Έτοιμο να παρασύρει σε ένα ξέφρενο γλέντι τους μικρούς αλλά και μεγάλους φίλους, το φετινό καρναβάλι Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, υπόσχεται για ακόμη μία χρονιά κέφι, χαρά και ανεμελιά. Κλείνοντας 23 χρόνια συμμετοχής με αποκριάτικες εκδηλώσεις, ο δήμος Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, φαίνεται να ξέρει καλά πώς να κερδίζει ολοένα και περισσότερους επισκέπτες.

«Αυτή τη στιγμή για τη Νίκαια πιστεύουμε ότι η συμμετοχή θα ξεπεράσει τους 3000 καρναβαλιστές ενώ στο Ρέντη τους 5000», αναφέρει στο ΑΠΕ- ΜΠΕ, η σύμβουλος δημάρχου σε θέματα Πολιτισμού, Δέσποινα Τρίγκα. Κι ενώ τα άρματα στις φετινές παρελάσεις θα εναλλάσσονται, φτάνοντας τα 20 άρματα (σε κάθε παρέλαση), ωστόσο όπως διευκρινίζει η κ. Τρίγκα, αυτό είναι απλά μια πρόβλεψη καθώς «οι ομάδες αναμένεται να αυξηθούν και έτσι να προστεθούν κι άλλα».

Σε ένα καρναβάλι που η ιστορία του ξεκινά από το 1995, γεννάται το ερώτημα πώς συνεχίζει μετά από τόσα χρόνια την μεγάλη αυτή επιτυχία. Όπως εξηγεί η κ.Τρίγκα: «η επιτυχία έρχεται γιατί όλα γίνονται μέσα στον δήμο. Οι ομάδες που συμμετέχουν, οι διάφοροι φορείς, οι σύλλογοι γονέων οι οποίοι έχουν πολύ ενεργή συμμετοχή, θέλουν να είναι μία πολύ προσωπική τους υπόθεση αυτή η επιτυχία. Και όλη αυτή η χαρά βγαίνει προς τα έξω γιατί ο κάθε ένας που συμμετέχει στην ομάδα του βλέπει τον φίλο του, τον συγγενή του, υπάρχουν πειράγματα. Αυτό που έχουμε εμείς είναι ότι βιώνουμε το καρναβάλι ως μια υπόθεση όλης της πόλης», λέει χαρακτηριστικά.

Στις παρελάσεις του δήμου Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη που θα πραγματοποιηθούν 19 και 26 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν σχολεία, διάφοροι φορείς, τα ΚΑΠΗ, οι παιδικοί σταθμοί της πόλης, η θεατρική ομάδα του δήμου και όπως τονίζει η σύμβουλος δημάρχου: «Το καρναβάλι του δήμου μας είναι οικογενειακή υπόθεση. Γίνονται συναντήσεις με φορείς, κουβεντιάζουμε τα θέματα, μιλάμε για τις εκδηλώσεις, δεχόμαστε προτάσεις, κάνουμε προσθήκη εκδηλώσεων ανάλογα με τις προτάσεις και έτσι νιώθουν όλοι ότι αυτό που λένε λαμβάνεται υπόψη πολύ σοβαρά», λέει η κ. Τρίγκα.

Και προσθέτει: «Φυσικά ο δήμος βάζει τη γνώση, στις κατασκευές, στην προετοιμασία και την παραγωγή, αλλά το κάτι παραπάνω έγκειται στο γεγονός ότι οι ίδιοι οι συμμετέχοντες έχουν νοιαστεί γι’ αυτά γιατί κάποιοι τα έχουν φτιάξει μόνοι τους, όπως για παράδειγμα κάποιοι φτιάχνουν τις στολές τους μόνοι τους θέλοντας να δουλέψουν και μαζί με τα παιδιά».

«Είναι άλλωστε μια περίοδος», υποστηρίζει η Δέσποινα Τρίγκα «που και τα ίδια τα παιδιά αποκτούν μια καρναβαλική συνείδηση, φτιάχνοντάς κάτι από την αρχή, δεν το παίρνουν έτοιμο».

Με την προετοιμασία του καρναβαλιού να έχει ξεκινήσει από τον Νοέμβριο, τα ολοκαίνουρια άρματα που συμμετέχουν έχουν κατασκευαστεί όλα από το εργαστήριο του δήμου, ενώ είναι γνωστό ότι ο δήμος είναι ο βασικός προμηθευτής πολλών από τα άλλα καρναβάλια, που γίνονται στην Ελλάδα, νοικιάζοντας ή πουλώντας άρματα που κατασκευάζει. Από τη φετινή θεματολογία δεν θα μπορούσαν να λείπουν τα πιο γενικά και ευχάριστα θέματα που θέλουν τα παιδιά, όμως για τις μεγαλύτερες ηλικιακά ομάδες, θέματα που αφορούν την πολιτική ζωή του τόπου φαίνεται να έχουν την τιμητική τους.

Ερωτώμενη για το πόσο σημαντικό είναι να πραγματοποιούνται εκδηλώσεις που προσφέρουν χαρά στους πολίτες, η κ. Τρίγκα απαντά: «Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να γίνονται όλο και περισσότερες τέτοιες εκδηλώσεις γιατί ο κόσμος το έχει πολύ ανάγκη. Νιώθει ότι κάπου πρέπει να ξεδώσει και να μην είναι υποχρεωμένος να πληρώσει γι’ αυτό, να είναι δηλαδή μια παροχή του δήμου, ώστε ο κόσμος να περάσει καλά. Να έχει μια πρόταση να πάει κάπου το παιδί του για τρεις ώρες και να ξέρει ότι θα περάσει ευχάριστα. Είναι όμως εξίσου σημαντικές αυτές οι εκδηλώσεις αφού βοηθάνε στην καλή επικοινωνία και συνεργασία των διαφορετικών ομάδων μέσα στην πόλη. Δημιουργεί μία αίσθηση ομάδας μέσα στη μεγαλύτερη ομάδα που είναι η πόλη».

Η επίσημη εκκίνηση του 23ου Καρναβαλιού Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη, έγινε με τα «αλευρομουτζουρώματα» που πραγματοποιήθηκαν την περασμένη Κυριακή, σημειώνοντας μάλιστα μεγάλη επιτυχία. Τα παιδιά ακολουθώντας μια διαδρομή μέσα από κεντρική οδό της Νίκαιας, κατέληξαν στην πλατεία Παιδικής Στέγης, με μουσική αλλά και άρματα που συνόδεψαν τους μικρούς φίλους, οι οποίοι κρατούσαν τσουβάλια με αλεύρι κάνοντας τη Νίκαια να μοιάζει χιονισμένη.

Το Σάββατο θα πραγματοποιηθεί η μεγάλη ποδηλατοβόλτα σε γειτονιές της πόλης ξεκινώντας και καταλήγοντας στην πλατεία Οσίας Ξένης στη Νίκαια. Θα μοιραστούν μάλιστα και σφυρίχτρες για περισσότερη φασαρία και φυσικά όποιος θέλει ντύνεται μασκαράς, ενώ παράλληλα θα υπάρχει παιδική εκδήλωση στην πλατεία αφού επιστρέψουν οι ποδηλάτες.

Όποιος λοιπόν επιθυμεί να συμμετάσχει σε αυτή τη μεγάλη καρναβαλική γιορτή, δεν έχει παρά να «φορέσει» το πιο μεγάλο του χαμόγελο, αλλά και την αγαπημένη του στολή και να γίνει «ένα» με το Καρναβάλι Νίκαιας- Αγ. Ι. Ρέντη.

Ακολουθούν οι εκδηλώσεις αναλυτικά:

Σάββατο 11/2 Πλατεία Οσίας Ξένης ώρα 11.00

Αποκριάτικη εκδήλωση

Ποδηλατοβόλτα μασκαράδων στην πόλη

Διαδρομή: 2 km (Κύπρου-28ης Οκτωβρίου- πλ. Κρήνης- 28ης Οκτωβρίου- πλ. Χαλκηδόνας- Τζαβέλα- Κύπρου-πλ. Οσίας Ξένης)

Κυριακή 12/2 -Πλατεία Κουμπάκη ώρα 11.00

Κλόουν, Face painting, Μπαλονοκατασκευές, Παραδοσιακά παιχνίδια, Ζογκλέρ

Φουσκωτά παιχνίδια

Εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών από τη Διεύθυνση Πολιτισμο

Τρίτη 14/2 καντάδες στην πόλη ώρα: 17.30

Καντάδες και αποκριάτικα τραγούδια από τα μέλη των ΚΑΠΗ

ΔΙΑΔΡΟΜΗ: Πλατεία Κουμπάκη-Ελλησπόντου-πλ. Κρήνης-Π. Τσαλδάρη-Καισσαρείας-7ης Μάρτη ( Κονδύλη)-Βρυούλων -Π. Τσαλδάρη- Δημαρχείο

Σάββατο 18/2 Πλατεία Ρέντη ώρα 11.00

Κλόουν, Face painting, Μπαλονοκατασκευές, Παραδοσιακά παιχνίδια, Ζογκλέρ,

φουσκωτά παιχνίδια,εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών από τα ΚΑΠΗ του Δήμου

-Πλατεία Χαλκηδόνας- παιδική εκδήλωση ώρα 11.00

Μπαλονοκατασκευές, Face painting, παράσταση κλόουν, παιχνίδια.

Εργαστήρια αποκριάτικων κατασκευών από τα ΚΑΠΗ του Δήμου

Κυριακή 19/2- παρέλαση αρμάτων ώρα: 11.00

Κεντρική παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων στη Νίκαια – οδός: 7ης Μάρτη 1944 (Κονδύλη)

Θα ακολουθήσει γλέντι στην πλατεία Δαβάκη

Σάββατο 25/2- Village Shopping and more, ώρα: 11.00-17.00

Παιχνίδι στον ανοιχτό παιδότοπο Family Park στο Village Shopping and more με ελεύθερη είσοδο.

-Πλατεία Κουμπάκη ώρα 18.00

Παραδοσιακό γλέντι στην πλατεία, με τη συμμετοχή των τμημάτων παραδοσιακών χορών της διεύθυνσης Αθλητισμού και χορευτικών συλλόγων της πόλης

Κυριακή 26/2- παρέλαση αρμάτων ώρα 11.00

Κεντρική παρέλαση αρμάτων και πληρωμάτων στο Ρέντη – οδός: Φλέμινγκ