεια».

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

4
σχόλια
 1. avatar Μα καλά

  Πιο βολεμένος πεθαίνεις. Αθροιστικά ο χρόνος εργασίας ενός δασκάλου φτάνει σχεδόν το 1/4 του χρόνου εργασίας ενός ιδιωτικού υπαλλήλου κατά μέσο όρο. Κι έχουν και παράπονα κιόλας... χαχαχαχα. Ελλάς το μεγαλείο σου.

 2. avatar ΓΙΟΧΑΝΑΝ

  Οι εκπαιδευτικοί επωμίζονται την ανυπακοή των μαθητών τους που τόσο καλά τους την έχουν διδάξει...ε όχι και να πληρωθούν και από πάνω οι κηφήνες της ΟΛΜΕ...έλεος...

 3. avatar Hector1955

  Οι εκπαιδευτικοί συνοδεύουν τους μαθητές σε πολυήμερες εκδρομές, επωμιζόμενοι βαρύτατες ευθύνες χωρίς καμία απολύτως αμοιβή. Ο γιατρός για να κάνει μικρού χρόνου επίσκεψη κατ' οίκον χρεώνει τουλάχιστον 50 ευρώ. Ο μηχανικός, ο δικηγόρος, ανάλογα. Προσέχεις πάρα πολύ αλλά δεν μπορείς να είσαι πανταχού παρών. Το να συμβεί ένα ατυχές γεγονός είναι πιθανό. Να τα δίνεις όλα και να καταδικάζεσαι και από πάνω πάει πολύ. Καλύτερα να σταματήσουν τελείως οι σχολικές εκδρομές για να μεγαλώσει ο χρόνος των μαθημάτων. Αλλά βλέπεις, είναι και τα τουριστικά γραφεία με τα συμφέροντα....

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει