Στην εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί στο Γυμνάσιο Λαγυνών Θεσσαλονίκης για τον εορτασμό της επετείου της 25ης Μαρτίου θα παρευρεθούν προσφυγόπουλα από δομές φιλοξενίας, σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Όπως έγινε γνωστό, τα προσφυγόπουλα του Γυμνασίου θα δεχτούν την πρόσκληση του πρωινού κύκλου του Γυμνασίου και θα παρευρεθούν στη σχολική γιορτή, την Παρασκευή 24 Μαρτίου.

Ταυτόχρονα, με αφορμή τον εορτασμό της κουρδικής επετείου «Νεβρόζ» (Newroz), στο Δημοτικό Σχολείο Καβαλαρίου Θεσσαλονίκης σχεδιάζεται να παρουσιαστεί με παράλληλη αναφορά και ο εορτασμός της ελληνικής γιορτής απελευθέρωσης της 25ης Μαρτίου.

Στο μεταξύ, χθες, οι κουρδικής καταγωγής πρόσφυγες, που φιλοξενούνται στο κέντρο φιλοξενίας, στο Καβαλάρι Θεσσαλονίκης, γιόρτασαν το «Νεβρόζ», τη μεγαλύτερη εθνική τους επέτειο, η οποία για τους Σύριους κουρδικής καταγωγής είναι η γιορτή της Άνοιξης και της ελευθερίας, αλλά και η πρώτη μέρα της χρονιάς.

Newroz σημαίνει «νέα μέρα» και είναι ξεχωριστή ημέρα για τον κουρδικό λαό, ο οποίος μετά την επανάσταση και την εξέγερσή του κατά του τυράννου Ντεχάκ (Dehak) το 612 π.Χ., απέκτησε την ανεξαρτησία του.

Με αφορμή τον εορτασμό της επετείου αυτής, που διαρκεί μία ολόκληρη ημέρα (ξεκίνησε προχθές το βράδυ και ολοκληρώθηκε χθες βράδυ την ίδια ώρα), οι γονείς των προσφυγόπουλων προσκάλεσαν τη συντονίστρια εκπαίδευσης προσφύγων, τον διευθυντή του Δημοτικού Σχολείου Καβαλαρίου και τους δασκάλους των Δομών Υποδοχής για την Εκπαίδευση των Προσφύγων (ΔΥΕΠ) να παρευρεθούν στις εκδηλώσεις μνήμης που πραγματοποίησαν.

Η γιορτή περιελάμβανε χορό, δίπλα σε φωτιές αναμμένες, φαγητό και τραγούδι, ενώ, ανάλογα με την περιοχή από όπου προέρχονταν, οι πρόσφυγες είχαν διαφορετικό τραπέζι και ξεχωριστό εορταστικό πρόγραμμα.