Γνωρίζεις ότι τα κτίρια ευθύνονται για ποσοστό 40% του συνόλου της ενεργειακής κατανάλωσης στην Ευρωπαϊκή Ένωση; Αυτός είναι ο κυριότερος λόγος για τον οποίο στην εποχή μας έχουν ληφθεί ποικίλα μέτρα που έχουν ως στόχο να βελτιώσουν την απόδοση τους. Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα σου δώσει όλες τις πληροφορίες που χρειάζεσαι αναφορικά με την ενεργειακή κατάσταση του σπιτιού σου. Ακόμη κι αν δεν έχεις προβεί σε έκδοση ενεργειακού πιστοποιητικού, σίγουρα θα έχεις ακούσει κάτι σχετικά με την απόδοση των κτιρίων. Η αυξημένη ανάγκη μέριμνας για το περιβάλλον έχει φέρει στο προσκήνιο τα «έξυπνα» σπίτια. Εκτός αυτού, όμως, η αύξηση της ενεργειακής απόδοσης του σπιτιού σου θα σε βοηθήσει να «ξεφουσκώσεις» τους λογαριασμούς σου και να εξοικονομήσεις χρήματα. Εσύ γνωρίζεις πόσο «έξυπνο» είναι το σπίτι σου; Οι επαγγελματίες του Douleutaras.gr μάς πρότειναν τρεις οικονομικές λύσεις που θα σε βοηθήσουν να περιορίσεις τα έξοδα σου, εύκολα και απλά!

Λάμπες φθορισμού

Η πρώτη οικονομική λύση που αξίζει να εφαρμόσεις είναι η αλλαγή των λαμπτήρων πυρακτώσεως με λαμπτήρες φθορισμού. Παρότι είναι ακριβότεροι έχουν έως και 10 φορές μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Οι συμπαγείς λαμπτήρες φθορισμού καταναλώνουν κατά μέσο όρο 70% λιγότερη ενέργεια και ταιριάζουν στα περισσότερα φωτιστικά που έχουν σχεδιαστεί για λαμπτήρες πυράκτωσης. Δοκίμασε να αλλάξεις ένα μέρος των φώτων του σπιτιού σου και σύγκρινε τη διαφορά στη διάρκεια και την κατανάλωση.

Θερμοστατικές βαλβίδες

Οικονομικές και εύκολες στην τοποθέτηση, οι θερμοστατικές βαλβίδες είναι συσκευές που τοποθετούνται στα σώματα του καλοριφέρ και σου επιτρέπουν να ελέγξεις τη θερμοκρασία κάθε χώρου ξεχωριστά. Αυτή η λύση θα σε βοηθήσει να αυξήσεις άμεσα την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σου και να περιορίσεις τα έξοδα θέρμανσης έως και 30%. Γιατί να πληρώνεις το ίδιο όλες τις ώρες και για όλους τους χώρους του σπιτιού σου, ενώ μπορείς να επιλέξεις τη θερμοκρασία για κάθε δωμάτιο ξεχωριστά;

Φίλτρα κλιματιστικού

Αν χρησιμοποιείς το κλιματιστικό σου καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου θα πρέπει να φροντίζεις πολύ συχνά για την αλλαγή των φίλτρων του. Εκτός του ότι τα βρώμικα φίλτρα μεταφέρουν σκόνη και βρομιές μέσα στο δωμάτιο, μειώνουν σημαντικά και την αποδοτικότητα του κλιματιστικού σου. Υπάρχουν δύο κατηγορίες φίλτρων, αυτά που αλλάζονται και εκείνα που πλένονται. Σε κάθε περίπτωση η όλη διαδικασία δεν πρόκειται να χρειαστεί περισσότερα από 10 λεπτά του χρόνου σου. Επίσης, αν το κλιματιστικό σου είναι πλέον «αρχαίο» αξίζει να σκεφτείς διπλά την αντικατάσταση του, καθώς τα νέα μοντέλα σημειώνουν πολύ μειωμένη ενεργειακή κατανάλωση. Αν θέλεις να προβείς σε ριζικές αλλαγές για να αυξήσεις την ενεργειακή απόδοση του σπιτιού σου θα πρέπει να αναζητήσεις δραστικότερες λύσεις, όπως είναι η μόνωση ή η ενεργειακή αναβάθμιση των κουφωμάτων! Το ενεργειακό πιστοποιητικό θα σε βοηθήσει να κατανοήσεις που βρίσκεσαι και τι πρέπει να κάνεις για να μειώσεις την κατανάλωση ενέργειας στο σπίτι σου.