Στο έλεος του χιονιά για ακόμη μία μέρα έχουν παραδοθεί αρκετές περιοχές σε Θεσσαλία, Ήπειρο, Σποράδες και Στερεά Ελλάδα με τις σφοδρές χιονοπτώσεις να προκαλούν σημαντικά προβλήματα στην καθημερινότητα των κατοίκων. Οι μετεωρολόγοι περιμένουν βελτίωση του καιρού από το βράδυ και οι επόμενες ώρες είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την εξέλιξη των έντονων καιρικών φαινομένων. Σήμερα καταβάλλονται προσπάθειες ώστε να μείνει ανοιχτή η εθνική οδό Αθηνών – Θεσσαλονίκης, στο τμήμα από τη Στυλίδα μέχρι τα Καμένα Βούρλα. Δεκάδες εκχιονιστικά μηχανήματα, ρίχνοντας αλάτι, προσπαθούσαν να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο, καθώς, μετά τη χιονόπτωση, οι χαμηλές θερμοκρασίες που είναι – 6 βαθμούς και ο παγετός μετατρέπουν το οδόστρωμα σε πίστα πατινάζ. 1311896 Στο εθνικό δίκτυο και στο ύψος της Λαμίας ακινητοποιούνται τα φορτηγά αυτοκίνητα, που κινούνται από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και αντίστροφα, για να ριφθεί αλάτι και να γίνει αποχιονισμός με τα ειδικά μηχανήματα, ενώ σε ό,τι αφορά τον δρόμο Λαμίας – Δομοκού, Λαμίας-Καρπενησίου, και Λαμίας-‘Αμφισσας η κυκλοφορία γίνεται μόνο με αλυσίδες και με μεγάλη δυσκολία. Δυσκολεύουν ιδιαίτερα οι συνθήκες στο εθνικό δίκτυο Αθηνών- Θεσσαλονίκης στο τμήμα, από το 160 χλμ στον Αγιο Κωνσταντίνο μεχρι τις Ράχες, στο 240 χλμ. 2449272 Την προσωρινή απαγόρευση της κυκλοφορίας όλων των οχημάτων από τις 8 το πρωί, στο τμήμα της Εθνικής Οδού Ιωαννίνων-Αντιρρίου, από το παλιό στρατόπεδο Φιλιππιάδας, μέχρι τη σήραγγα Κλεισούρας και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, λόγω χιονόπτωσης και παγετού, ανακοίνωσε η Αστυνομική Διεύθυνση Πρέβεζας.

Έντονη χιονόπτωση στη Θεσσαλονίκη

Πυκνό χιόνι πέφτει αυτή την ώρα στη Θεσσαλονίκη, ακόμη και στο κέντρο της πόλης, με την κίνηση των οχημάτων στους κεντρικούς δρόμους να διεξάγεται με χαμηλές ταχύτητες, αν και η κυκλοφορία στο πολεοδομικό συγκρότημα είναι αισθητά περιορισμένη σχέση με το προηγούμενο 24ωρο. Η θερμοκρασία στο κέντρο της Θεσσαλονίκης είναι στους -4 βαθμούς Κελσίου. Κανονικά λειτουργεί μέχρι αυτή την ώρα το αεροδρόμιο «Μακεδονία» της Θεσσαλονίκης. ΧΙΟΝΙΑ Χιονοπτώσεις -κατά τόπους και κατά διαστήματα- πυκνές σημειώνονται σ’ όλους τους νομούς της Κεντρικής Μακεδονίας. Στη Χαλκιδική, είναι σε εξέλιξη επιχείρηση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό κτηνοτρόφων στο όρος Δραγουντέλι του Νέου Μαρμαρά. Οι κτηνοτρόφοι ανέβηκαν στα ποιμνιοστάσιά τους προκειμένου να φροντίσουν τα ζωντανά τους και εγκλωβίστηκαν λόγω της χιονόπτωσης. Στην περιοχή σπεύδει επικαθήμενο όχημα της Πυροσβεστικής με ερπυστριοφόρα.

Σφοδρή χιονόπτωση στη Λάρισα

Σφοδρή χιονόπτωση ξεκίνησε από τα ξημερώματα και είναι σε εξέλιξη στη Λάρισα, με τη θερμοκρασία να έχει κατρακυλήσει στους -7 βαθμούς. Το χιόνι έχει καλύψει πλήρως ακόμα και τους κεντρικούς δρόμους της πόλης ξεπερνώντας σε ορισμένα σημεία τα 20 εκ. Η μετακίνηση είναι πολύ δύσκολη, ενώ έχουν διακοπεί όλα τα δρομολόγια του ΚΤΕΛ προς όλες τις κατευθύνσεις, εκτός από εκείνα που πραγματοποιούν δρομολόγια Λάρισα-Αθήνα και Κοζάνη. O δήμος της Λάρισας βρίσκεται σε συναγερμό. Αναφέρει πως η πόλη και ολόκληρη η Θεσσαλία είναι στο επίκεντρο ενός ισχυρού κύματος κακοκαιρίας, η Λάρισα αυτές τις μέρες και ειδικά σήμερα, βιώνει έναν «ιστορικό χιονιά», και γι αυτό καλούνται οι πολίτες να συνεργαστούν με τις αρμόδιες Αρχές και να περιορίσουν τις άσκοπες μετακινήσεις. ΧΙΟΝΙΑ Αρκετοί οδηγοί χρησιμοποιούν αντιολισθητικές αλυσίδες και μέσα στη πόλη, ενώ σύμφωνα με την αστυνομία η κίνηση των οχημάτων σε όλο το επαρχιακό δίκτυο Ελασσόνας, Αγιάς και Φαρσάλων πραγματοποιείται απαραίτητα με την χρήση αλυσίδων.

Στη Λαμία χρειάζονται αλυσίδες ακόμη και στο κέντρο της πόλης

Μόνο με αλυσίδες γίνεται η κυκλοφορία, ακόμη και μέσα στην πόλη της Λαμίας, καθώς η έντονη χιονόπτωση που συνεχίζεται έχει δημιουργήσει αξεπέραστα προβλήματα. Η κίνηση μέσα στην πόλη είναι σχεδόν μηδενική, αφού ακινητοποιήθηκαν αστικά λεωφορεία σε κεντρικούς δρόμους της πόλης και δόθηκε και πριν λίγο εντολή να σταματήσει να εκτελείται η αστική συγκοινωνία. Τα αυτοκίνητα του ΕΚΑΒ και της ΕΛΑΣ κυκλοφορούν μέσα στην πόλη μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, οι οποίες είναι απαραίτητες ακόμη και στο κέντρο. Οι περιφερειακοί δρόμοι είναι σχεδόν αδιάβατοι, ενώ τα μηχανήματα του δήμου προσπαθούν να ανοίξουν κάποια τμήματα και κάποιες προσβάσεις σε κρίσιμα σημεία, όπως στους δρόμους που οδηγούν στο νοσοκομείο ενώ την ίδια στιγμή το χιόνι φτάνει τους 20 πόντους περιφερειακά. ΧΙΟΝΙΑ Στη δυτική Φθιώτιδα το χιόνι έχει φτάσει τους 20 πόντους στην περιοχή της Μακρακώμης και τους 30 πόντους στην περιοχή του Τυμφρηστού και χιονίζει ασταμάτητα. Στην πόλη του Καρπενησίου το χιόνι έφτασε τα 25 εκατοστά και χιονίζει με ιδιαίτερη ένταση. Στα παραλιακά Καμμένα Βούρλα και Αγιο Κων/νο το χιόνι έχει φτάσει τα 15 εκατοστά και η κυκλοφορία εξελίσσεται με δυσκολία. Μόνο με αλυσίδες και μόνο για τα Ι.Χ. επιτρέπεται η πρόσβαση προς την πλευρά του Καρπενησίου, όπως, επίσης, η ίδια κατάσταση επικρατεί και προς την πλευρά του Δομοκού, όπου η χιονόπτωση είναι έντονη. Στο εθνικό δίκτυο μετά την ακινητοποίηση των φορτηγών με την εντολή που δόθηκε από την αστυνομική διεύθυνση Φθιώτιδας κυκλοφορούν μόνο ΙΧ αυτοκίνητα και εκχιονιστικά, τα οποία δίνουν μάχη για να κρατήσουν ανοιχτό το εθνικό δίκτυο. Σε διάφορα σημεία, από τον Άγιο Κωνσταντίνο μέχρι τις Ράχες, το εθνικό δίκτυο παρουσιάζει προβλήματα και χρειάζεται την προσοχή των οδηγών εωσότου παρέμβουν τα εκχιονιστικά μηχανήματα.

Χωρίς ρεύμα και νερό Αλοννήσος και Σκόπελος

Απεγνωσμένοι είναι οι κάτοικοι της Σκοπέλου και της Αλοννήσου εξαιτίας των διακοπών ρεύματος μετά τις μεγάλες ζημιές που υπέστη υποσταθμός της ΔΕΗ στην περιοχή της Γλώσσας, κατά τη διάρκεια σφοδρής χιονοθύελλας που έπληξε την περιοχή. Τόσο η Αλόννησος, όσο και η Σκόπελος, που παραμένουν χωρίς ηλεκρικό ρεύμα, δεν έχουν και νερό αφού δεν λειτουργούν οι μονάδες αφαλάτωσης και έχουν σπάσει ή παγώσει τα δίκτυα ύδρευσης. Το χιόνι στην Αλόννησο έχει ξεπεράσει και τα 2,5 μέτρα σε πολλές περιοχές που ακόμη και σήμερα εξακολουθούν να είναι αποκλεισμένες, παρά τις προσπάθειες των εκχιονιστικών να φθάσουν ως εκεί. Αποκλεισμένες είναι οι περιοχές Μαρπούντα, Στενή Βάλλα, Γέρακας και Καλαμάκι. Αργά χθες το βράδυ κατάφερε να φθάσει στην Αλόννησο, μέσα σε σφοδρή χιονοθύελλα, το οχηματαγωγό «Πρωτεύς» με δυνάμεις πυροσβεστών και στρατιωτικών από τον Βόλο για να ενισχύσουν τις προσπάθειες του δήμου Αλοννήσου. ΧΙΟΝΙΑ ΣΚΟΠΕΛΟΣ Ο δήμαρχος Αλοννήσου Πέτρος Βαφίνης ζήτησε βοήθεια από το υπουργείο Εθνικής Άμυνας να αποσταλούν στο νησί ερπυστριοφόρα-φορτωτές, αλλά και στρατιωτικές δυνάμεις για να βοηθήσουν στη διάνοιξη των δρόμων, που εκτός από το πολύ χιόνι έχουν κλείσει και από μεγάλα δέντρα που έχουν πέσει από την κακοκαιρία. Από την πρωτοφανούς έντασης χθεσινή χιονοθύελλα επλήγη και η Σκόπελος, οι δρόμοι της οποίας έχουν κλείσει και πάλι από το χιόνι και είναι αδύνατη η οδική επικοινωνία μεταξύ Χώρας και Γλώσσας. Στην Χώρα Σκοπέλου το χιόνι μέσα στα στενά σοκάκια έχει σκεπάσει τα πάντα και σε πολλά μέρη ξεπερνά και το ένα μέτρο. Χθες αργά την νύχτα και έπειτα από τεράστιες προσπάθειες διάρκειας 6 ωρών των εκχιονιστικών μηχανημάτων και του δήμου Σκοπέλου, απεγκλωβίσθηκαν από τον όρμο του Αγνώντα οι 25 περίπου ταξιδιώτες που είχαν αποβιβαστεί εκεί από το πλοίο της γραμμής, αλλά ο δρόμος για τη Χώρα ήταν κλειστός.

Χωρίς νερό μεγάλο τμήμα του Βόλου

Χιονόπτωση πλήττει από τη νύχτα τη Μαγνησία με αποτέλεσμα να υπάρχουν προβλήματα στις οδικές συγκοινωνίες, αλλά και στην υδροδότηση του πολεοδομικού συγκροτήματος του Βόλου. Η θερμοκρασία βρίσκεται στους -4 βαθμούς, έχει παγώσει το σύστημα ύδρευσης της πόλης και υπάρχουν μεγάλες ζημιές στο υδροδοτικό σύστημα της ΔΕΥΑΜΒ με αποτέλεσμα να μην υδροδοτείται το μεγαλύτερο μέρος του Βόλου. ΧΙΟΝΙΑ Το χιόνι έχει ξεπεράσει τα 15 εκατοστά στο κέντρο ακόμη και στην παραλία του Βόλου, ενώ στα βόρεια προάστια έχει φθάσει τα 40 εκατοστά. Τα αυτοκίνητα κινούνται δύσκολα και μόνο με αντιολισθητικές αλυσίδες, παρά το γεγονός ότι εκχιονιστικά μηχανήματα προσπαθούν να κρατήσουν τις οδικές αρτηρίες ανοιχτές. Οχήματα-αλατιέρες και υδροφόρες του δήμου Βόλου ρίχνουν τόνους αλατιού και θαλασσινό νερό στους δρόμους για να λιώσει το χιόνι και να διευκολυνθεί η κίνηση των αυτοκινήτων. Επίσης, έχουν διακοπεί και οι αστικές συγκοινωνίες όχι μόνο προς τα προάστια, αλλά και στο κέντρο του Βόλου. Με δυσκολία διεξάγεται και η κίνηση προς τις Α’ και Β’ ΒΙΠΕ του Βόλου και προς την Λάρισα όπου επιχειρούν πολλά εκχιονιστικά της Περιφέρειας. Οι δρόμοι προς το Πήλιο, από τον Περιφερειακό και πάνω, είναι ανοιχτοί, αλλά η κίνηση γίνεται μόνο με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.

Τριάντα πόντοι χιόνι σε Γιάννενα και Άρτα

Τους 30 πόντους ξεπερνά το χιόνι μέσα στην πόλη των Ιωαννίνων και της Άρτας, με προβλήματα να δημιουργούνται στους οδικούς άξονες. Τα εκχιονιστικά μηχανήματα έχουν βγει στους δρόμους όμως λόγω της χιονοθύελλας τα οδόστρωμα μέσα λίγα λεπτά ξαναγεμίζει χιόνι. Η Πολιτική Προστασία από χθες έχει ρίξει αλάτι σε πολλούς δρόμους, ειδικά έξω από τα νοσοκομεία. Στην πόλη των Ιωαννίνων ανάλογη χιονόπτωση έχει να σημειωθεί από το 1987. Από την Τροχαία της Ηπείρου την επόμενη ώρα αναμένεται λήψη μέτρων για την αποφυγή ατυχημάτων στους δρόμους. Οι δήμοι συνιστούν στους πολίτες να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους στις απολύτως αναγκαίες και να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί λόγω του παγετού.