Μεγάλη σπατάλη αποκαλύπτει η έκθεση αποτελεσμάτων του αναδρομικού ελέγχου ανέλεγκτων νοσηλειών ασφαλισμένων του Οργανισμού Περίθαλψης Ασφαλισμένων Δημοσίου (ΟΠΑΔ) σε ιδιωτικές κλινικές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης.

Σε ανακοίνωσή του ο πρόεδρος του Οργανισμού Κυρ. Σουλιώτης αναφέρει ότι επί των 1.200 νοσηλειών που ελέγχθηκαν και για τις οποίες εκκρεμούσαν στον ΟΠΑΔ απαιτήσεις της τάξης των 12 εκατ. ευρώ, προτάθηκαν, μετά από κλινικό έλεγχο, περικοπές άνω των 2 εκατ. ευρώ, οι οποίες αποτελούν το 17,34% του συνολικού αιτούμενου ποσού.

Οι περικοπές προς τις ιδιωτικές κλινικές όλα τα προηγούμενα χρόνια μέσω των εσωτερικών διαδικασιών ελέγχου του Οργανισμού δεν υπερέβαιναν το 3%.

Η συντριπτική πλειονότητα (74,02%) των περικοπών αναφέρονταν σε ειδικά υλικά (συνηθέστερα stents, υλικά αρθροπλαστικής κ.λπ.). Κατά τους ελεγκτές, εάν οι έλεγχοι διενεργούνταν σε πραγματικούς χρόνους, όπως γίνεται στις ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες, οι περικοπές θα ήταν ακόμη μεγαλύτερες.

Οι διοικήσεις των ιδιωτικών κλινικών αποδέχτηκαν ήδη τα στοιχεία, παραιτούμενοι εγγράφως από κάθε περαιτέρω διεκδίκηση.

Το έργο ανέλαβε για πρώτη φορά εξειδικευμένη ιδιωτική εταιρεία, έπειτα από μειοδοτικό διαγωνισμό και στοίχισε στον ΟΠΑΔ το ποσό των 57.800 ευρώ συν ΦΠΑ.

Μάθετε πρώτοι τι συμβαίνει στην Ελλάδα και τον κόσμο στο Google News του Newsbeast. Ακολουθήστε το Newsbeast σε Instagram, Facebook και Twitter.