Tην ακύρωση της απόφασης της Τράπεζας της Ελλάδος με την οποία ανακλήθηκε η άδεια λειτουργίας της Ρroton Bank και της απόφασης του υπουργού Οικονομικών, με την οποία συστήθηκε η Νέα Proton Τράπεζα Α.Ε διεκδικεί με προσφυγή που κατέθεσε στο Συμβούλιο της Επικρατείας (ΣτΕ) ο επιχειρηματίας Λαυρέντης Λαυρεντιάδης.

Όπως είναι γνωστό ο κ. Λαυρεντιάδης κατέχει το 15,55% του μετοχικού κεφαλαίου της τράπεζας, ενώ το 2010 είχε αναλάβει και το «τιμόνι» της κατέχοντας τη θέση του προέδρου του Δ.Σ.

Σύμφωνα με όσα υποστηρίζει ο προσφεύγων επιχειρηματίας είναι αντισυνταγματικός ο διορισμός επιτρόπου στην Proton, καθώς δεν δόθηκε στον ίδιο, που είχε έννομο συμφέρον, το δικαίωμα ακροάσεως.

Επιπλέον, βάλει κατά του διορισμού επιτρόπου γιατί, όπως υποστηρίζει, δεν έγινε λόγω αδυναμίας ή άρνησης της τράπεζας να προχωρήσει σε αύξηση μετοχικού κεφαλαίου, αλλά λόγω σοβαρών δυσχερειών και προς αποτροπή διακινδύνευσης της κεφαλαιακής της επάρκειας .

Με τις επίμαχες αποφάσεις, όπως αναφέρεται στην προσφυγή, παραβιάστηκε το πρώτο Πρόσθετο Πρωτόκολλο της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΣΔΑ) που προστατεύει την περιουσία, στην έννοια της οποίας υπάγεται και η ιδιοκτησία.

Τέλος, ο κ.Λαυρεντιάδης επικαλείται ότι η ανάκληση της άδειας λειτουργίας της Proton δεν ελήφθη με νόμιμο τρόπο, καθώς η αρμόδια επιτροπή δεν συνεδρίαση, ως όφειλε, δημόσια και δεν είχε νόμιμη σύνθεση.