Ποδαρικό με το απεργιακό θερμόμετρο στα ύψη κάνει ο Δεκέμβριος. Σήμερα, πρώτη μέρα του μήνα, «παραλύουν» δημόσιος και ιδιωτικός τομέας, λόγω της 24ωρης απεργίας που έχουν προκηρύξει η ΓΣΕΕ και η ΑΔΕΔΥ, κόντρα στα μέτρα λιτότητας της κυβέρνησης, τα χαράτσια και την εφεδρεία στο Δημόσιο.

Τα δύο συνδικάτα έχουν προγραμματίσει απεργιακή συγκέντρωση για τις 11 το πρωί στο Πεδίον του Άρεως. Η ΓΣΕΕ καλεί τους εργαζόμενους να αντισταθούν σε πολιτικές που θεωρεί όχι μόνον άδικες και αντεργατικές, αλλά και αναποτελεσματικές.

Έκκληση στην κοινωνία να μην «παγιδευτεί, αποπροσανατολισθεί και εφησυχάσει από το σχηματισμό νέας κυβέρνηση»ς, απευθύνει η ΑΔΕΔΥ.

Στην απεργία θα συμμετάσχει, σύμφωνα με ανακοίνωσή της και η ΟΜΕ-ΟΤΕ, ενώ θα υπολειτουργήσουν τα δημόσια σχολεία, λόγω της συμμετοχής δασκάλων και καθηγητών στην απεργία. Με προσωπικό ασφαλείας θα λειτουργήσουν τα δημόσια νοσοκομεία, η Πρόνοια και το ΕΚΑΒ.

Στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ και ΑΔΕΔΥ θα πάρει μέρος και η ΠΟΕ ΟΤΑ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους σε οργανισμούς τοπικής αυτοδιοίκησης να συγκεντρωθούν στο Πεδίο του Άρεως στις 11 το πρωί. Σε αποχή θα προχωρήσουν και οι περιότεροι δικηγορικοί σύλλογοι της χώρας καθώς και οι δικαστικοί υπαλληλοι (ΟΔΙΕ). Στην απεργία συμμετέχουν και οι τραπεζικοί υπάλληλοι ΟΤΟΕ.

Πώς θα κινηθούν τα μέσα μεταφοράς

Μετ’ εμποδίων θα πραγματοποιηθούν οι μετακινήσεις καθώς οι εργαζόμενοι στον κλάδο των μεταφορών, με εξαίρεση το μετρό και το τραμ, συμμετέχουν στις κινητοποιήσεις της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ.

Ακινητοποιημένοι καθ’ όλη τη διάρκεια της ημέρας θα παραμείνουν οι συρμοί του ΟΣΕ και του Προαστιακού Σιδηροδρόμου, καθώς οι σιδηροδρομικοί πραγματοποιούν 24ωρη απεργία με αποτέλεσμα και τα δρομολόγια του μετρό να σταματούν στον σταθμό «Δουκίσσης Πλακεντίας» και να μη φτάνουν έως το Αεροδρόμιο.

Στάσεις εργασίας στην αρχή και τη λήξη της βάρδιας αποφάσισαν οι εργαζόμενοι στα αστικά λεωφορεία και στα τρόλεϊ.

Συγκεκριμένα, τα λεωφορεία θα κινηθούν αύριο από τις 9 το πρωί έως τις 9 το βράδυ, ενώ τα τρόλεϊ θα κινηθούν από τις 8 το πρωί έως τις 10 το βράδυ. Ο ηλεκτρικός σιδηρόδρομος θα τραβήξει «χειρόφρενο» από την αρχή της βάρδιας ως τις 9 το πρωί και από τις 21.00 ως τη λήξη της βάρδιας.

Μετρό και τραμ θα κινηθούν κανονικά.

Δένουν κάβους και τα πλοία

Στην 24ωρη απεργία της ΓΣΕΕ θα συμμετέχει και η ΠΝΟ, η διοίκηση της οποίας ανακοίνωσε ότι «η απεργία σε όλες τις κατηγορίες των πλοίων προτάσσει το μείζον ζήτημα της συνεχιζόμενης για ένα χρόνο πολιτικής επιστράτευσης των Ελλήνων ναυτεργατών, τρεις φορές την τελευταία οκταετία».