Νέοι κανόνες για τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τελετών

Τι προβλέπει η απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης


ΕΛΛΑΔΑ
14:35
28/04/2017
Νέοι κανόνες για τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τελετών
10
loading

Ξεκάθαροι κανόνες για τη σφαγή ζώων, στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, δημιουργούνται με απόφαση του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλη Αποστόλου. Όπως εκτιμάται, η αποσαφήνιση του θεσμικού πλαισίου θα καλύψει ανάγκες δύο θρησκευτικών κοινοτήτων, θα διευκολύνει σχεδιαζόμενες επενδύσεις και παράλληλα θα δώσει τη δυνατότητα σε επιχειρήσεις να διεκδικήσουν κομμάτι από την πίτα μια τεράστιας αγοράς ειδικών τροφίμων, αποκτώντας πιστοποιήσεις «χαλάλ» (Halal) και «κόσερ» (Kosher), με τις οποίες έχουν τη δυνατότητα να εξάγουν τα προϊόντα και τις υπηρεσίες τους σε χώρες με μεγάλο μουσουλμανικό και εβραϊκό πληθυσμό, αντίστοιχα.

Ειδικότερα, με την υπουργική απόφαση θεσπίζονται εθνικοί κανόνες - στη βάση όσων προβλέπονται από Κανονισμό της ΕΕ - αναφορικά με τη σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, ώστε να εξασφαλίζονται οι κατάλληλες συνθήκες κατά τη θανάτωση των ζώων. Ως αρμόδια αρχή για την τήρηση των απαιτήσεων του Κανονισμού και της εν λόγω απόφασης, ορίζεται η Διεύθυνση Προστασίας των Ζώων, Φαρμάκων και Κτηνιατρικών Εφαρμογών του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, όπως αναφέρει το ΑΘηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Οι Διευθύνσεις Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειακών Ενοτήτων και των Γενικών Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής των Περιφερειών, θα έχουν την ευθύνη των ελέγχων και της έκδοσης και ανάκλησης του προσωρινού πιστοποιητικού ικανότητας για το προσωπικό που ασχολείται με τη σφαγή των ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων.

Με την απόφαση αυτή, που δημοσιεύθηκε χθες στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, θεσπίζονται αυστηρότεροι εθνικοί κανόνες για τη σφαγή στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων. Συγκεκριμένα, «σε όλα τα ζώα, εκτός πουλερικών, που σφάζονται στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων χωρίς προηγούμενη αναισθητοποίηση, εφαρμόζεται αναισθητοποίηση αμέσω ςμετά την πραγματοποίηση της τομής αφαίμαξης. Δεν επιτρέπεται η ακινητοποίηση των μηρυκαστικών με αντιστροφή ή οποιαδήποτε άλλη μη φυσιολογική θέση. Η τομή της αφαίμαξης πραγματοποιείται με ακρίβεια με αιχμηρό μαχαίρι κατάλληλο για το μέγεθος και το είδος του ζώου».

Οι διαδιακασίες σφαγής πραγματοποιούνται μόνον από πρόσωπα που διαθέτουν σχετικό πιστοποιητικό επαγγελματικής ικανότητας. Οι σφαγειοτεχνικές εγκαταστάσεις, που προτίθενται να εφαρμόσουν τέτοιου είδους σφαγές, υποβάλουν προς έγκριση αίτηση, όπου μεταξύ άλλων θα αναφέρονται οι ημέρες κατά τις οποίες θα διενεργείται κατ' αποκλειστικότητα σφαγή στο πλαίσιο λατρευτικών τύπων, ο μέγιστος αριθμός και το μέγιστο βάρος ανά είδος ζώου. Οι εγκαταστάσεις εγκρίνονται μετά από επιτόπιο έλεγχο τριμελούς επιτροπής.

Τα σφάγια, εκτός του σήματος καταλληλότητας, σημαίνονται και με σφραγίδα που παραπέμπει στο συγκεκριμένο τύπο λατρευτικής σφαγής («χαλάλ» ή «κόσερ»).

Τέλος, σε περίπτωση παραβάσεων προβλέπονται διοικητικά μέτρα και πρόστιμα από 2.000 έως 10.000 ευρώ.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

10
σχόλια
 1. avatar Βασίλειος ο Β’

  Ότι θέλουν οι μουσουλμάνοι φίλοι μας! Βγάλτε και ένα νόμο πώς να σφάζουν τα παιδιά μας με τον πιο νόμιμο τρόπο και τι πρόστιμα θα πληρώνουν εάν δεν τα μαχαιρώσουν σωστά! Σύριζα μέχρι η σύνταξη να πάει 0 ευρώ το μήνα και όλα τα κανάλια να είναι τούρκικα!

 2. avatar Ανδρέας αγρινιο

  Ρε κατσαπλιάδες
  Διαβάστε κάνα βιβλίο
  Τι θυσίες και κουραφέξαλα
  Αιντε

 3. avatar Περίεργος.

  Ενώ οταν κάποιος δαγκωθεί από σκύλο,γίνεται πρώτη είδηση...

 4. avatar XJS

  Ναβουχοδονόσωρ, 583 π.Χ.

 5. avatar LRN

  "Σφαγή ζώων στο πλαίσιο λατρευτικών τελετών";
  What year is it?

  1. avatar Η ίδια χρονιά…

   ...με αυτή που εκατομμύρια χορεύουν τσαμικα γύρω από ενα σουβλισμένο αρνί

   1. avatar Νίκος χασαπης

    Λάθρο;

   2. avatar ΑΛΕΚΑ

    Το λες γιατί δεν έχεις δει τον τρόπο που σφάζονται τα ζώα για να είναι "κοσέρ" και "χαλάλ". Αργός και επώδυνος θάνατος.

   3. avatar LRN

    Δεν διαφωνώ.

   4. avatar Και την επόμενη χρονιά…

    Σωστός!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει