Στην περιοχή των Εξαρχείων δεν κινούνται μόνο οι κάτοικοι, οι διάφοροι καταστηματάρχες αλλά και οι αντιεξουσιαστές.

Στην περιοχή ζουν, κινούνται και εργάζονται και οι υπάλληλοι του γνωστού κλιμακίου της ΕΥΠ που δρουν σχεδόν κάτω από τη μύτη όλων των κατοίκων τους οποίους παρακολουθούν, «φακελώνουν» και βέβαια γνωρίζουν πολύ καλά.

Όσο και αν ακούγεται παράξενο η περιοχή των Εξαρχείων είναι ένα μέρος που η ΕΥΠ και οι διάφορες υπηρεσίες της χώνανε ανέκαθεν τη μύτη τους.

Την εποχή αυτή η περιβόητη Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών με τις καθημερινές κοινωνικές εκρήξεις, τις διαδηλώσεις και τα συνεχή συλλαλητήρια, βρίσκεται πάντα επί ποδός.

Όχι γιατί ο τομέας αυτός είναι το αντικείμενό της, αλλά απλούστατα γιατί η περιοχή των Εξαρχείων παρουσιάζει σημαντικό ενδιαφέρον εξαιτίας της μόνιμης παρουσίας εκεί, πολλών και διαφόρων ομάδων που ανήκουν στον αντιεξουσιαστικό χώρο.

Και βέβαια μην φανταστεί κάποιος ότι το κλιμάκιο της ΕΥΠ στα Εξάρχεια διαθέτει σύγχρονα γραφεία ταμπέλες που να λένε τί ακριβώς υπάρχει πίσω από την πόρτα αλλά και γνωστούς υπαλλήλους οι οποίοι να μπαινοβγαίνουν μέσα έξω.

Αντίθετα οι περίπου δέκα αποσπασμένοι πολιτικοί υπάλληλοι αλλά και λίγοι παλιοί αστυνομικοί που το στελεχώνουν όχι μόνο δεν έχουν γραφεία στην περιοχή των Εξαρχείων αλλά τις περισσότερες φορές κινούνται μεν σε κεντρικά σημεία γύρω από την πλατεία χωρίς να έχουν μόνιμο σημείο αναφοράς.

Οι κινήσεις τους είναι ανάλογες με το δρομολόγιο που ακολουθούν δεδομένου ότι μόνο σε κάποιες καφετέριες ή και μπαρ εμφανίζονται για καφέ ενώ σε άλλα σημεία ναι μεν διέρχονται χωρίς όμως ποτέ να σταματούν και να δίνουν στόχο.

Πριν από χρόνια αμέσως μετά τις εκλογές του 1981 που ανήλθε το ΠΑΣΟΚ στην εξουσία ένας από τους τότε διοικητές της ΕΥΠ, στον οποίο τοποθέτησε στη θέση αυτή ο ίδιος ο Ανδρέας Παπανδρέου, αφού τον κάλεσε από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ανέλαβε τη θέση αυτή, είχε δημιουργήσει το μεγαλύτερο δίκτυο πληροφοριών της υπηρεσίας αυτής στα Εξάρχεια.

Μάλιστα τότε διέθετε και στέγη η οποία βρισκόταν σε παλιά πολυκατοικία κοντά στην οδό Αραχώβης και βέβαια ο διοικητής αυτός, που δεν ήταν άλλος από τον αείμνηστο Κώστα Τσίμα, όχι μόνο είχε μπει για τα καλά στις καταλήψεις της τότε εποχής αλλά πολλοί δικοί του πράκτορες είχαν μπει σε αναρχοαυτόνομες οργανώσεις των Εξαρχείων.

Σήμερα η μικρή ομάδα της ΕΥΠ στα Εξάρχεια κυρίως παρακολουθεί μέλη των γνωστών αντιεξουσιαστικών ομάδων στις συναντήσεις τους οι οποίες γίνονται κυρίως σε τακτά χρονικά διαστήματα σε σταθερά σημεία και σε χρόνους οι οποίοι είναι από πριν προκαθορισμένοι.

Ακόμη περνάνε από πολλά σημεία των Εξαρχείων, συλλέγοντας πληροφορίες από δικούς τους πληροφοριοδότες οι οποίοι απλά τους μιλούν χαμηλόφωνα και με κωδικοποιημένες λέξεις για να μην τους αντιλαμβάνεται κανείς.

Αντίπαλο δέος της ΕΥΠ στα Εξάρχεια είναι η Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία, η γνωστή ΔΑΕΕΒ, η οποία διαθέτει και αυτή δικό της δίκτυο πληροφοριών. Οι δύο αυτές υπηρεσίες διασταυρώνονται και μάλιστα κάποιες φορές στο παρελθόν η μια «χαλούσε» τις δουλειές της άλλης.

Μάλιστα στη δεκαετία του 1980 έως το 1990 ανώτατος αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας με το βαθμό του Ταξιάρχου σήμερα είχε πετύχει όχι μόνο να διαμένει στα Εξάρχεια σε σπίτι που νοίκιαζε η τότε Υπηρεσία Πληροφοριών της πρώην Αστυνομίας Πόλεων η προκάτοχος της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας αλλά να αναπτύξει πλουσιότατη δράση με συλλογή πληροφοριών.

Βέβαια σε μερικές περιπτώσεις οι αναρχοαυτόνομοι των Εξαρχείων εντόπισαν διάφορους υπόπτους και τους κυνήγησαν άγρια για να δουν ποιοί είναι.

Στην ουσία ήταν ή πράκτορες της ΕΥΠ ή αστυνομικοί της ΔΑΕΕΒ που δρούσαν μέσα στην περιοχή και από λάθος ή άλλη άσχημη στιγμή «καρφώθηκαν» ολόκληρες ομάδες.